reklama

reklama

Pondělní Videonálož BnR #50_2019 | Mullet není úlet!

Nebude to poprvé a buďte si jisti, že ani naposled, kdy se na tomto místě bude skloňovat výraz „Mullet bike“, nebo jen „mullet“! Tedy koncept, kdy máte vepředu velké 29“ kolo a vzadu menší obruč standardu 27,5“. Tento nápad (úlet) jsem přitom zkoušel jak na dvou produkčních strojích, tak i na svých vlastních kolech… A stále mě to baví!

Teď tedy doufám, že jsem na nějaké kolo nezapomněl, ale snad ne… O nápadu použít na jednom biku kola dvou různých průměrů jsem se již (ne)jednou rozepsal, nyní bych tedy jen připomněl, že co se týká produkčních kol, tak jsem jezdil na elektrickém Ghostu SLAMR X Hybride s jeho tzv. „mixer“ konceptem, ale také toto léto na Canyonu Spectral:ON, rovněž postaveném na devětadvacítce vepředu a plusku (27,5+) vzadu.

U e-Biků dává tento koncept snad ještě větší smysl než na „analogu“ („pedal bike“ – jak se také třeba anglicky říká normálním šlapacím kolům), už jen proto, že eKola trochu více připomínají motorky, kde je rozdíl v průměru a šířce obutí na předním a zadním kolem léta zažitou tradicí.*

*Základní poučka přitom praví zhruba tolik, že větší užší přední kolo lépe vede směr, menší a širší zadní zase pomáhá s přenosem síly na povrch a přispívá i k rychlejším reakcím na práci s plynem.

Ale on se nápad mullet biku prosazuje i jinde, tedy u běžných kol, i když zatím se stále jedná spíše o individuální úpravy konkrétních jezdců, než o celooborový trend jako dnes zažíváme třeba s rozmachem devětadvacítek.

Když už se o tomto nápadu bavíme v rubrice Pondělní videonálože, nemůžu nepřipomenout Matěje Charváta, který natočil jeden edit o testování enduro mulletu na Ještědu nebo video zachycující jeho cestu k letošnímu titulu mistra ČR v DH, který si vyjel, pro změnu, na DH mulletu Banshee.

Lapierre Zesty AM 4.0 FIT – Mullet bike

Můj mullet včera a…

A jak je to u mě? Já si s touto myšlenkou aktivně hraju zhruba od doby, kdy právě Matěj pustil do světa své první video o přestavbě a testování mulletu na Ještědu. Ve prospěch můj a ve prospěch tohoto nápadu mi hrálo letos do karet, že mým osobním strojem byl Lapierre Zesty AM 4.0 FIT, tedy stroj, který jsem si sice objednal postavený na 27,5“ kolech, přitom ale na něm byla již z výroby nasazená vidlice určená pro 29“ obruče.

Vzhledem k tomu, že jsem chtěl svého Lapíka tak jako tak vybavit novými koly na ráfcích PRAXIS AL32 a nábojích CabTech, změnil jsem na poslední chvíli objednávku a vedle dvou sedmadvacítkových ráfků si nechal poslat i jeden devětadvacítkový a následně požádal o zapletení velkého kola na přední náboj a menšího na ten zadní.

Pak už stačilo jen hodit tato kola na Zesty a mohlo se vesele drandit! A nutno říct, že to byla sranda, VELKÁ SRANDA! Ono bylo Zesty už tak vyladěné posunutím zdvihu na vidlici ze 150 mm na 160 mm, což trochu položilo hlavu, usazení velkého předního kola do vidlice pak v tomto směru celou geometrii ještě trochu více nakoplo směrem k ještě položenějším úhlům.

Předek 29×2,5WT
Zadek 27,5×2,6″

Jak se na tom jezdilo?

Mně vlastně velice dobře. Ano, vyšší vidlice a větší přední kolo trochu posunuly vzad celý posed, ale nebyl to až takový úlet, že by se s tím nedalo jezdit do kopce. Byla to trochu ostřejší motorka, ale šlo to. Hlavní je ale výstup, jak to jezdilo dolů! LUXUSNĚ!

Velké přední kolo nejen díky změně v geometrii, ale i díky většímu průměru jednoznačně podpořilo už tak velice slušnou stabilitu, díky čemuž se daly sjíždět totální nesmysly jako by o nic ani nešlo. Finálně naladěný stroj „Zesty mullet“ jsem si vzal třeba do Rychleb, kde jsem na tomto chopperu projel téměř dokončený trail Velbloud i s jeho nejen na první pohled vražedně vypadající závěrečnou pasáží!

