reklama

reklama

Osprey Zealot 15 (testujeme)

Osprey Zealot 18 - previewModerní biker se nespokojí pouze s kvalitním kolem a stylovým funkčním oblečením. MTB je komplexní disciplína, která vyžaduje komplexní vybavení, proto jsme mezi testované produkty aktuálně zařadili také novou generaci „enduro“ batohu Osprey Zealot 15 a nejen to…

Batohů se na mých zádech poslední dobou vystřídalo docela dost. Aktuálně se třeba blížíme k závěrečnému hodnocení CamelBaku Kudu 18, před ním jsem nějaký čas vozil Ergon BA3 Evo a ještě dříve hned několik modelů Osprey. Či přesněji řečeno Osprey Raptor starší větší a novější kompaktnější.

Batůžky Osprey mi přitom vždy náramně sedly. Líbí se mi, jak jsou lehoučké, ale hlavně jak moc jsou promyšlené a funkční. Vždy jsem také „chrochtal blahem“ nad tím, jak dobře sedí na zádech. Předem tedy doufám, že mě nejnovější generace modelu Zealot nezklame, jelikož právě po této řadě pošilhávám již nějaký pátek…

reklama
Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Osprey Zealot 18 - preview
Osprey Zealot 15 s plnou výbavou (helma Cratoni Shakedown)

Osprey Zealot 15

Tento model mě vždy lákal už jen svým vzhledem s pevnou výztuhou vnější chlopně, díky níž i prázdný batoh krásně drží tvar a zachová si tak vždy odpovídající styl. Další aspekt, kterým mi imponuje, je jeho všestranná all-mountain výbavička, jež se u nového modelu ještě trochu vylepšila a přibilo i pár dalších vychytávek.

Co se mi ale líbilo vždy ze všeho nejvíc je zadní vstup do hlavní komory (přes záda) ve stylu velkých fotobatohů. Vepředu tak můžete nechat na batohu připnutou helmu, do kapes zasazené chrániče a přesto máte dokonalý přístup k veškerému obsahu. Ostatní výrobci nabízející takto koncipované fotobatohy rozhodně vědí, proč k této konstrukci přistupují. Proto se těším, jak se mi usnadní právě přístup k mojí často přepravované fotovýbavě, která ale zase není až tak rozměrná, objemná či početná, aby nutně vyžadovala speciální druh zavazadla.

Když pak pojedu někam bez velkého foťáku, tedy obvykle jen se záložní akční kamerou, nemusím měnit batoh, jen pár věcí vyndám, stáhnu kompresní popruhy a jede se!

Osprey Zealot 18 - preview
Chytré uchycení sportovní helmy – LidLock

Plně vybaven pro enduro dobrodružství

Osprey Zealot 15 (2015) již od počátku cílí na jezdce milující technické disciplíny, kteří s sebou obvykle vozí pestrou výbavu. V dnešních poměrech se tak ze Zealotu stává ideální enduro parťák. Už když jsem jej vytáhl na louku před barákem, abych tento batoh nafotil dřív něž bude zasekaný od bláta, vzal jsem s sebou schválně většinu svých enduro propriet a začal prakticky zkoušet co, jak a kam lze připnout či usadit.

Menší kompaktní chrániče loktů Leatt 3DF Airflex se snadno složí dovnitř nebo hodí pod chlopeň. Pokud se tedy budu vůbec obtěžovat je sundávat z rukou. Kolena Leatt 3DF Hybrid si našla místečko v bočních kapsách, kam padla jako ulitá, navíc se mi přímo pod rukou objevil pásek, kterým je bylo možné zajistit, aby někde náhodou nevypadly. A co se týká helem, tak je také vyřešeno!

Osprey Zealot 18 - preview

Velkou na hlavu, malou na batoh…

Vždy jsem se divil, proč se výrobci batohů tak moc soustřední na možnost uchycení helmy, když ta patří hlavně na hlavu! Na vybraných enduro závodech, kde je ale povinnost vozit integrálku, si mnoho jezdců obvykle bere i druhou „XC“ helmu pro přejezdy. Zealot je přitom dokonale připraven pro obě varianty. Pro případ transferu mezi eRZetami cvaknete integrálku klasicky pomocí dvou pásků pod chlopeň, na eRZetu zase hodíte „XC kokos“ nahoru a připevníte jej patentovaným plastovým držáčkem LidLock. Geniální!

Kam s nářadím?

Perfektní nápad, navíc dotažený do puntíku, představuje samostatný „tool-organizer“, tedy oddělitelný textilní vak, či jak tuto věc nazvat, s dostatečným množstvím kapsiček a přihrádek, kam se hravě vejde veškeré vaše bikové cestovní nářadíčko, mazání, vlastně i svačina a jiné věcičky. Tool-organizer má přitom svou vlastní zcela samostatnou kapsu nacházející se na spodní straně batohu. U Zealotu je kapsa pro nářadí i samotný organizér o poznání větší než u mého posledního Osprey batohu Raptor 14. Zřejmě se počítá s tím, že all-mountain rider s sebou vozí více nářadí než výletník či XC chrt.

Jedinou potenciální nevýhodou tohoto řešení je, že kapsa pro nářadí, která je zespodu dokonale přístupná vždy, i když máte zcela plný batoh, zabírá místo integrované pláštěnce. Ona by se sem snad i vešla, ale musíte si ji koupit samostatně. Lidé z Osprey ale s oblibou tvrdí, že jejich batohy pláštěnku až tak nutně nepotřebují. No, občas se hodí už jen proto, že ji lze snáze opláchnout, rozhodně lépe než samotný batoh, který byste museli po dni stráveném v bahenní bikové lázni drhnout kartáčkem, aby byl zase krásně svítivý.

Osprey Zealot 18 - preview
Samostatná kapsa a organizér určený pro bikové nářadí

Velikosti, ceny atd.

Svůj dnešní prvotní popis batohu Osprey Zealot 15 (2015) završím pár fakty. Jeho objem, jak název napovídá, je 15 litrů (velikost M/L). Nabízí se přitom i menší provedení S/M s 13 litry. Udávaná hmotnost je 820/850 gramů logicky ve prospěch menšího batůžku. Zádová část je tvořena pěnovým panelem AirScape, který se mi osvědčil již u starších batůžků Osprey jak po stránce komfortu, jistoty usazení, ale i solidní ventilace. Příjemné jsou také ramenní popruhy BioStretch vyplněné perforovanou pěnou.

Efektní a praktické jsou kapsičky na bederním pásu (stejné na obou stranách) a v obou případech zavírané na zip. Smysl trochu postrádám u dvou síťovaných kapsiček na ramenních popruzích, které mají sloužit pro uložení MP3 přehrávače nebo telefonu. EmPéTrojku dnes už snad nikdo nepoužívá a moderní chytrý telefon se do této kapsičky nevejde. Už jsem ale zkoušel, že tam dokonale zapadne sojový suk na jednu stranu a hroznový cukr na druhou. Kdyby mě v lese chytil hlaďák!

Poslední věcí, kterou je třeba zmínit, je příprava pro vodní vak, ideálně Osprey s pevným profilovaným dílem zad, který hezky zapadne do připravené kapsy na zip a pomáhá pak držet ideální tvar celé zádové části. Vodní rezervoár ale není v ceně.

Batoh Osprey Zealot seženete za 1799 Kč (koloshop.cz)
Nejnovější Osprey vak (2,5 l) se prodává za 659 Kč (koloshop.cz)

Foto: Štěpán Hájíček