reklama

reklama

SmartMaps – TEST aplikace

SmartMaps - TEST aplikaceKdo by dnes k navigaci po lese používal mapu, když máme k dispozici tolik elektronických alternativ. Vždyť i nejlevnější chytré telefony mají dnes v sobě modul GPS. Otázkou je tedy již jen výběr vhodného mapové a navigační aplikace a pak také výdrž baterie.

Tohle bych do sebe donedávna neřekl! Papírové mapy jsem vždy miloval a teď se k nim točím zády?! Pomalu je začínám brát jen jako vzpomínku na staré časy, pojistku pro případ prázdné baterie nebo pomůcku při celkovém mapování neznámé lokality. I když i v tomto ohledu je u mě stále častěji střídá monitor počítače nebo tabletu, „v lepším případě“ pak velkoplošná mapa někde venku u rozcestníku. V podstatě dnes papírové mapy používám jen v zahraničí, jelikož tam není k dispozici cenově přijatelné datové připojení a rovněž sehnat podrobné topografické off-line mapy nemusí být zrovna snadné a laciné.

Pouhé zaměření nestačí

SmartMaps - TEST navigace do mobiluOd doby, co jsem si začal hrát s aplikací SmartMaps, která je zdarma ke stažení pro většinu současných platforem (Android, Symbian, Windows mobile – verze pro iPhone a Windows 7 se připravují), jsem papírové mapy definitivně odložil do šuplíku. Mapová aplikace v mobilu je vždy při ruce, ukáže mi, kde přesně jsem nebo mi souřadnice alespoň potvrdí, když si nejen jistý a dokáže mnohem víc. Zaznamenat mojí trasu včetně profilu a řady dalších údajů a statistik, stejně tak ji můžu nechat trasu naplánovat (stáhnout, importovat, sdílet…) a potom se po ní nechat navigovat.

Routuj mimo routy

Živá hlasová navigace není tím, co by uměly všechny dostupné mapové aplikace, rozhodně ne ty, co jsou zadarmo. I SmartMaps mimo FREE verzi, která není nijak časově nebo funkčně omezen, něco stojí (SmartMaps Navigator – 1990 Kč). Za své peníze ale získáte podrobné off-line mapy celé ČR a SR (až do měřítka 1:10 000) a také možnost off-line navigace nejen po silnicích, ale především po cyklo- a turistických stezkách. Tzv. routování mimo silnice, což je poměrně ojedinělá funkce, kterou nabízí, jako jedna z mála právě česká aplikace SmartMaps.
SmartMaps - TEST aplikace

Stačí, když ho máš v kapse

Vše má ale pochopitelně své limity, jejichž hranice určuje zejména výkon, výdrž baterie a odolnost přístroje, na kterém SmartMaps běží. Pokud chcete mít svou mobilní outdoorovou navigaci hezky na očích, pak se budete muset podívat také po nějakém uďelátku, díky němuž bude možné telefon upevnit na řídítka nebo představec. Možností je na současném trhu dost, ale najít kompromis, aby nebyl telefon v přímém ohrožení vody a nečistot a zároveň i mechanického poškození a zároveň se dal snadno ovládat… Já jsem proto skončil s telefonem v náprsní kapse vesty, nebo v kapsičce na bederním popruhu batohu Osprey Raptor 18, kam se moje LG Optimus One krásně vejde.

Tichý hlas v hlavě

Proč takhle „nešikovně“? Zkrátka mám telefon relativně po ruce, slyším pokyny navigace a zároveň je v relativním bezpečí. Mému řešení ale chybí výhled na display, což se ukázalo jako zásadní omezení. Zdaleka ne vždy hlásila navigace směr a odbočky tak, jak bych při navádění čistě po hlase potřeboval. Stačila by přitom letmá kontrola mapy… Kamarád, mi jednou vyprávěl, že má navigaci v batohu a sluchátka v uších a jede jen na „tichý hlas v hlavě“. To by asi šlo, ale pouze při jízdě po silnici. V terénu se mi totiž opakovaně stalo, že jsem se rozčiloval při hlášce „Jedete mimo zvolenou trasu! Jedete mimo zvolenou trasu!“ Chtělo by to ideálně jiný, větru a dešti odolný přístroj se stabilním a bezpečným úchytem na řídítka. Zkrátka klasickou outdoor navigaci.

Řekni, co mě čeká?

