reklama

reklama

Kraťasy ZOIC Hoodoo Novelty – TEST

Zoic Hoodoo - testNení důležité, na čem jezdíte, ale v čem jezdíte! Asi jak pro koho, každopádně alespoň trochu stylu by to chtělo. Výběr sportovního oblečení je dnes hodně pestrý navíc značek na trhu spíš přibývá. Znáte například Zoic!

Značka Zoic není žádným nováčkem, jedná se naopak o zámořskou klasiku, která si ale teprve razí cestu do naší domoviny. První produkty s logem ZOIC spatřili světlo světa již roku 1994 v Kalifornii. Lidé v ZOICu se přitom zaměřují především na vývoj oblečení pro MTB a Freeride. Sportovní cyklistické oblečení dnes vedle funkce klade velký důraz také na vzhled. Vždyť MTB, biking, horská cyklistika, prostě jak našemu sportu kdo říká, je nejen koníčkem, ale také životním stylem. Už neřešíme jenom, jak co funguje, ale také jak v tom vypadáme. I na to přitom v Zoicu pamatují.

Pojedeme na 3/4

Zoic má ve své nabídce poměrně širokou paletu dresů a volných cyklistických kraťasů a třeba i dlouhých kalhot. Z toho všeho jsem si pro test vybral tříčtvrteční variantu Zoic Hoodoo Novelty, která mi dělala společnost od léta do zimy. Rozsah sezónní použitelnosti je tedy značně široký, má ale své limity. Materiál použitý na svrchní část kalhot (Nylone Rip-Stop) je poměrně hutný. To má, jak lze očekávat, své výhody i nevýhody. Plusem je vyšší mechanická odolnost, čímž chci říct, že kalhoty zkrátka něco vydrží. Za dobu používání jsem je rozhodně nešetřil.
Zoic Hoodoo - test

Co vše tyhle gatě zažily…

Válel jsem se po zemi při lovu akčních záběrů, proletěl s nimi nejednou křoví s trny a na Gardě sebou plácl do kamení. Vše bez úhony na strukturální integritě nebo i jen vzhledu. Další výhodou je solidní tepelná izolace, což jsem v zimně, letos sice dosti mírné, rozhodně ocenil. A navrch ještě přidejme informaci o vhodnosti materiálu do deštivých podmínek. Jak praví firemní materiály – použitá látka by měla být nenasákavá a rychleschnoucí. I to jsem si ověřil praxí, jak jinak než v Kruškách. Tam když neprší…
Zoic Hoodoo - test

A co ty nevýhody?

Dost možná tušíte, že to bude opak prodyšnosti. Ano, ale neděste se žádného extrému. Bikováni na Gardě při teplotách minimálně nad 25°C bylo už docela silné kafe, vydržet se to ale rozhodně dalo. Kalhoty Zoic sice nemají žádné extra větrací otvory (zipy), ale umožňují vám si alespoň rozepnout (povolit) spodní díl nohavic. Je to spíše bonus pro volnější pohyb nohou, než větrání jako takové.
Zoic Hoodoo - test

Pevný a měký?

Parádní zkušenost jsem si způsobil také, co se týká vnitřní části kalhot s hygienickou vložkou. Srdceryvné story o setkání s vlkem ode mě neuslyšíte. Třídílná vložka je sice také celkově pevnější, brzy se ale poddá tělu, netlačí ani nedře. Samotné elastické kalhoty jsou z hodně vzdušné síťoviny, takže pot odvádí excelentně. Na konci nohavic je klasická guma, žádný silikon, který s oblibou skalpuje chlupatá stehna. Drží ale luxusně, stejně jako guma v pase. Už jsem se zmiňoval, že jsou vnitřní kalhoty samostatné? Ne. Beru to totiž jako samozřejmost. Jednodílné volňáky bych nechtěl. Proč? Kvůli jistotě usazení, možnosti praní obou dílů zvlášť, stejně tak z důvodu možné variace různých vnitřních a vnějších kalhot. Musím ještě pokračovat?