Stabilita v těžkém terénu a ve strmých sekcích obzvlášť je u mulletu prostě mimořádná! Zároveň ale musím jedním dechem doplnit, že je jasně znát i menší zadní kolo, přes nějž se celý bike poměrně snadno láme zejména do rychlých klopených zatáček a celé kolo díky němu tak nějak lépe a rychleji reaguje.

Abych nebyl zase jen nechutně pozitivní… Je třeba přiznat, že na méně náročných trailech bylo znát, že ovládání začíná být místy poněkud toporné a vyžaduje tak o něco více úsilí, aby člověk svůj stroj namířil tam, kam jej vedou jeho oči. Ale to je holt v podstatě dopředu očekávaná oběť za vyšší jistotu a stabilitu v mezních situacích.

Ještě jedna věc, co mě třeba konkrétně na Zesty mulletu zarazila – tou byl pocit zvláštního nevyvážení ve vzduchu, kdy jsem při odrazech dlouho váhal jak a kde zatáhnout, jak pohnout s těžištěm, abych letěl rovně a nikoliv příliš na předek, nebo příliš na zadek! Ale i s tím by se člověk asi dokázal za chvíli srovnat.

No nic, koukám, že už v délce dnešního veskrze technického úvodníku poněkud přetahuju obvyklý rozsah, proto bych dnes udělal za svým povídáním tečku, nebo spíše jen čárku, jelikož bych vám rád slíbil, že si příští týden povíme více o tom, jak funguje mullet koncept na mém novém stroji GT Force 29 Expert!

Movember Moustache Ride

Jak si užívají Movember kluci z BC!!!

Carson Storch – Slayer Raw

Letošní RedBull Rampage je již za námi, proč ale netrénovat na další rok! Zejména když máte v ruce parádní novinku jakou je další generace Rocky Mountain Slayer, který se nabízí na kolech 27,5“ (180 mm) nebo 29“ (170 mm). Více na: www.bikes.com/../slayer/

Cima o Nada: Tomi Misser – Kilimanjaro I Orbea Factory Team

V tomto snímku se více chodí než jezdí, ale ono není jen tak dostat se až na Kilimanjaro (5895 m).

Urban Freeride Lives 3 – Fabio Wibmer

Fabio prostě miluje městský freeride a ze všeho nejradši má zřejmě schody!!!

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

**CZECH MADE**

Dominik Puffer – Czech Style Hardtail riding

„Vždy potěší, když Češi zabodují se svým výtvorem na Pinkbiku! Poslední zářez byl zveřejněn v sobotu kanadským Chromagem a opravdu se jednalo o český počin. Dominik Puffer, známý díky videu Try It All, je jezdec přetékající dovednostmi.“

„Tentokrát natočil společně s ER Crew vlastní profil a ten se natolik povedl, že ho český zástupce Chromagu – PROTOCYCLES – vzal a hodil Kanaďanům na stůl. V Chromagu se to také líbilo a hned si to obrendovali.“

Dominik Puffer s ER Crew za Protocycles a Chromag

FAMÓZNÍ JEŽDĚNÍ VE ŠVÝCARSKU!

„Na konci léta jsme s Robem Trnkou byli pojezdit ve švýcarském Verbier. Super lokalita s neskutečnými výhledy.“ Michal Prokop

Crazy rychlá trať v džungli! Chiang Mai, Thailand / ICE 2019 – Stage 6/ Matej Charvat – Racerun

„International Chiang Mai Enduro, asi nejvíc profláklej enduro závod v Asii a součást EWS Continental Series. Já jsem, jak už asi víte, dojel na třetím fleku. První den jsem byl 3. a druhej den jsem vyhrál. Pojďte se se mnou podívat na RZ6, kterou jsem vyhrál cca o 6 vteřin před Cody Kelley.“ Matěj Charvát

**BONUS**

Pro Racer Reveals How To Corner A Mountain Bike

Menší instruktáž ať víte, jak zatáčet!!!

Ice kart CZ 250cc

Motokáry na ledu? Proč ne!!!

Freeski, Forests and FPV Drones | Richard Permin’s FASTWOOD

Fofr v lese… Tentokrát na lyžích!

DESERT PARKOUR RAMPAGE

Rampage na kolech je už okoukaný? Co takhle Parkour Rampage!!!

DJI Stories – Rediscovering Iceland

Trocha létání na Islandu

MY 6-MONTH FPV EVOLUTION

A tady hezky zaznamenaný progress, jaký je možné udělat při intenzivním tréninku FPV létání s dronem! To nejhezčí je od času 1:20 dál…