Představte si ale, že na telefon vidíte, jak jsem již psal, není to vlastně dnes nic nemožného. Povězme si proto o systému zadávání trasy. V zásadě můžete zadat jednotlivé průjezdní body pomocí jejich vyhledávání nebo jejich ručním označením v mapě. Druhá varianta byla u mě mnohem častější, jelikož tak jsem mohl navigaci přesně říct „kudy z nudy“. Následně si můžete vybrat, jakou trasu má navigace spočítat. Po silnici, po cyklostezkách, více cyklotras, méně cyklotras… Dále vám nabídne pěší a vyloženě turistickou variantu (kochací). SmartMaps následně trasu zobrazí na mapě a rovněž nabídne vykreslení profilu, díky čemuž víte, „Co mě čeká a neminééé, co mě čeká a ne…“ Nechme těch popěvků.
SmartMaps - TEST aplikace

Něco tu po tobě zůstalo

Vše funguje dobře a spolehlivě, jen je někdy problém se ve všech těch datech a možnostech nastavení vyznat. Pár navigačních přístrojů jsem již v ruce měl i tak jsem se ale občas ve struktuře SmartMaps ztrácel. Je to zkrátka komplexní navigační software a ne jen pouhá hračka pro náhodné kolemjdoucí. Také mi vadilo že, když jsem chtěl zadat nové navigační body, zůstali mi tam ty staré „vyset“ a pak jsem je musel otravně mazat. Třeba to jde i nějak lépe, ale na to jsem nepřišel?

Říkám ti to jasně, už na mě nemluv!

Paradoxně přes všechny možnosti, které aplikace SmartMaps nabízí a co vše svému uživateli umožňuje, jsem si uvědomil, že z toho všeho využívám aktivně jen zlomek. Jak tomu tak někdy bývá. Člověk si třeba koupí drahý foťák a pak fotí na AUTO! Mám-li být upřímný, tak jsem vlastně ani nikdy netoužil po přístroji, co by mě navigoval v lese. Mnohem víc si cením možnosti mít po ruce podrobné topografické mapy celé republiky, navíc včetně aplikace, která mi ukáže, kde přesně jsem. „Jo, už to mám, ještě 100 metrů tady doprava tím houštím a jsme na cestě,“ jak se mi několikrát stalo. Pro navigaci jako takovou používám vlastní zkušenosti, úsudek a schopnost orientace v terénu. To mě baví víc, než jen poslouchat něčí pokyny. Přesto je lepší si polohu průběžně kontrolovat na elektronické mapě. Ne každý touží po dobrodružství v houštinách…

Když tě chytí Geo

Vedle jiného se s aplikací SmartMaps v kapse mnohem častěji vydávám mimo značené cesty, hledám různé zkratky, vychytávky apod. Mám teoreticky blízko k tomu, abych propadl kouzlu geocashingu, pro který má SmartMaps řadu cíleně navržených
funkcí, včetně on-line napojení na… databázi, síť geo-nadšenců? Co já vím? Ještě jsem tomu nepropadl.
SmartMaps - TEST aplikace

SmartMaps – závěr

O této aplikaci jsme již zveřejnili jeden úvodní článek. To jen pro připomenutí a možnost čerpání dalších zkušeností. Jak je snad zřejmé z textu, hlasové navigaci v lese jsem díky SmartMaps zatím nepropadl. Funguje obstojně, má ale své nedostatky. Svůj názor možná změním, až vyzkouším plnohodnotnou outdoor navigaci poháněnou softwarem a mapovými podklady SmartMaps (Holux Funtrek 130 PRO), jejíž test mám ještě letos v plánu. Tak i tak má tato aplikace ve své mobilní verzi svůj význam. Používám ji prakticky pokaždé, když jdu nebo jedu do přírody. Možnost přesně určit svou polohu na mapě, stejně jako fakt, že už nemusím shánět, kupovat nebo neustále dokola doma hledat papírové mapy je, minimálně pro mě, jasným a rozhodujícím faktorem.

A ještě jedno doplnění, které se mi zatím nikam nevešlo. On-line mapy jsou fajn. Nezabírají místo na kartě v telefonu a máte u sebe vždy nejaktuálnější data. Až na to, že občas prostě není signál! To jsme pak bez off-line map pěkně v kýblu. Proto, pokud často a rádi bloudíte v lese, bude nákup balíčku SmartMaps Navigátor ideální volbou.

Končit bychom teoreticky ještě nemuseli. O SmartMaps by se dal napsat celý román. Tak třeba součástí instalace je i PC Manager, program, který se spouští přímo z telefonu a umožňuje pohodlnou a rychlou práci s mapami, trasami atd. K tou všemu existuje ještě nadstavba SmartMaps OSM – OpenStreetMap, která umožňuje stáhnout apoužívat off-line mapy celé evropy až do měřítka 1:40 000
SmartMaps - TEST navigace do mobilu

*Teď už ale opravdu poslední poznámka pod čarou. Na Android Play jsem našel aplikaci Locus Free.Nic nového pod sluncem, vím. Má i placenou verzi a mnoho doplňků. V základu je příjemně jednoduchá. Její velká výhoda je, že se „kamarádí“ s množstvím mapových podkladů. V Čechách můžete využít SHOCart a také SmartMaps. Pokud by vám tedy SmartMaps aplikace přišla složitá, ale líbily by se vám tyto mapy, Locus může být dobrá alternativa.

Vše o aplikaci a produktech SmartMaps najdete na stránkách SmartMaps.cz