reklama

reklama

Novinky 2020 – CamelBak, Bell, Giro, Fizik, Blackburn…

Pomalu by se mi chtělo odrecitovat text písně ze zábavní předrevoluční estrády „Možná přijde i kouzelník,“ na kterou jsem se jako dítě díval s rodiči: „Tak už jdeme do finále a poslední tóny zní…“! Ale držím se zuby nehty, abych této nostalgii nepropadl naplno.

Každopádně souhrn našich reportáží z letních prezentací se konečně blíží svému závěru, kdy před námi zůstává přehled novinek a zajímavostí jednoho z klíčových českých dovozců, jímž je společnost Progress Cycle.

Dnes přitom použiji podobný scénář jako posledně u konkurence, tedy, že se v prvním díle podíváme blíže na zajímavé komponenty a doplňky v titulku jmenovaných značek, vzápětí si projdeme, v samostatném článku, to nejzajímavější, co si pro rok 2020 chystá výrobce kol Giant a jeho sesterská „holčičí“ značka Liv.

*Nutno ale již nyní přiznat, že všechny zásadní premiéry Giant/Liv jsme si již představili v době, kdy padlo jejich embargo. Například Giant Reign 29 / Giant Reign E+ nebo Liv Pique 29

reklama

BELL

Helmy Bell Super byly a jsou dodnes synonymem pro kvalitní ochranu hlavy, rovněž také nepsaným etalonem pro přilby typu 2v1, tedy s demontovatelným chráničem brady.
Bell přitom neusíná na vavřínech, ale stále tuto řadu inovuje, či rozšiřuje. Loni to byla kupříkladu verze Bell Super DH, nyní přichází Bell Super Air R.
Bell Super Air R je zásadní „evolucí“ původního modelu Super 3R, oproti němuž šetří celých 144 gramů na celkové hmotnosti!
Model Super Air R vlastně není pouhou evolucí, ale zcela novou helmou ze stejné kategorie. Zde pro lepší porovnání vedle „legendy“ – Super DH (vlevo) / Super Air R (vpravo).
Cílem při návrhu této helmy byla jednak celková hmotnost, ale také kvalita odvětrání při použití s bradou i bez.
Zásadní vylepšení (usnadnění) lze spatřit i v konstrukci brady, kterou nyní jistí jen dvě přezky, namísto tří u jejích předchůdců. Co bylo zachováno je unikátní technologie MIPS…
Respektive vylepšená verze označená jako Flex Spherical + MIPS. Tedy vnitřní samostatná čepička plující ve vnější skořepině podobně jako se pohybují klouby ve svém lůžku v našem těle.
Na opačném konci spektra najdeme jinou novinku, dětskou a juniorskou helmu Bell Sidetrack II (Youth / Child).
Jedná se o levnější variantu juniorského modelu Bell Spark JR.
Bell Sidetrack II přitom nabízí hezké barvy, jednoduchý design a verze navržené pro kluky i holky.
Jako vítaný doplněk k „velkým helmám“ nabídne Bell také velké MX brýle, model Descender se zrcadlovým sklem, nebo čiré (1399 / 999 Kč).

GIRO

Sesterské Giro přišlo pro rok 2020 s jednou netradiční novinkou, tedy s odlehčenou verzí helmy Switchblade (praktické dojmy). Novinka nese jméno Tyrant a jde o model s prodlouženu částí chránící uši, tzv. „open face“, určenou pro jezdce, kteří při svých dramatických jízdách potřebují vyšší úroveň ochrany, než nabízí klasické AM či enduro kokosky.
Krom této „extravagantní“ třídy je asi nejzajímavější novinkou helma Giro Radix, která se pasuje do role přímého nástupce nesmrtelného Hexu!
Giro Radix přitom vsází na poměrně jednoduchý a maximálně účelný design, co nejlepší odvětrání či vysokou míru ochrany.
Radix bude nabízen včetně i bez ochrany MIPS, ve velikostech od S po XL (51 až 65 cm) za doporučenou cenu 2599/2999 Kč (bez/s MIPS).
Pokud nakoukneme do sortimentu obuvi Giro, najdeme zde jako jednu z novinek řadu Ventana, verze s kolečkem BOA, nebo na tkaničkách, která nahrazuje starší Giro Terraduro. Elegantní botka na kolo, trail vhodná i pro chůzi.
Spíš jen připomínka šířky sortimentu, kdy si lze u Giro vybrat i tretry s plochou podrážkou (na platformové pedály) a to modely Riddance nebo Jacket II.
V neposlední řadě umí Giro také hezké a kvalitní rukavice. Zde model DND. Můj tajný tip z katalogu (na léto) – model Giro Rivet CS!

