reklama

reklama

CamelBak Chase Protector Vest – Vesta bližší batohu!

Letos na jaře jsme si představili několik novinek v nabídce značky CamelBak, kterou máme zařazenou primárně jako výrobce batohů s vodním vakem. To už dnes není tak úplně pravda, jelikož CamelBak vyrábí i řadu jiných prostředků a pomůcek pro hydrataci a také různá sportovní i civilní zavazadla.

Jedním z poměrně nových směrů, alespoň pro CamelBak, jsou přitom sportovní vesty, které se původně začaly prosazovat mezi běžci, poslední dobou se ale ukazují též jako zajímavá volba pro cyklisty.

Když si lehce shrneme nabídku sportovních (cyklistických) zavazadel CamelBak určených k hydrataci, tak zde máme jednak klasické batohy (s delším vertikálně umístěným vakem), potom batohy s nízko prosazeným těžištěm – řada Low Rider (LR) – ledvinky různé velikosti a technického řešení a pak nově právě vesty. Ostatně vše jsem dostatečně představil a popsal v již jednou zmiňovaném článku z letošního jara – CamelBak, Vesty, ledvinky a něco do města!

CamelBak Chase Protector Vest / Chase 8 Vest (foto: CamelBak)

CamelBak Chase Protector Vest

Na konci zmíněného článku jsem rovněž naznačil či slíbil, že si jednu z vest půjčím a pořádně vyzkouším v praxi, což se také stalo. Z nabízených možností jsem si vybral variantu Chase Protector Vest, která v sobě spojuje přednosti lehkého sportovního zavazadla s prostorem pro uložení vodního vaku, a také funkci ochrannou díky integraci „Protectoru“, tedy chrániče páteře vyrobeného z chytré pěny – tzv. Impact Protector™.

Říkal jsem si totiž, že by právě tato vesta mohla být vhodným doplňkem při účasti na enduro závodech, alespoň pro situace, kdy se mi nechce tahat velký batoh s páteřákem. Tedy v případech, kdy s sebou zrovna nevezu foťák a jiné nezbytnosti…

CamelBak Chase Protector Vest
Možnost snadného uchycení i velké helmy – za její popruhy
Přístup do hlavní komory s několika kapsami
Uchycení hadice na levém popruhu + velká kapsa na telefon na druhé straně

Kdy obléknout vestu?

Zcela upřímně, když jsme domlouvali tento test, tak jsem přemýšlel nad tím, natolik často tuto vestu skutečně využiju, zejména proto, že s sebou neustále tahám tisíc „zbytečností“, třeba zrovna jako zmíněnou foto výbavu. A skutečně, nejdřív jsem si musel vymýšlet extra příležitosti, kdy sáhnout zrovna po této vestě, a ne po klasickém batohu, po čase se ale situace dost změnila, v podstatě dokonale obrátila!

V jednu chvíli mi došlo, že nemusím vždy jezdit s plnou výbavou, a hlavně jsem si uvědomil, nakolik příjemná a svým způsobem návyková je vesta CamelBak a jak krásně lehce se cítím, když na zádech tahám výrazně menší zátěž!

Navíc jsem přišel i na to, že lze samotný páteřák z vesty pohodlně vyndat, tím ji ještě více odlehčit a použít jako lehoučké zavazadlo pro vyjížďky na gravel biku. V takovém případě si pak do batohu (vesty) vložím jen to nejnutnější – vodní vak, nářadí, peníze, telefon, duši a jede se!

CamelBak Chase Protector Vest tedy pro mě nyní plní dvě funkce v jednom – zaprvé slouží jako lehká vesta s chráničem páteře pro MTB vyjížďky, zadruhé funguje jako ještě lehčí a krásně kompaktní zavazadlo na gravel švihy. *Bez batohu to neumím 😜

 
 
Chránič páteře (Impact Protector™) je běžně skryt za jemnou síťovinou.
Stačí jeden snadný pohyb a během chvilky je venku.

S vestou v testu

S vestou CamelBak Chase Protector jsem toho od jara najezdil už poměrně dost, a to za různých situací. Zajímavé je, že jsem do ní nakonec nacpal třeba i ten foťák, nebo alespoň kameru, a zjistil, že vlastně není až tak malá, ale že lze její vnitřní objem dost slušně zaplnit a naplno využít.

Zároveň bych ale řekl, že zrovna tohle není účelem vesty CamelBak Chase Protector, že není ideální vozit ji „na těžko“, snad jen příležitostně! Základ bude v tom mít ji pro přepravu vody a základních věcí.

Co se mi třeba dále líbí a co jsem i zkoušel, je možnost připevnit z vnější strany helmu zaháknutím popruhů za „chytré přezky“. Respektive vzhledem k tomu, že mám helmu častěji (raději) na hlavě než na batohu, mi přijde praktičtější možnost vcelku snadno uchytit pod popruhy na vnější straně samostatný chránič brady, čímž se Chase Protector Vest stává parádním doplňkem pro enduro závody a podobné akce.

Helmu lze k batohu snadno upevnit pomocí „chytrých přezek“.
Stačí jen zaháknout popruhy a je vyřešeno!
V praxi ale nejspíš častěji využijete možnost připnout k batohu třeba chránič brady…

Kapsy na popruhu

Další z předností, kterou bych rád ocenil, je velká a šikovně navržená kapsa na telefon na levém ramenním popruhu. Prostor v ní je více než velkorysý, přístup je přitom maximálně pohodlný a hlavně pohotový. Pro lidi, kteří jsou rádi online, i když se pohybují v lese na kole, je toto řešení velkým přínosem.

