reklama

reklama

„Renovace helmy „snadno a rychle“

Helma - redesign„Ta stará helma se mi už moc nelíbí a je navíc dost omlácená a odřená. Mám si koupit novou? To by ale stálo hromadu peněz…“ Také vám už něco podobného problesklo hlavou? Jak to vyřešit? Co takhle nový lak a nový design tvořený polepem?!

Problém jak vylepšit design vaší starší helmy, jak jí vzhledově renovovat, má hned několik variant řešení, proto jsem začal přemýšlet nad tím, která je ta nejlepší a hlavně nejlevnější. První variantou je klasický airbrush, výsledné zpracování vypadá opravdu perfektně, ale jeho cena je dost vysoká. Jinou možností je hezky domo-robo helmu nastříkat – vyrobit si různé šablony a pohrát si s auto-emailem… A pak je tu třetí možnost, ke které jsem se nakonec přiklonil, tedy foliový polep helmy. Je levný a nepříliš náročný na zpracování.
Helma - redesign

Jak bych měl postupovat a na co si mám dávat pozor jsem konzultoval s kamarádem lakýrníkem a druhým kamarádem Mateem z Vendeta Graphics. Po krátkých konzultacích jsem se konečně dobral k výslednému řešení, jak postupovat při renovaci helmy a jejího následného grafického vylepšení. Jelikož moje integrálka byla černá se zelenou grafikou, nechtěl jsem se pouštět do nějakých barevných extrémů a hlavně jsem si nebyl jistý, zda jiné barvy starou grafiku dostatečně zakryjí. Rozhodl jsem se proto zachovat černý základ, avšak s obměněnou grafikou.

První krok – grafika

Základem všeho je nápad, vize, jak by měla helma po renovaci vypadat. Pak to chce trochu zručnosti, vkusu a zkušenosti s nějakým grafickým editorem. Když jsem poprvé otevřel grafický editor, tak jsem do něj asi tak 20 minut koukal a nic nedělal… Nevěděl jsem, jak začít. „Chtělo by to šablonu helmy nebo alespoň nějakou siluetu,“ říkal jsem si. Ale žádnou jsem nenašel. Mateo (grafik) mi ale ke všemu řekl, že data pro tisk potřebuje v křivkách a navíc je často jednodušší si siluetu udělat sám, než jí někde pracně hledat. Musel jsem se tedy poprat s novým programem, který pracuje s křivkami (CorelDraw), pak jsem si našel obrázek helmy na internetu a pomocí Corelu vytvořil její obrys, který jsem vyplnil černě. To byl můj odrazový můstek. Bylo potřeba ještě chvíli bádání, X hodin u monitoru, ale nakonec jsem měl prvotní návrh, který jsem poslal grafikovy na schválení nebo alespoň konzultaci.
Helma - redesign

Navrhnout, obrousit a zatmelit! To jako vážně?

Pak přišel email od Matěje, s jeho vlastním návrhem designu mojí helmy. Super – tohle se mi fakt líbí, jen jsem ještě pár věcí dodělal a poupravil a bylo hotovo. Následovala „fyzicky náročnější“ část celého procesu renovace – broušení helmy a zakrytí výraznějších nerovností. Do toho se mi moc nechtělo, ale bylo to nutné už je proto, aby pod novým designem neprosvítal ten původní. Helmu jsem důsledně odmastil emulzí vody a jaru, nechal uschnout a teprve poté mohl brousit, brousit a brousit. Použil jsem smirkový papír se zrnem 1000 – optimální zrno k obroušení starého laku. Poté jsem helmu opět umyl vodou s jarem. K vyrovnání nerovností jsem použil polyakrylátový tmel aplikovaný v tenkých vrstvách. Po zatvrdnutí jsem tmel obrousil jemným smirkovým papírem, abych nepoškodil povrch přilby.

Barvíme

Na řadu přichází nanesení základní barvy. Vybral jsem si autolak – matná černá. Barvu jsem nanesl ve třech vrstvách a nechal zaschnout. Možná to tak nevypadá, ale veškerá prozatím popsaná činnost zabrala asi 2 dny, jelikož jsem nechtěl nic uspěchat. Je lepší tomu dát čas, než pak litovat, že něco nevyšlo podle vašich představ. Barva je tedy hotová a teď zbývá polep na helmu. Vyrazil jsem proto za Matějem z Vendeta Graphics, abychom společně provedli závěrečnou kontrolu grafiky v počítači a vyřízli motiv na stroji, který dokáže zpracovat lepící fólie.
Helma - redesign

Závěrečné úpravy

Z důvodů určitých omezení stroje, který grafiku vyřezává, jsme museli v grafickém studiu finální návrh trochu předělat. Poté proběhla krátká kontrola a konečně jsme mohly data poslat do mašiny, která grafiku vyřízla na příslušnou barevnou fólii. Hurá, vyřezáno a můžeme jít lepit. To ovšem nebylo tak jednoduché, jak jsem si myslel. Museli jsme dávat pozor, aby fólie na helmě nebyla pomačkaná anebo pod ní nezůstaly bublinky. Vše se ale naštěstí pod rukama odborníka zdařilo. Byl jsem a stále jsem z konečného výsledku nadšen!!! Práci s nalepováním fólií můžete svěřit odborníkovi nebo to můžete zkusit sami a místo profesionální horkovzdušné pistole použít obyčejný fén. Při troše zručnosti se vám to snad podaří k plné spokojenosti. Nakonec stačilo helmu nalakovat bezbarvým lakem, aby mi tam nové grafické motivy nějakou chvíli vydržely a bylo hotovo.
Helma - redesign

Můžeme jezdit!

Celý redesign helmy mě vyšel, včetně práce, materiálu, atd. na zhruba 1200 Kč. Výsledná částka se ale může pochopitelně lišit podle helmy a náročnosti grafiky. Ještě jednou alternativou je celo-polep, s jehož pomocí můžete dát své helmě ještě jiný rozměr. To bychom ale opět byli na poněkud jiné částce…

Foto: Ondra Kinkor