CamelBak

U velbloudů z CamelBaku se největší pozornosti dostalo pro rok 2020 řadě batohů, které nejsou tak úplně batohy, jako spíše vestami s úložným prostorem! Jestli si alespoň trochu rozumíme? Zde náhled modelu Chase 8 Vest, či specifická verze Chase Bike Vest. Tento trend přitom do cyklistiky přichází z oblasti běhání.
Speciální verzí této vesty je model CamelBak Chase Protector Vest.
Tedy verze s chráničem páteře, jaký najdeme u modelů K.U.D.U. či T.O.R.O.
Svou vlastní kategorií jsou pak sportovní ledvinky. Zástupce minimalistického provedení je model CamelBak Stash Belt – elastický pás na doklady, telefon a mini lahvičku s vodou (např. CamelBak Quick Stow flask).
O něco větší, s úchytem na seriózní bidon, je model Podium Flow Belt s klasickým stahovacím páskem a přezkou.

FIZIK

Začneme-li zastávku u značky Fizik netradičně u treter, pak si můžeme ukázat třeba tyto zářivě lesklé botky Fizik Tempo Overcurve R4 – elegantní silniční tretra.
Co mě zaujalo, z hlediska zapínání, je model Tempo Powerstrap R5 s dvojicí dlouhých pásků na suchý zip.
Třetí technologická perlička – top model Fizik Infinito R1 Knit, tedy tretra s moderním pleteným svrškem (lehký, vzdušný, skvěle padnoucí).
Z jiného soudku – zajímavé trailové tretry Fizik Terra Ergolace X2 s poměrně civilním vzhledem a sympatickou podrážkou (Vibram) s asymetrickým usazením tkaničky.
U sedel bych vypíchl model Fizik Argo, kde katalog hlásá: „Novinka v nabídce silničních sedel Fizik byla vyvíjena 2 roky a reaguje na aktuální trendy – sedlo je krátké, široké a má velký centrální výřez. 2 varianty: Vento (závodní určení) / Tempo (vytrvalostní jízdy).“
Co by nás, milovníky MTB, ale mělo zajímat více, je rodina zbrusu nových sedel Fizik Alpaca: „Novinka pro enduro a downhill – Alpaca Gravita pro agresivní jízdu z kopce na čas a Alpaca Terra pro pohodovou enduro jízdu. Na vývoji těchto sedel se podíleli závodníci týmu Santa Cruz Syndicate.“
Verzi Alpaca Terra (foto dole) bychom snad měli dostat na test! (Alpaca Gravita  – nahoře).

reklama

BLACKBURN

Zajímavým nápadem u Blackburnu je univerzální světlo na kolo a camping, model Outpost Bike & Camp Light.
Světýlko, které lze přidělat na řídítka, ale také jej, po zvednutí silikonového stínítka, můžete použít jako lampičku do stanu.
Případně lze z boku vytáhnout lanko a dát si jej na hlavu jako čelovku – skutečně to drží, zkoušel jsem! *USB dobíjení
Jiný nápad. Přední a zadní světla bereme jako automatickou záležitost, doufám!!! Blackburn ale nově vsází i na boční oranžová světla (ideálně připevnit z boku na vidlici) – Grid Side Beacon Light Set.
Jiné doplňky představují sestavy na opravu defektů bezdušových kol. Zde třeba kompletní sada určená pro montáž pod košík obsahující CO2 bombičku, systém s knoty atd.
Není to úplně vidět, ale alespoň trochu pro představu co sada Pro Plugger CO2 Tubeless Tire Repair Kit umí!

 

Kdyby vám stačily jen knoty a aplikátor – Blackburn Plugger.
Nebo něco komplexnějšího, ale bez bombičky – Pro Plugger. „Luxusní CNC obráběný nástroj na opravu bezdušového pláště se třemi knoty v ceně. Obsahuje i nástroj na vyšroubování galuskového ventilku.“

FINISH LINE

U FinishLine letos v zásadě nic moc nového…
Tak jen dvě fotky, abychom si připomněli, že lze u tohoto výrobce pořídit mazání, těsnící tmel, cyklo kosmetiku atd.

VITTORIA

U Vittorie se letos, či pro příští rok, pracovalo na nové generaci plášťů s grafenem – Graphene 2.0.
Lákavě vypadá třeba tento univerzální vzorek – Vittoria Agarro.
Jedním z produktů, který chci vyzkoušet, už jen čeká na instalaci, je vložka do pláště Vittoria Airliner.
Zajímavé řešení „hadice“ s originálním výřezem na horní a spodní straně, které se dodává v různých šířkách, ale jen v jedné délce (na 27,5“ si vložku zaříznete).

CRANKBROTHERS

Pedály Crankbrothers Stamp známe velice dobře, už jsme zkoušeli několik variant včetně základní plastové verze Stamp 1, která se v další sezóně bude nabízet v nových veselých barvách!
Kdo by neznal Crankbrothers a jejich původní produkt, pedály Eggbeater – šlehače vajec!

reklama

GIANT

Sekci doplňků zakončeme pár produkty bikové značky Giant. Kupříkladu jedny stylové MTB tretry s kolečkem BOA.
K řadě Reign by se zase dobře hodily boty určené pro ploché pedály.
Podrážka s dvojí směsí pryže GRIPR nevypadá vůbec špatně.