Podobně na druhém popruhu najdete dvě šikovné kapsičky, tentokrát pružné s otevřeným vstupem, kam se mi vejdou pohotovostní kapesníčky a malé nářadí. Vzhledem k síťované podobě této kapsy mi přišlo jako ideální použít nářadí SKS, které má svojí malou neoprenovou kapsičku – nehrozí tedy, že si kapsu na popruhu potrhám neopatrnou manipulací s multiklíčem.

Vpravo na ramenním popruhu najdete dvě síťované kapsy pro věci, co máte rádi po ruce. Za mě třeba kapesníky a drobné nářadí.
Vlevo je velká samostatná kapsa na telefon, chytře doplněná o síťku, aby vám přístroj při manipulaci s ním nevypadl na zem. 
Polohu ramenních popruhů jistí dva prsní pásy. Horní je klasický (pevný), spodní je lehký a pružný. V případě nouze se může hodit pohotovostní píšťalka. 

Vnitřní členění + umístění vaku

Z hlediska vnitřního členění je vesta CamelBak poměrně prostá, i tak ale dostatečně propracovaná. Je zde jeden samostatný prostor pro vodní vak, který se zpřístupňuje otevřením delšího zipu ze strany. Chytrým detailem je fakt, že poutko na tomto zipu je nápadně modré, ostatní jsou černá, takže stačí rychlý pohled a hned víte kam sáhnout.

Když už jsme u vaku. Protažení hadice k němu je snadné, na ramenním popruhu jsou dvě očka a pak také dva plastové háčky, kam lze hadici připnout. Není to až tak super komfortní a pohotové jako když máte na batohu a hadici magnet, ale vlastně i toto řešení v pohodě stačí. Jen je vhodné dobře trefit optimální délku hadice, aby zbytečně neplandala a dosáhla zároveň k puse.

Zpět k vnitřku, kde je nad úrovní kapsy pro vak hlavní komora s částečným členěním. Zde se třeba najde jedna kapsa na zip vhodná pro klíče a peněženku, nebo další dvě síťované pro svačinu, nářadí, či cokoliv dalšího.

Dále je zde, z venku přístupná a nutno říct dost velká, polstrovaná kapsa na elektroniku či jiné podobné záležitosti, a nakonec ještě kapsa, či chlopeň na vnější straně batohu (vesty), kam lze vložit ideálně třeba větrovku či jinou rezervní vrstvu oblečení.

Nápadně modré poutko na zipu z boku vám otevře prostor pro uložení vaku. 
Přístup k rezervoáru je snadný, já vedle něj obvykle vkládám ještě pumpičku. 
Z vnější strany přístupná polstrovaná kapsa na křehčí věci. 

Nestrkej ruce do popruhů!

Pro batůžkáře (nevestaře) netradiční záležitostí je třeba zdvojený popruh spojující širokou, výrazně odvětranou část velkých ramenních popruhů se spodní částí batohu, na nichž se provádí úprava délky tohoto vlastně jediného nosného prvku.

Co je zajímavé, tak ze začátku jsem měl občas problém s tím, že jsem při oblékání vesty strkal jednu ruku právě mezi tyto zdvojené spodní popruhy. Naštěstí se ale ukázalo, že to je pouze otázka zvyku, jelikož dnes se mi to již nestává.

Zádová část je vcelku prostá a částečně odhaluje i chránič páteře.
Na spodním konci je přídavná vrstva polstrování. 
Samostatný Impact Protector™ je spojen dohromady z více kusů chytré pěny.
Pro lepší ohebnost a vyšší míru ochrany je složen z pěti vrstev.

CamelBak Chase Protector Vest – závěr

O vestě CamelBak s ochranným Protectorem jsme si řekli snad již vše podstatné s tím, že jsem v úvodu vlastně již zhodnotil i své osobní zkušenosti. Zmínil jsem třeba skutečnost, že ač jsem zprvu jen stěží hledal příležitosti pro preferenci právě této vesty, později se celá situace obrátila a já dnes jen v omezen míře volím jiné zavazadlo než právě tuto vestu.

Líbí se mi, jak je vesta CamelBak lehká a kompaktní, jak hezky sedí, nepřekáží, slušně větrá… V určitých specifických momentech si možná vzpomenu na skutečnost, že jí chybí bederní pás, který by ji ještě trochu více fixoval na tělu, ale to už by pak byl více batoh než vesta…

Rovněž se mi líbí široké popruhy, kapsa ne telefon a další podobné praktické drobnosti. Nad to mám, díky snadné instalaci a demontáži chrániče páteře, tuto vestu jako zavazadlo 2v1. Chránič páteře Impact Protector™ nechávám na jeho místě vždy, když vyrážím na MTB jízdy, lehčí „bezpáteřní“ variantu volím pro gravel výlety.

Má-li tato vesta výraznější nevýhodu, pak je to snad jen vyšší cena, kdy se platí zejména za materiálově vyspělý chránič. Pokud si ale tuto vestu oblíbíte a najdete pro ni více možností využití, bez chrániče by se mohla hodit i pro běh nebo turistiku, pak si nakonec snad i onu pořizovací cenu obhájíte.

Text: Štěpán Hájíček / Foto: autor, CamelBak

CamelBak Chase Protector Vest – základní údaje

Objem: 8 l
Hmotnost: 780 g
Zádový systém: XV™ + Impact Protector™
Vodní vak: *není součástí (kompatibilní např. s CamelBak Crux 2l)
Cena: 3 499 Kč (eshop.progresscycle.cz)