reklama

reklama

Richard Gasperotti: Návod, jak si užít bikové Rakousko s celou rodinou

Jako profesionální biker a zároveň táta od rodiny stojím vždy před těžkým rozhodnutím, jak vyrazit na letní dovolenou, abychom si ji užili všichni. Vím, že to není jen můj případ…

Text: Gaspi

Asi žádný chlap nechce nechat rodinu čekat na parkovišti a jít jezdit do bikeparku. Stejně bych si takové ježdění neužil. Proto po uvolnění hranic padla volba na pětidenní cestu po Rakousku, kde mají velké hory, radlera a klid. Kroužením prstem po mapě jsem si vybral první zastávku v revíru, kde jsem již kdysi byl, líbilo se mi tam a věděl jsem, že tam mají i hromadu atrakcí pro děti. 

SERFAUS-FISS-LADIS

Tohle spojení tří vesnic v Tyrolsku je fakt masakr. Byl jsem tu tak před šesti lety, ale od té doby se všechny atrakce i služby rozšířily neskutečným způsobem. Dobrým příkladem rozvoje je místní bikepark. Má tři modré, čtyři červené a dva černé traily, jump areál, dětský pumptrack a dopadový airbag a navíc je napojen na dalších dvacet trailů, o něž se starají shapeři z parku.

Manažer bikeparku Christian mi ukázal, kam až půjdou plány rozšíření v následujících deseti letech, a musím říct, že budoucí podoba parku už určitě nebude jen na krátkou zastávku.

Pro mě byla výhoda v tom, že jsem mohl odložit rodinu v Summer Fun Parku, který leží nedaleko od horní stanice lanovky bikeparku. Děti si tady užijí spoustu zábavy s poníky, trampolínami, skákacím hradem a dalšími padesáti atrakcemi. Dostat je odsud je téměř nadlidský výkon. A to byl teprve začátek…

Skvělý plán se nám rýsoval i na následující den. Zatímco já jsem si s lokálem domluvil ježdění na Frommes trailu, který začíná ve výšce 2489 metrů a je dlouhý víc jak devět kilometrů, moje holky šly řádit do vodního světa Murmliwasser. Tady se karta otočila. Já už byl nabažený a holky jsem musel z atrakcí tahat, abychom stihli večeři. Celá rodina byla šťastná – ne nadarmo tu mají motto We Are Family. 

DACHSTEIN SALZKAMMERGUT 

Do další destinace Dachstein Salzkammergut ležící necelých pět hodin jízdy na východ jsme dorazili v náhle zhoršeném počasí. Zakotvili jsme v městečku Bad Goisern, odkud startuje populární MTB Salzkammergut Trophy.

Hned po příjezdu na nás padla vesnická pohoda. V potoce u hotelu se proháněli pstruzi, kluci v rakouských krojích zapíjeli začátek prázdnin a nikdo se nikam nehnal. Tahle oblast nabízí přes 1500 km bikových tras. Většina z nich má velké převýšení, takže jsou vhodné pro e-biky. Sám jsem si ho vyzkoušel na jedné ze závodních tratí Salzkammergut trophy.

Do závodu se přihlásíte tím, že si v infocentru zakoupíte číslo s čipem. Startovat můžete podle libosti, povinné checkpointy zaznamenávají vaši trasu i rychlost jízdy, takže si jedete takový soukromý závod. Než nás dohnal vydatný liják, vyzkoušel jsem i místní Bike Arenu Obertraun, kde se jelo i několik velkých mezinárodních akcí. Musím říct, že takhle nahuštěnou trať jsem ještě neviděl. Okruh o délce 5,6 km leží na ploše necelých 300 metrů čtverečních!

Dcera Eli šla raději stavět lesní domečky a já ji pak koupil borovicovou zmrzlinu jako odměnu, že to se mnou v lese vydržela. Vzhledem k přívalovým dešťům jsme uvítali možnost podívat se pod zem v halštatských solných dolech, kam se dříve stály hodinové fronty.

V minulosti se v Hallstattu denně otočily desítky autobusů s turisty z Asie, ale kvůli koronaviru je tu nyní klid a pohoda. Nakonec jsem byl rád, že pršelo, protože jinak bych šel na kolo a o tuto skvělou podívanou bych přišel.

Vedle solných dolů tady mají i Ledovou a Mamutí jeskyni. Až tam půjdete, vemte si teplejší oblečení, mně tam bez ponožek studily nohy. Jak to shrnout? Rakousko mě nezklamalo a nejlepší bylo, že jsme si ho užili s celou rodinou.

Text, foto a video: Gaspi fam. DJI Osmo/Mavic Mini
Střih: Jakub Soukup