reklama

reklama

SCOTT Genius 720 – mikrotest

SCOTT Genius 720 - mikrotestBikeAndRide.cz není uzavřenou skupinou elitářů. Rádi dáme slovo i našim čtenářům, jako je „Bušido“, který se před delším časem ozval, nabídl jeden uživatelský test – Cannondale Jekyll – a my jej rádi publikovali. Bušido se svým „Poskokem“ letos stihl otestovat další kola, zde je proto první ze série jeho mikrotestů – Scott Genius 720.

Text a foto: Bušido

Varování: Publikovaný text vyjadřuje pouze osobní a subjektivní názor autora a jeho Poskoka. Slovy D-Fense: „Zde publikovaný text může být politicky nekorektní, xenofobní, sexistický, nacionalistický, heterosexuální, rasistický, záštiplný, obsahuje sprostá slova nebo alespoň překlepy a gramatické chyby.“

Do lesíka na hodinku

Letos se nám s Poskokem podařilo půjčit si několik celoodpružených kol (každé na cca hodinu), a o zážitek z těchto jízd bychom se chtěli s vámi podělit. Samozřejmě, že je hodina na pořádné vyzkoušení málo, každopádně zajímavý může bát i prvotní dojem, který si z kola odnesete, když si jej půjčíte v rámci veřejných testovacích dní.

SCOTT Genius 720 - mikrotest

Starý byl dobrý, nový bude taky fajn!

Hodně jsem se těšil na Scott Genius 720. Nový rozměr kol 27,5“ sliboval něco, co jsme zatím neměli možnost vyzkoušet. Protože jsem měl staršího Geniuse a prožil jsem s ním moc pěkné chvilky, těšil jsem se jako malé děcko. Sice chápu, že původní konstruktér tlumiče už pracuje u Cannondale a celý koncept kola se změnil. Když to kolo ale bylo jednou dobré, bude i v novém pojetí minimálně ucházející – taková byla moje myšlenka. Víc jsem se ani mýlit nemohl.

Chcete L, dám vám M

Nově již není tlumič vertikálně a roztahovací, ale takřka konvenční a horizontálně umístěný, pěkně pod horní rámovou trubkou. Tedy teoreticky chráněn před odletujícím blátem od zadního kola. S výběrem velikosti rámu jsme si nechali poradit od odborníka na slovo vzatého – přímo od Scottu. Ten nám vybral rám velikosti M, přestože jsme oba navrhovali L. Optali se nás i na výšku a bylo potvrzeno, že M je pro nás oba to pravé ořechové.

SCOTT Genius 720 - mikrotest

Královská péče

Dále nám podle tělesné váhy natlakovali na míru oba tlumiče (tlumič i vidlici) a mohli jsme vyrazit. Péče vskutku královská – u Scottu se chovají opravdu profesionálně. Rádi bychom pochválili konstrukci. Rám je příkladně pevný, vyrobený z uhlíkových vláken. Tuhost celku ještě zvyšuje robustní střed a kónické hlavové složení (taper). A také díky vkusnému designu kolo doslova lahodí oku.

Fešák Hubert

Vidlice Fox TALAS funguje výborně a zadní tlumič Nude 2 jakbysmet. Ochrana proti zaseknutí řetězu mezi převodníky a rám, stejně jako převody 2×10 k tomuto kolu rovněž bezesporu patří. Nádherné je uchycení brzd přímo do rámu, výborné jsou samotné brzdy, pevné osy atd. Zkrátka na první pohled fešák k pohledání.
SCOTT Genius 720 - mikrotest

Pohádky je konec…

Tím ale naše rozplývání bohužel skončilo. Nějak jsme nepřišli na to, k čemu je tohle kolo vlastně určeno. Do kopce se s ním jede špatně, z kopce se s ním jede taky špatně a posed je hlavou dolů. Při jízdě dolů mám pocit, že olizuju přední kolo. Žádná hravá geometrie. Dost obtížně se nadhazuje přední kolo a také, když jsme si chtěli třeba poskočit, netušili jsme, jak se Genius bude chovat. A on se i ve vzduchu choval dost neobratně.

I tohle dřív fungovalo?!

Dále bych mohl vzpomenout problémy se zamykáním tlumiče a vidlice sdruženou páčkou TwinLoc. Podotýkám, že pro mě doposud bylo právě ovládání TwinLoc etalonem na současném trhu, co se ovládání tlumiče a vidlice týká! Zkoušeli jsme tři kola. U prvního odešlo zamykání úplně, u druhého se zasekávalo na prostřední poloze a třetí také nechodilo zrovna podle našich představ. Co se to stalo? To se přestěhovala výroba? Nebo jsme jenom měli smůlu?
SCOTT Genius 720 - mikrotest

Kdo rád řadí…

Snad i díky nevhodně zvolené velikosti, Lko by bylo určitě lepší, byl celkový posed nepohodlně poznamenán dopředu koncentrovaným těžištěm. Řazení – další podivnost! Pořád jsme museli řadit. Do kopce alespoň o 5 pastorků nahoru, z kopce o 5 dolů. Kdo rád řadí, tak si užije.

Scott Genius 720 – závěr s nadějí

Nevím, kolikrát jsme použili slovo špatně, ale na tomhle kole prostě a jednoduše nevím, co z jízdy pochválit. Tedy kromě samotné konstrukce, která je výborná. Ono by se určitě něco našlo, ale ve světle výše zmíněných nedostatků to naprosto zapadá. Hrůza, děs, běs. Třeba to všechno bylo špatnou velikostí, špatným stavem testovacích kol nebo něčím jiným. Nevím, ale držím palce, aby to tak bylo. Přece to nemůže být až tak špatné kolo, když má takového schopného předka? To říkám proto, že Scott mám rád! Tak snad příště…

SCOTT Genius 720 - mikrotest

A abych nezapomněl – cena Scott Genius 720 v době psaní recenze byla cca 105 000 Kč
Aktuálně na Heureka.cz od 84 300 Kč.

Více informací o testovaném kole Scott Genius 720.

Foto: Bušido / Scott