reklama

reklama

Novinky 2020 – Bikebrothers / Bike Action / Cyklospeciality

Když tak postupně mapuju a zpracovávám podklady z letních prezentací, snažím se postupovat víceméně chronologicky, tedy podle toho, jak šly jednotlivé akce za sebou, jen občas něco přeskočím. Přeskočil jsem takto třeba zastávku na prezentaci tří firem – Bikebrothers Import, Bike Action (Rocky Mountain a další) a Cyklospeciality.

Tyto tři společnosti se domluvily na společných prezentačních dnech, kdy se mi podařilo ukázat se na jednom z nich v Praze s tím, že jsem si prošel zajímavosti všech tří a poté popojel o kus dál, na druhý břeh řeky Vltavy, abych se zde mohl vyřádit na kolech Pivot, primárně na Pivotu Mach 4 SL s odpružením hlídaným systémem Fox Live Valve, jak jsem o tom psal tento týden.

To by pro úvod mohlo bohatě stačit, pojďme se nyní společně mrknout na jednotlivé produkty, novinky a zajímavosti v nabídce zmíněných třech českých firem a u jimi zastupovaných značek.

Text a foto: Štěpán Hájíček

Jednoduché kapesní zámky Hiplok Z Lok jsme si představovali již před delším časem. Od té doby se na trhu objevil i jejich větší bratr bez klíčku.
Hiplok Z Lok Combo stojí na stejných základech – plastový pásek s ocelovým jádrem –, v této zvětšené verzi je ale navíc doplněn o tříciferný kódový zámek.
Když už jsme u možnosti zamykání kódem, tak tato možnost je nově přístupná i u velkých řetězových zámků, konkrétně u modelu Hiplok SPIN.
Hiploku ještě jedna fotka – celkový náhled na různá rozšiřující lana a další zámky.