Pro pekáč buchet i kynuté těsto

Spokojenost na mé straně převládala i co se usazení vnějších kalhot týká. Ty mají v pase po stranách stahovací pásky se suchým zipem, jejichž prostřednictvím lze obvod pasu velice snadno přizpůsobit vašemu břichu, bříšku, pupku atd. Občas se mi sice plastová oka na stahovacích páskách otočila (obvykle jen jedno) a kalhoty mi trochu sjely. Menší chybka, kterou si ale dovolím velkoryse tolerovat.
Zoic Hoodoo - test

Chceš si odskočit? Tak se koukej svléknout!

Celkem zajímavě je řešené zapínání poklopce. Zip vede až nahoru, pod ním je menší suchý zip a nad ním dvě patentky. Důkladné řešení, které má jeden vedlejší efekt. Když jdete na malou, tak je kalhoty nutné zcela rozepnout. Nestačí jen rozepnout zip. Ani se k němu nedostanete. Jde ale hodně o zvyk, někdo by si toho možná ani nevšiml. Netvrdím, že by mě toto řešení vyloženě rozčilovalo, ale asi bych byl radši za jiné. Zvyk je holt železná košile. Vyměnit kvůli tomu tyto kalhoty za jiné, to by bylo zbytečné!

Kapsičky pro krtečka

Poslední bod, který nám zbývá probrat, jsou kapsy a kapsičky a… Další zdrobnělina už mě nenapadá. Na kalhotech Zoic Hoodoo Novelty je jich tolik, jakoby snad byly šité pro Krtečka. Jmenovat je všechny nebudu, jen ty zajímavé. Kupříkladu velké kapsy na nohavicích nechrání jen suchý zip, ale navrch i zip klasický, schovaný pod klopou. Pravá kapsa je uvnitř členěná, má v sobě například ještě menší kapsičku pro hudební přehrávač nebo mobil. Zapomenuto není ani na chráněný vývod pro kabel sluchátek. Navrch je zde také hadřík pro očistu brýlí. Je opět z hrubšího plátna, poněkud se mu třepí okraje, svůj účel ale plní dostatečně.
Zoic Hoodoo - test

Hledej šmudlo!

K další specialitě kraťasů Zoic Hoodoo patří dvě velké kapsy na nohavicích s poměrně nenápadným vstupem krytým zipem. Najdete je nad velkými kapsami. Obecně je asi lepší mít kapes víc než míň, ale na druhou stranu jsem se v jejich počtu občas docela slušně ztrácel a musel se opakovaně prohmatávat. Kam jsem dal ten mobil? Kde jsou peníze, kapesníčky…
Zoic Hoodoo - test

ZOIC Hoodoo Novelty – závěr

Volné 3/4 kraťasy Zoic Hoodoo Novelty ve mě po první zkušenosti s touto značkou zanechaly jednoznačně kladný dojem. Od léta jsem je skoro nesundal. Jejich střih je naprosto perfektní, skvěle padnou a při šlapání nikde netahají, neškrtí ani nedřou. A je přitom jedno, jestli máte nohavice zapnuté nebo rozepnuté. Vyšší pevnost použitého materiálu beru po dlouhodobé zkušenosti jako jasnou přednost. Kalhoty jsou tak nejen odolnější, ale rovněž lépe tepelně chrání stehna a hlavně kolena. Navíc něco vydrží, když vás třeba stihne nečekaný déšť. S ohledem na 3/4 provedení jsou ideální volbou pro chladnější měsíce. To ale neznamená, že by bylo nutné je s příchodem jara pohodit do skříně. S odvětráním na tom nejsou nijak špatně. Vyjma vyloženě horkého léta je užijete téměř celoročně.

Líbí se nám… Dalo by se zlepšit…
Střih
Rozepínání nohavic
Spousta kapsiček
Hadřík na brýle
Odolnost použitého materiálu (mechanická i proti vodě)
Komfort
Jisté usazeni
V pár detailech kvalita zpracování (kvalita švů – opravdu jen drobné detaily)
Sousta kapsiček – já se v nich místy ztrácel
Otáčející se očka stahovacích pásků
Složitější zapínání poklopce

Zoic Hoodoo - test

*Oblečeni značky Zoic původně začal do ČR dovážet společnost MARVEL, která nám také zapůjčila testovací vzorek. Pak se ale cosi změnilo… A zastoupení převzala jiná větší společnost na českém trhu. Každopádně na e-shopu bambusove-obleceni.cz si můžete stále vybírat a kupovat oblečení značky Zoic.

Zpět na začátek