reklama

reklama

Z 10 % Sportovcem | Nejen tréninkové fotostory

Často se mě lidé ptají „Chodíš ty vůbec do práce?“, „Vidím tě pořád jen na kole, kde pracuješ, že máš tolik volného času?“  Pravdou je, že stejně jako většina lidí trávím každý den 7-10 hodin prací. Jak stíhat tréninky, české závody, závody světového poháru a zároveň chodit do práce?

(text: Petr Leták / foto: Libor Vočadlo)

Celý příběh sledujte na:

www.facebook.com/proletak
www.instagram.com/proletak

Mých 10%

Tento projekt, pokud se nám ho povede s Liborem Vočadlem dotáhnout do konce :), by měl každý měsíc, celkem 10x, ukázat 10% mého každodenního času, který věnuji sportu. Jako se liší březen od července, mění se v průběhu roku pro cyklistu i jeho příprava a trénink. Červencový díl snad bude vypadat jinak než březnový s rouškou na puse. Proto vám s Liborem ukážeme v 10 fotopříbězích 10 různých dní. Od tréninku v karanténě, přes závody až po schůzky se sponzory.

Ráno

Trochu si ujíždím na ranních rituálech. Jako první věc dne se chci probudit a zaktivovat svoje tělo. Ideální je třeba 10-15minutová yoga. „Yogu with Adriane“ na Youtube musí znát snad každý a kdo ne, ať vyzkouší.

Snídaně, základ dne

Většinou snídám podle očekávaného programu. Pokud mě čeká ranní trénink, dám si vločky s ovocem, ale někdy snídám až po tréninku. Když jdu rovnou do práce, jsou to vajíčka na všechny možné způsoby, abych zůstal dlouho sytý. Dnes ráno si dám trénink a pak rovnou do práce – ze zahrady rovnou do obýváku – home office. #FuckVirus

Pokud by mě měla jedna věc po ránu vystihnout, je to tenhle mini šálek s kávou. Libor nechtěl, abych vám řekl, že si do něj dávám rozpustné kafe s mlékem, ale je to tak. Na kvalitnější kávu během dne taky dojde, díky kolegům v práci.

Wake up!

Je třeba přijmout fakt, že nikdy nebudu mít tolik času na trénink jako profesionální sportovci na plný úvazek. Zároveň, i když najdu čas na trénink, nikdy nebudu mít tolik času na regeneraci, protože ať si to chci nebo nechci přiznat, full time job je zdrojem každodenního stresu. 100% koncentrace mi umožní využít naplno mých 10 % tréninku. Proto, když něco dělám, snažím se to dělat pořádně. 1:15 h = 5 %

Raději si dám 10 minut protahování večer před spaním než o 10 minut delší projížďku na kole.

The job must be done

Říkáme o sobě: „Vládneme paragrafy, ale mluvíme lidskou řečí“. Jsem jedním z právníků advokátní kanceláře elegal. Spíš takové právnické embryo, ale nějaký ten soud už jsem taky vyhrál. Tahle profese se dá celkem dobře dělat z domova, což je velká výhoda v současné koronavirové době. Snažíme se držet krok s moderními technologiemi, to nám pomáhá jak s komunikací interně v rámci kanceláře, tak s našimi klienty, pro které můžeme kromě osobního kontaktu fungovat beze změny.

Bez práce nejsou koláče. Takže je třeba udělat, co je třeba, i když ti zezadu něco už našeptává, že by ses na to měl vykašlat a jít využít svých zbylých 5 % času, co ti ze dne zbývá na trénink. A to je pořád dobrá hodina a kousek!

Vytočit nohy při západu slunce, jako na Mallorce

Ne, nejsem na Mallorce, ani jsem tam nikdy nebyl :). Jsem v obýváku. Venku běhají orouškovaní spoluobčané, kteří by mě, minimálně pohledem, zabili, kdybych si dovolil jet na kole bez roušky. Nechám je tedy inhalovat jejich vlastní virovou zátěž, kouknu do plánu a dám si (ne)oblíbené 4×5 min intervaly a vyjetí na závěr.

1:15h = 5 %. Dnešních 10 % je hotových!

Takže co je nejdůležitější?

Mít plán! Ať už je ráno nebo večer, březen nebo září, vždy je dobré mít plán. Plán závodů, plán tréninků, plán cest a destinací, kde jsem ještě nebyl. A protože já mám na sport pouhých 10 % denně, nemůžu svých 10 % trávit přemýšlením o tom, co budu dělat. Protože možná trochu vládnu paragrafy, nerozumím zase jiným věcem, takže jsem naplánování tréninků během zimy i po ni nechal na Erikovi a jeho beprotraining.

Rovnováha

Uznávám, že najít rovnováhu je náročné. Dosažení rovnováhy mezi pracovním a osobním životem a přípravou na závody je hádankou, kterou se každý den snažím rozluštit. A nejsem asi jediný. V dalších dílech bychom to mohli rozlousknout zase o trochu víc :).

Třeba moje zkušenost pomůže ostatním, jak se naplno věnovat tomu, co mají rádi a zároveň plnit všechny povinnosti.

A co dál?

V příštím dílu zkusí Libor na fotkách zachytit zase jiných 10 % mého času, kde snad bude více endura a možná i méně roušek!

Ať jste všichni zdraví!

*Za foťákem se celou dobu s rouškou pohyboval Libor Vočadlo. Pokud by Vás zajímalo něco z jeho tvorby, nebo byste ho chtěli oslovit, můžete třeba zde:
facebook.com/LiborVphoto
instagram.com/liborvphoto

Celý příběh sledujte na:

www.facebook.com/proletak
www.instagram.com/proletak/