reklama

Zatím nepříliš známou novinkou na českém trhu jsou blatníčky a polepy německé značky Rie:sel design.
V její nabídce najdeme i ochranné, oděruodolné polepy pečující o nejcitlivější partie rámu.
Tyto odolné polepy se zajímavou strukturou mohou být čiré, nebo doplněné pestrou grafikou.
Mě kupříkladu zaujaly veselé, či spíše slušně divoké designy klasických plastových blatníčků.
Výběr designů či potisků je skutečně rozmanitý!
Jinou novinkou na našem trhu jsou produkty australské značky Squirt vyrábějící maziva, čistící prostředky, krémy nebo třeba vlastní těsnící tmel s extra složením a samostatným balením částic pomáhajících utěsnit větší defekty. Mazání a těsnící mléko Squirt již nějaký čas zkouším na svém kole – více zkušeností mám s mlékem a musím říct, že funguje skvěle, jelikož zatím utěsnilo vše, co jsem svým plášťům způsobil!
Apidura – specialista na bikepacking – postupně rozšiřuje svou nabídku brašen. Od řady Backcountry se tak dostala k odolnější řadě Expedition a nyní přidává ještě špičkové odlehčené brašny řady Racing.
Tato řada vyniká především díky lepeným švům, či jednoduchému a odlehčenému designu. Ceny jsou sice ještě o něco vyšší než u výše zmíněných řad, ale zájem o ně je údajně stále velký!
Kanadského výrobce světel Gemini možná znáte, možná ne. Každopádně kluci z Bikebrothers se o tuto značku rozhodli nově postarat co se týká českého zastoupení.
Světla to sice nejsou nejlevnější, kompletní sada nejvýkonnější světelné rampy Gemini Titan 4000 (4000 lumen) vyjde na 10 499 Kč, ale v tomto balení dostanete skoro vše, co si lze přát. Kupříkladu bezdrátové Bluetooth ovládání, s nímž lze spárovat i několik světel najednou (na řídítkách, na helmě…).
Velké světlo od Gemini, model Titan, je vybaveno také OLED displejem, kde se kupříkladu zobrazuje výdrž baterie v aktuálně zvoleném módu a další informace.
Baterie k Titánovi se dodává externí (v balení) v odolném hliníkovém šasi s pogumovanými konci, takže hezky stabilně drží na rámu.
Aby bylo osvětlení kompletní, nabízí Gemini také vlastní blikačku s povedeným oválným světelným pruhem.
Mezi kompletními koly jsou perličkou stroje švýcarského rámaře s českým původem známé pod značkou Koba.
Koba vyrábí kompletně karbonové rámy, pevné i plně odpružené, od XC po Enduro, dnes již téměř výlučně na 29“.
Tyto rámy jsou již od pohledu krásně robustní a do detailu zpracované.
Kupříkladu model Trailtool nabízí ve verzi AM 135 mm vzadu, ve verzi ND či EWS 150 mm vzadu, dopředu se nasazují vidlice od 150 do 170 mm.
Díky úzké spolupráci s Bikebrothers jsou rámy Koba finálně lakovány v Česku, proto si můžete zvolit jakoukoliv barvu chcete, nechat si zatmelit otvory pro kabeláž (přejdete-li na bezdrátové řazení SRAM AXS) a tak podobně.
Značka Cycloc vyrábí různé držáky a jiné doplňky, vedle nich třeba i tento jednoduchý stojan na kolo Hobo.
Jak mi bylo řečeno, klasické Hobo se hodí spíše do dílny, již se ale pracuje na skládací verzi, kterou bude snadné hodit do auta a vzít kam jen bude potřeba.
V úvodu jsem zmiňoval také kanadské stroje Rocky Mountain, které u nás zastupuje společnost Bike Action. Zde model RM Instinct Carbon 50.
Rozhodně zajímavým a obecně diskutovaným strojem je elektrický Rocky Mountain Altitude Powerplay – prezentace / první dojmy z jízdy (2017)..
Rocky používá svůj vlastní motor a vlastní baterii, která aktuálně dosahuje kapacity 632 Wh, ale slíbeny jsou i modely s kapacitou přes 700 Wh!
Jednou z mezigeneračních novinek je nahrazení horní klady, nad převodníkem, třecím napínákem, který znatelně snižuje hlučnost pohonu. Zde model Instinct Powerplay Alloy.
Jen krásné designy s moderním pojetím kanadského javorového listu.
Dobře to vypadá i v odstínech šedi…
Rocky Mountain Instinct Carbon 70.
Lahve Fidlock s magnetickým uchycením na rám, předpokládám, také znáte?
K jejich originálnímu úchytu lze přitom upevnit i jiné věci než jen originální bidon.
Díky vlasci a kolečku Boa lze na tento univerzální držák připevnit bagetu, nebo třeba plechovku piva.
Knoty Dynaplug jsme si také již dříve představili v praxi.
Krom jiného je v nabídce i varianta Dynaplug Air, jejíž pomocí nejen defekt opravíte, ale zároveň, pomocí bombičky s CO2, také nafouknete.
MrWolf Banger používám již delší čas a jsem s ním více než spokojený. Na novinku Banger 2.0 – jiný materiál, lehčí provedení – zatím čekám.
Malé připomenutí, společnost Bike Action dováží do ČR také komponenty Easton.
Přeskočíme-li závěrem k Cyklospecialitám, najdeme zde kupříkladu stylové helmy Nutcase.
Děti lze zase „obléknout“ do helem Woom.
K nim hezky ladí dětské dlouhoprsté rukavice Woom. Že by vánoční dárek?
V neposlední řadě pak stylová, lehká a dobře vybavená dětská kola Woom.
Vybrat si lze malé biky od 20“ do 26“, s hmotností od 7,8 do 9,4 kg a cenou oscilující převážně pod hranicí 20 000 Kč.

reklama

Zajímavým designovým počinem, určeným primárně do města a na cyklostezky, jsou kola domácího výrobce Rascal.
U Rascalu, který je „s radostí navrhován v Brně“, mají rádi řemeny a jiná netuctová řešení.
Rozhodně povedené mi připadá také odrážedlo se zadní ráfkovou brzdou. I zde se hodně hraje na hmotnost (odrážedlo 16“ 3,7 kg, 26“ bike 9,9 kg), ceny začínají na částce 4 900 Kč (odrážedlo) a končí na úrovni 17 500 Kč (MTB 26“).