reklama

reklama

Pondělní Videonálož BnR #19_2019 | Stará, nebo nová geometrie?

To se tak člověk vozí na moderních kolech, postupně přichází na chuť specifickému rozvržení geometrie, které se poslední roky stále silněji prosazuje, hledá jeho výhody a nevýhody, snaží se této cestě přivyknout, rozlousknout, co je na tom tak úžasné a pak… Pak si sedne na kolo narýsované podle spíše starších pravidel, a nejen že s tím nemá problém, ale naopak má pocit, jako by se vrátil domů z dlouhé dovolené!

Tento příběh přitom není ničím virtuálním, smyšleným, či odposlechnutým někde ve skupině více či méně známých bikerů. Ne, takové věci zažívám já osobně a je skoro až zarážející, jak se tento druh zážitku a snad i prozření ke mně s určitou pravidelností vrací.

Nebudu dnes mluvit o žádných konkrétních modelech, značkách, či kolech, rád bych tuto úvahu udržel čistě v teoretické rovině. Přesto, i když možná trochu předběhnu scénář svého dnešního zamyšlení, ono vlastně není nic špatného na tom, že vedle sebe existují značky, nebo třeba i jen modely v rámci jedné rodiny, které nabízí mnohdy dosti odlišný přístup k tomu, jak by se měla koncipovat geometrie moderního MTB stroje, řekněme v nejdiskutovanějších kategoriích jako jsou trailbiky, all-mounain, či enduro.

www.instagram.com/bikeandride.cz

Je to jen o tobě!

Ono je to celé vlastně o vašem jízdním stylu (nebo o obecném jízdním stylu), co vám vyhovuje a co nikoliv. Ruku na srdce, moderní a ultramoderní geometrie, které se většinou vyznačují dlouhým rámem (dlouhý reach a rozvor), výrazně položenou hlavou, zkráceným offsetem korunky vidlice, extra strmým úhlem sedlové trubky atd. rozhodně fungují, ale fungují primárně za situací, kdy jedete plynule, rychle a v mnoha případech i dostatečně tvrdě!

Jistě, určitě je mnoho takových, pro něž je rychlost, ať už absolutní (na závodech, či vůči parťákům), nebo virtuální (porovnání se sebou samým na vybraném úseku – segmentu) bez výhrad důležitá, pro něž je to základ potěšení z jízdy na kole. Tomuto vábení třeba já sám propadám vlastně jen někdy.

Jenže pak existuje jiná skupina lidí, mezi něž řadím primárně sám sebe, kteří mají rádi technické výzvy, baví je více trialové pasáže než suchá kumulace rychlosti na otevřeném rozbitém úseku, pro něž taková kola prostě nejsou! Při právě popsaném způsobu jízdy totiž obvykle nefungují, či jsou pro svého jezdce v danou chvíli spíše omezující, než že by mu výrazně pomáhala…

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Můj osobní Flip-chip

Já sám jsem se naučil mezi těmito polohami poměrně účinně přepínat, tedy nastavit svůj způsob uvažování, svůj přístup k pilotáži tak, abych dělal to, co po mně moje (aktuálně testované) kolo chce. Vyberu si k dané situaci a konfiguraci odpovídající traily a snažím se vyždímat z daného kola i sám ze sebe maximum.

Jenže pak se mi zase do ruky dostane bike, který se drží spíše dříve aplikovaných pravidel, je kratší s běžným předsazením korunky, se stále dosti položenou vidlicí a najednou jsem, jak už jsem říkal, „jako doma po návratu z delší dovolené“! Člověk se měl venku dobře, užíval si to a vracet se mu mnohdy vlastně ani nechtělo, pak ale obuje zase svoje sešmajdané papuče, oblékne staré vytahané tepláky, otevře si oblíbenou značku piva, pustí oblíbený seriál, aniž by musel řešit, jestli mu v půlce nedojdou roamingová data…

Přesně tak to mám s koly, která jsou od začátku spíše klidnějšího střihu, kde se nemusíte bát, či si zvykat na prvotní nezvykle rychlé reakce předního kola, jež vyšumí do ztracena až s vyšší rychlostí, s koly, jejichž řízení připomíná spíše chopper. Navíc, jak poslední dobou zjišťuji, také s koly, která nemají řídítka přehnaně vysoko, naopak jejich kompaktní kokpit nebrání úchopu co nejblíže přednímu kolu, ač se zrovna této mojí „úchylce“ mnozí tolik diví!

Ale jak už jsem vlastně naznačil výše a snad i dříve – mojí velkou osobní či osobnostní výhodou, která je pro mě ve výkonu mého povolání v mnohém nedocenitelná, je až klukovské či dokonce dětské nadšení ze všeho nového, chuť zkoušet, hledat, nacházet, objevovat a v konečném důsledku pak pro vás také popisovat… ANO! To je moje odpověď na otázku, zda mě jízda na kole, zkoušení kol a psaní o kolech i po těch letech baví!

PS: Pointou mého dnešního zamyšlení by vlastně měla být také rada, že pokud se na to necítíte, tak se rozhodně nenechte tlačit od kamarádů, známých, prodavačů nebo médií do super moderních geometrií! Vždyť stále se najde dost konzervativních značek, které vám nabídnou stroj využívající všechny moderní konstrukce a materiály, přitom ale s ovládáním, jaké vám sedí!

Jste-li naopak od přírody rychlíci, potom SORRY JAKO, dnes jste tento článek četli úplně zbytečně!!! 🤘

www.instagram.com/bikeandride.cz

In The Blink: Episode 4 – Community

Více fotek a story na: www.pinkbike.com

Riding Switzerland’s Valais region

Trocha letní inspirace ze Švýcarska…

Foto a další info www.pinkbike.com

The Summer Blizzard

Expedice s „kapkou“ sněhu!

Foto a story: www.pinkbike.com

Alpkopf- und Högtrail

A ještě jednou Alpy!

Exploring the High Desert aboard the Ibis Ripley

Ibis s velkou slávou představil inovovaný model Ripley, inspirovaný podařeným a obecně kladně hodnoceným strojem Ibis Ripmo.

Více o této novince na webu: www.ibiscycles.com

Women – Blow Your Limit’s

Tak co kucí, stíháte vlastním holkám, když je vezmete na kolo?

Riding Hangover At Night In Sedona

Zas jednou trochu pouštního MTB z americké Sedony…Ale pro tentokrát v noci!

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

**CZECH MADE**

NORTH SHORE, Mt. Fromme – Imonator

North Shore stále žije!!!

Trutnov Trails Enduro – první výhra roku!

Trutnovské Enduro se jelo již před týdnem (report Andrea Drengubáková), ale proč si tuto vcelku zásadní a neortodoxní enduro záležitost nepřipomenout?

Enduro – Trutnov Trails 2019

Trutnov ještě jinak než pohledem jezdce!

S kolem za stovku na lovu trailů: Mondraker Foxy v akci

Vracet kolo za 15 000 Kč a půjčit si za 100 000 Kč! Jasný, chce to změnu ✌

**BONUS**

NINJA RIDER 2 – Tomomi Nishikubo

Danny MacAskill, Chriss Akrigg a další západní hvězdy by si měly dávat pozor na útok z východu! 🎌