reklama

reklama

Spank Oozy Evo 27,5 – představení

Spank Oozy - wheels 27,5"Značku Spank Industries má většina z nás spojenu především s produkcí kvalitních a vzhledově nápadných komponentů jako jsou řidítka, představce, pedály atd. Spank toho ale dělá podstatně víc. Například vlastní ráfky, náboje i celá kola. A jedna taková (Spank Oozy Evo 27,5) se budou zanedlouho otáčet i na našem redakčním RB IQ 575!

Produktová stránka spank-ind.com/products obsahuje již v úvodu jasné grafické rozdělení jednotlivých řad komponentů, které sahají od XC po DH a dirt jump. Řada Oozy je přitom takovým šikovným všeumělem, jelikož pokrývá prostor od sportovního XC přes trail riding až po enduro a all-mountain.

Lehká, tuhá, rychlá – to se uvidí…

Z toho vyplývá, že jsou kola Spank Oozy na jedné straně lehká a efektivní, přitom však i pevná a odolná. Ostatně kola Oozy Evo vozí i značkou podporovaní jezdci v rámci Enduro World Series, proto je více než jasné, že „musí něco vydržet!“ Ale to si již prověříme na vlastní kůži v průběhu roku!
Spank Oozy - wheels 27,5"

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Princip vlnitého plechu

Velkolepá slova pracovníků marketingu jsou věcí jednou, praxe pak věcí druhou. Mezi ně se však může vklínit ještě teorie a inženýrství! Kupříkladu ráfky Oozy Evo totiž využívají několik zásadních konstrukčních fines. Tou nejzásadnější, díky níž lze dosáhnout mimořádného poměru tuhosti, odolnosti a nízké hmotnosti, je konstrukce ukrývající se pod názvem OohBah Reverse Well Design.

Za tímto tajemným názvem se skrývá profilace vnitřní přepážky ráfku, která není rovná ani vypouklá, ale zvlněná jako vlnitý plech. Teorie je prostá – střecha z vlnitého plechu je také mnohem pevnější a stabilnější, než kdybyste použili plech rovný! Navíc OohBah design nemá za cíl pouze posílit ráfek s ohledem na jeho boční tuhost, ale také podpořit odolnost proti poškození vlivem tvrdých nárazů.
Spank Oozy - wheels 27,5"

Pohodlné lůžko

Další z technologií skrývající se pod souborným označením OohBah design je řešení pojmenované BeadNip. Jedná se o specificky tvarované lůžko patky pláště, řešené tak, aby bylo zajištěno její pevné a jisté usazení. Primárním cílem je dokonalá těsnost bezdušových systémů i při použití nízkého tlaku. Toto řešení zároveň pomáhá předejít procvaknutí pláště (duše), jelikož brání patce, aby sklouzla ke středu ráfku. Otázkou zůstává, jak snadno se pak bude sundávat/nandávat plášť. Ale to zjistíme velice brzy.

Jeden drát stačí

Kola Spank Oozy využívají jako svůj základ náboje s přímým uchycením drátů, přičemž celý výplet byl navržen tak, aby si vystačil s jednou délkou drátu na obou stranách a na obou kolech. Samotné náboje jsou pak stavěny s využitím oversize ložisek a nemají proto problém s žádným ze současných standardů os. V balení přitom dostanete adaptéry, díky nimž lze během chvilky přestavět přední kolo z průměru 15 na 20 mm. Stejná vymoženost platí i vzadu, kde lze střídat 10mm ryhloupínák a osu 142×12 mm.
Spank Oozy - wheels 27,5"

XD jako zásadní bonus

Variabilitu vykazuje také ořech. Naše kola totiž dorazila s klasickým desítkovým oříškem, přibalen byl ale také druhý ve verzi XD, tedy kompatibilní s 11-rychlostní kazetou SRAM. Toto byl pro nás klíčový argument při výběru kol, jelikož je naše testovací RB IQ 575 vybaveno sadou SRAM X01.
Spank Oozy - wheels 27,5"
Spank Oozy - wheels 27,5"

Dva dny poctivé práce

Poslední specialitou, kterou dnes zmíníme, je komplexní proces kompletace a napínání kol Spank Oozy, který zabere plné dva dny. Součástí výrobního procesu je i celonoční cílené zatěžování a finální napnutí. A nejlepší zprávou na konec je, že svou cenou tato kola nezruinují váš rozpočet. Aktuální cena na českém trhu – 13 190 Kč – není, vzhledem ke kvalitám, parametrům a použitým technologiím, rozhodně k zahození.

Změřená hmotnost: 805/930 g (P/Z)
Cena: 13 190 Kč (dodává bikestrike.cz)

Spank Oozy - wheels 27,5"

Foto: Štěpán Hájíček

TECHNICKÝ POPIS

Ručně zapletená kola s trojitým křížením, zeslabované dráty – Sandvik T302 Tripple Butted 2,2/1,8/2,0

Ráfky: Oozy 26AL EVO Dynamal Alloy (420g/ks)

Zadní náboj: 12×142 mm, 9/10-rychlostní ořech/SRAM XD
Včetně adaptéru na QR osu 135×10
Super lehké CNC opracované tělo
6 děr na uchycení kotouče

Přední náboj: 15 mm (adaptér 20 mm)
6 děr na uchycení kotouče

Slideshow z výroby Spank Oozy Evo

INSIDE: Spank Industries Wheel Building Factory — More Mountain Bike Photos

Spank Oozy - wheels 27,5"

Spank Oozy - wheels 27,5"

Spank Oozy - wheels 27,5"

Spank Oozy - wheels 27,5"