reklama

reklama

Velocypedia – netradiční výstava kol

VelocipediaVelocipedia je mezinárodní projekt výstav, který se zabývá především problematikou skloubení kola a města. Všichni dobře víme, že spojit tyto dva elementy je občas asi tak snadné, jako vyrobit z čistého uhlíku čistý diamant!

Proplétání se městkou džunglí se často mění v prostý boj o přežití a jen málokdy přináší skutečný požitek z jízdy plný volnosti a čerstvého vzduchu. Někdo onen boj záměrně vyhledává, jelikož jízdu po městě vnímá jako čistě adrenalinový zážitek. Je to možná statečné a vzrušující, nikoliv však příliš rozumné a s ohledem na ostatní „účastníky provozu“ také ne zrovna ohleduplné.

Tato problematika by vydala na sáhodlouhé rozbory, upusťme od nich a vraťme se zpět k samotné výstavě Velocipedia. Ta se odehrávala v budově Národní Technické Knihovny v termínu 3. – 24. května 2011, takže ji již bohužel nestihnete. Vystavovala zde jak řada českých tak i zahraničních umělců, kutilů a jinak tvořivých lidí. Expozice mi na první pohled připadala poměrně malá, přesto jsem byl po prohlídce všech exponátu plný překvapení a otázek. Cítil jsem se skoro jako starý kmenový shaman. Zjistil jsem, jak se dělá pánské a dámské sedátko, že Author vyvíjí nové prototypy všech kroucenin a tvarů, a také kolo na zimu, které obléká do svetru.

Tolik ve zkratce moje dojmy z této zajímavé akce. Více informací najdete na stránkách Národní Technické Knihovny, ale především se podívejte na fotky, ať si uděláte představu, o co že jste vlastně přišli.

FOTO: Jakub Douda