reklama

reklama

Whyte Enduro MTB Series Przesieka – Time Hunt Enduro

O minulém víkendu se sjelo více než 200 jezdců do polské obce Przesieka, aby se zde poprali o titul prvního šampióna v tzv. Time Hunt enduru. O čem je tento netradiční formát, kdy se snažíte dosáhnout nejlepšího možného času na předem vytyčených erzetách a kdo se s touto výzvou porval ze všech nejlépe?

Taktické enduro (tisková zpráva)

V takzvané soutěži Time Hunt jde o to, že jsou vybrané erzety otevřené pro závodníky po celý den, proto je každý může projet tolikrát, kolikrát chce a kolikrát to zvládne. Do výsledného hodnocení se pak logicky počítá nejlepší čas z každé erzety.

V obci Przesieka připravili organizátoři pro tento účel dvě měřené trasy, velice podobné těm, jaké se zde jely loni. Trasy přitom byly dostatečně krátké na to, aby se každý měl možnost pokusit se o jejich projetí více něž jednou, přitom ale obsahovaly všechny náležitosti enduro tratí, na které jsme zvyklí. Tedy strmé technické sekce, rychlé přírodní cesty a krátké fyzicky náročnější úseky, jako třeba bláto na RZ2, nebo dojezd v protivětru na novém zdejším singltreku.

Každopádně největší výzvu pro všechny účastníky znamenal boj sám se sebou, tedy rozhodnutí vydat se na každou z erzet více než jednou, aby člověk vylepšil svůj předchozí čas. Poměrně velké množství jezdců zvládlo dokonce až osm jízd za jeden den!

reklama

Rozhodující byla také taktika, co, kdy a jak jet, jelikož se do celého závodu zamíchal také vliv proměnného počasí. Díky němu se během závodního dne minimálně dvakrát poměrně výrazným způsobem změnily podmínky na závodních tratích.

Někteří jezdci se proto rozhodli objet pouze dvě kola na do té doby převážně suchých trailech a tím své snažení uzavřeli, jiní se v průběhu nejsilnějšího deště raději schovali v resortu Markus, kde se vedle jiného nachází pivovar Rebelia Brewery. Případě se uchýlili do stravovací zóny OSHEE, jež se nacházela na jednom z transferů, aby se pak pokusili vylepšit své časy později odpoledne na postupně prosychajících trailech.

Nový formát závodu byl zajímavý také tím, že spojil faktor jízdy na oči (tratě nebyly před závodem zveřejněné, či otevřené pro trénink, proto se každá stage jela nejprve na oči), se skoro až DH formátem, kdy pilujete čas na již známé trati, což preferují zejména nejrychlejší jezdci. Z pohledu právě ukončeného závodu to vypadá jako fungující schéma, organizátoři se přitom nechali slyšet, že se formát Time Hunt příští rok nejspíš vrátí, jen s tím rozdílem, že by tratě mohly být delší a místy trochu záludnější.

Kdo zvolil nejlepší taktiku?

V mužské kategorii Elite to byl Marek Konwa (TREK Bielsko Racing), který si po pěti jízdách pojistil lehký náskok před českým matadorem Frantou Žilákem (Rock Machine Cyklomax), jenž tuto výzvu také přijal. Oba tito borci průběžně sváděli boj s ve finále třetím v pořadí, jímž byl Łukasz Szymczuk (KKW Nexelo / Whyte Racing). Ten přitom za jeden den stihl osm jízd!

Podobně napínavý a těsný byl také souboj žen. V poměrně početné závodní skupině (více než 20 závodnic) činil rozdíl mezi třemi nejlepšími pouhých 7 sekund! Nejrychlejší byla Katarzyna Burek (Ibis Cycles Beastie Racing), s níž na pódium vystoupaly dámy Iwona Czyszczoń (Eskimoo Racing Team) a Joanna Światłoń.

V kategorii vtipně překřtěné na „Future of enduro” (junioři) se nejrychlejším stal Jakub Gąsienica (Dartmoor Enduro Team), který potřeboval 4 jízdy k tomu, aby si pojistil náskok 30 sekund před druhým jezdcem v pořadí – Paweł Tyburski (mSport WildRiders). Tuto dvojici pak celý den průběžně stíhal celkově třetí Maciej Pindel (Trek Bielsko Racing).

V kategorii Masters zajel nejlepší časy Paweł Reczek (Eskimoo Racing) a zároveň byl jediným, kdo z předních jezdců této kategorie objel každou stage třikrát – což se evidentně vyplatilo! Druhým byl Romek Kwaśny (Trek Bielsko Racing), za nímž se umístil Piotr Reczek (Eskimoo Racing).

I v tomto závodě byla vypsána speciální kategorie Enduro HT jezdců, kterou ovládl Paweł Sadzik (Woo Crew). Stejně tak i tentokrát byla vypsána kategorie eBiků, v níž zase jednoznačně kraloval Dariusz Grudniewski (IN Mogilany Cycling Team). Ten se stal neporazitelným i díky tomu, jelikož dal dohromady deset koleček!

Hodnocení teamů vyhrála opět sestava TREK Bielsko Racing s lehkým náskokem před Eskimoo Racing. Pohár za třetí místo pak putoval do BikePlanet teamu.

reklama

Uvidíme se v Srebrna Góra!

Jménem organizátorů chceme opět poděkovat všem účastníkům, jejich doprovodu, ale také sponzorům – tento závod byl podporován společnostmi Whyte Bikes Polska (titulární sponsor) a obecními úřady obcí Podgórzyn a Dolní Silesia, stejně jako Turistickou organizací Dolní Silesia.

Nyní vám všem přejeme příjemné léto vyplněné řadou zážitků na kolech i mimo ně a o posledním víkendu prázdnin (31. srpna 2019) se těšíme na další setkání v obci Srebrna Góra, kde se odehraje finále letošního ročníku Enduro MTB Series 2019.

Více o tomto závodě na Facebook stránce Facebook.com

Novinky týkající se celého seriálu hledejte na: Facebook.com/EnduroMTBseries, případně na webu: www.enduromtbseries.pl

Text a foto: Enduro MTB Series / Překlad: Štěpán Hájíček