reklama

reklama

Na víkend na Singltrek a Ještěd

Singltrek pod Smrkem a Jested - 2012Tohle asi nebude prosluněný víkend, říkám si, když po ránu sjíždím předpověď, ale přesto po chvíli vyrážím směr Liberec. Cílem našeho dvoudenního výletu jsou dvě velké MTB atrakce Jizerských hor. První den na zahřátí Singletrek pod Smrkem a potom Ještěd na ukojení našeho Enduro a FR hladu.

Volám Tomášovi z Úval, „přijeď vlakem do Pardubic, uděláš si výlet“. Moc se mu nechtělo, ale přeci nepojedu z Pardubic do Liberce přes Prahu…V sobotu ráno se potkáváme na nádraží a startujeme směr Ještědský hrot. Počasí fakt nic moc, stěrače jedou na plno, ale věříme, že se ještě vyčasí. Míjíme Sedmihorky a najednou déšť ustává. Později na Singltreku dokonce občas prosvitlo i slunko, ale kosička byla poctivá. Pořádně se obléknout, naskočit na půjčené kolo a jede se.

Jak vysmátej ufoun

V ruce mi přistála testovačka od AGangu, a to dražší verze Cultu 3.0. (test loňské verze AGang Cult 3.0). Dle mého je na Singltrek lepší pevňák, ale rozhodně nebrblám, že mi tu kluci z centra svěřili do rukou právě tuhle hračku. Stezky pod Smrkem si užívám co zatáčka, to našklebenej koutek. Vypadám jako smějící se ufoun mordující zdvihy poctivého enduro biku.
Singltrek pod Smrkem a Jested - 2012

Vyjedem si do Polska

Rozhodli jsme se, že se podíváme hlavně na novější části Singlu, takže jsme vyrazili na polský okruhy Zajecznik (červená) a Nad Czerniawa (černá). Překvapily mě hlavně klopenky, které se na trailech na několika místech vyskytovaly. Polský okruh rozhodně stojí za projetí, přitom nám nijak nevadilo, že je viditelně novější než klasika okolo Hubertky. Naopak mi běží hlavou, „tohle tady někdo pracně postavil jenom proto, abych se mohl dobře bavit. Paráda!“

Nahoru nebo dolů?

Další naprosto luxusní sekce, kterou byste si neměli nechat ujít, je úsek č.4 na okruhu „Okolo Měděnce“ (černá). Rychlé úseky, že se dokonce i musí brzdit a nádherně zakroucené zatáčky. Vše pěkně zaříznuté do strmého svahu, který stezka traverzuje a přitom pořád klesá. Na konci se můžete rozhodnout pro klasickou štěrkovku, po níž lze nastoupat zpět na „Asfaltový traverz“ a pokračovat k Hubertce nebo to prostě jen otočíte dolů a napojíte se na „Ludvíkovský traverz“.
Singltrek pod Smrkem a Jested - 2012

Hřebenáč a Obora
Pár týdnů po výletů panáčků Lukáše a Tomáše jsem rovněž zavítal na Singltrek, abych si projel, vedle jiného, nový modrý okruh Hřebenáč a červený apendix Obora. Na to, že jsou tyto stezky vedené v terénu s relativně malým sklonem, jsou náramně zábavné. Paradoxně jsem si skoro víc užíval lehčí modrou stezku, která má úžasné flow. Je taková čistá, plynulá a hravá. Prostě nádhera. Zajížďka na červenou, ale také stojí za to. Pozor ale, na mapě to vypadá, že je tento okruh na půl hodinky, přitom oblouček Hřebenáč-Obora a zpět hodí dohromady skoro
20 km.

Pro večeři skoč Na růžek

Po téměř všech probrázděných okruzích se vracíme zpět k autu. Já už tedy s patřičně zakyselenýma nohama. Řešíme co s večeří, dáváme pivo, sprchu, pohodu a také sprchujeme kola. Kam tedy na tu véču? Hospůdka Na Růžku bude asi jasná volba. Dáváme polívku, domácí pizzu, nějaký pivko a jdeme pěkně do spacáku.

Před spaním trochu muziky

Jenže než do toho spacáku vlezeme, ještě nastává taková malá show. „Myslíš, že mají otevřené záchody,“ ptá se Tomáš. „Nevím, zkus to!“ Najednou se celé Singletrek centrum rozbliká jako diskokoule, čemuž by odpovídala i hlasitost sirény, která doprovázela naši párty. Po chvíli vše utichlo a my ještě chvíli kecali u auta. Najednou se ke mně někdo blíží. Ze slušnosti vítám osobu zvučným „Ahooj!“ Potom baterka do obličeje a uniforma. Chvíli trvalo, než mi to došlo která bije… Ale když jsme museli vytasit občanky, bylo vše jasné. Po chvilce doběhla druhá uniforma a hned na to přijelo auto, kde seděli čtyři borci ze Singlu. Vše se nakonec vysvětlilo, kluci alespoň vyzkoušeli bezpečnostní systém a my mohli jít v pohodě vstříc chladné jarní noci.
Singltrek pod Smrkem a Jested - 2012

Ještěd není za babku

Ještěd – tam to mám fakt rád! Co mě ale zklamalo a neodpustím si trochu rýpnout, jsou pekelné ceny. Jak za lanovku, tak i za parkování, kde každý auto stáhnou hned o 100 Kč. Malou náplastí za tuhle cifru je sleva 40 kč na lanovku. Nahoře to máte za pade, ale komu by se chtělo nahoru. A jízdné? 5 jízd za 350 Kč, celý den 450 Kč. A věřte mi, že pět jízd vám jen tak stačit nebude… Na druhou stranu, je vidět, že se o bikepark kluci, co to tady mají na starosti, náležitě starají.
Singltrek pod Smrkem a Jested - 2012
*Pro info link na stránky s kompletním ceníkem www.skijested.cz

Žlutá Ninja září

Lajny na Ještědu jsou zábavné, různorodé a dostatečně propletené. Vychutnat si můžete jak pohodový freeride, který lze zvládnout i na Enduro kole, tak i pěkně ostré DH. Novinkou je maximalistická dřevěná klopenka, kde jsme udělali i pár fotek. Při sjíždění Ještědu jsem pro změnu trápil žlutou Ninju 2.0 od AGangu, levnější variantu s vidlicí RST Storm. Z kola jsem byl hodně unešený. Hlavně jsem moc nepochopil, jak může taková „levná“ vidlice tak parádně fungovat. On Spaceman říkal, že stačí u nové vidlice vyměnit olej, trochu jí zajet… O tom ale více až v testu, který se už chystá.
Singltrek pod Smrkem a Jested - 2012

Celkově byl výlet na sever Čech hodně parádní akcičkou. Na Singlu jsem byl překvapený přítomností sprchy a komplexností služeb, kterých se nám dostálo. Děkujeme! A Ještěd? Konečně zas pořádný mazec z kopce dolů za řídítky parádní mašinky.

Fot: Štěpán Hájíček