reklama

reklama

Lapierre Zesty AM 2014 – video představení

Lapierre Lapiere Zesty All Mountain 2014V tomto týdnu jsme se již podívali, prostřednictvím dvou video vizitek, na stroje Lapierre Spicy a Zesty Trail 29 modelového roku 2014. Nyní, aby byl náš výčet kompletní, doplníme i model pro české bikery asi nejzajímavější – Lapierre Zesty All Mountain.

Na tento kousek jsem se docela těšil, když jsem ale viděl následující video a přepsal jeho popis do češtiny, začali mě neskutečně svrbět ruce nedočkavostí! Tohle bude, dámy a pánové, jistě parádní mašinka. Zdvihy 150/150 mm (varianta 2013 využívala 150/140 mm zdvihu – podívejte se na test Lapierre Zesty 314), kola 27,5“, odpružení vyladěné slovutným jezdcem – Nico Vouilloz – hliníkové a karbonové verze rámu, varianty s chytrým tlumičem E:i Shock atd. Víc si povíme, až jednoho z těchto krasavců otestujeme na domácí půdě.

Rychlý pohled na web MojeKolo.cz prozrazuje, že pár prvních kousků je již skladem. Snad tedy nebude dlouho trvat a u dveří zazvoní kurýr se slovy: „Dobrej. Mám tu pro vás velkou krabici Lapierre. Asi zas kolo na test, co? Nějaká novinka?“

Více informací o kolech Lapierre Zesty All Mountain na mezinárodním webu lapierre-bikes.co.uk, nebo na zmíněném e-shopu MojeKolo.cz

A teď už samotné video, kde nám Lapierre Zesty All Mountain 2014 představí opět Serge Lopez – produktový manažer. Roli modela a jezdce přijal Nico Vouilloz.

Lapierre – Zesty All-Mountain 2014 from Lapierre Bikes on Vimeo.

Dobrý den, rád bych vám představil Lapierre Zesty All Mountain 2014. Jedná se o zcela nové kolo, jelikož současný model byl pro příští rok kompletně přepracován. Verze 2014 nabízí 150 mm zdvihu vpředu i vzadu a nově se otáčí na kolech průměru 27,5“. Díky nim se zlepšila celková přilnavost, přičemž obecně lze kola 650B označit za ideální volbu právě pro kategorii All Mountain.

Samotný rám byl od základu přepracován. Naším hlavním cílem bylo postavit ještě efektivnější, pevnější a spolehlivější kolo. I proto jsme využili náš nejmodernější a rovněž i patentovaný systém odpružení OST+. Ten představuje řešení s virtuálním bodem otáčení, který je navržen tak, aby netahal za pedály při šlapání, a byl zároveň patřičně aktivní i efektivní.

Jak již bylo zmíněno, naším cílem bylo postavit rám, který bude maximálně pevný, což se nám také podařilo. Přední partie je tužší o 8%, v oblasti středu je nárůst tuhosti dokonce 28% a zadní stavba vykazuje zlepšení o 18%. Díky tomu je nové Zesty o úroveň dynamičtějším kolem než jeho předchůdce.

Při konstruování nového Zesty jsme mysleli rovněž na jeho uživatele, proto jsme postavili stroj s delší životností a snažší údržbou. Čepy jsme doplnili o oversized osy a kvalitně utěsněná ložiska, k nimž se lze, v případě potřeby, snadno dostat, aniž by bylo nutné demontovat jiné části rámu.

Nastavení odpružení si vzal na starosti sám Nico Vouilloz, proto je výsledkem progresivní a zároveň vysoce efektivní setup. Chod zadní stavby je záměrně trochu tužší, než jak je tomu v případě modelu Spicy (shodný zdvih zadní stavby 150 mm, pozn. red.), na kterém jezdí Nico Vouilloz Enduro závody. Chtěli jsme, aby byl celek maximálně čitelný a co nejlépe ovladatelný.

Dalším důležitým bodem je, že jsme optimalizovali polohu čepů zadní stavby s ohledem na použití moderních převodů 2×10 a 1×11. Bez ohledu na to, který model Zesty si vyberete, bude zadní vidlice vždy z materiálu Supreme 6, což je naše magická slitina hliníku. Je lehčí, odolnější a pevnější než většina slitin používaných na většině ostatních kol.

Nyní tedy víte, jak nové Zesty All Mountain 2014 vypadá a co umí. Děkuji za pozornost a přeji spokojenou jízdu.

Foto: Lapierre / Štěpán Hájíček (Eurobike 2013)