reklama

reklama

Marzocchi Bomber CR – pružinu pro všechny! (NEWS)

O postupném znovuoživování klasické italské značky Marzocchi pod křídly amerického Foxu jsme vás informovali již vícekrát, naposledy představením navrátivší se legendy – vidlice Marzocchi Bomber Z1. Nyní se k nové kolekci přidává i jeden lákavě vyhlížející pružinový tlumič téměř shodného jména!

V otázce názvosloví vsází podle všeho Marzocchi na zažitou klasiku a nevymýšlí zbytečné novoty. Označení Marzocchi Bomber CR bude možná pro některé lehce matoucí v rozpoznávání, který Bomber je vidlice a který tlumič, ale dohromady je to nejspíš míněno tak, aby vám bylo jasné, že Bomber Z1 a Bomber CR patří k sobě!

Prakticky nám toto spojení potvrzuje Wade Simmons, který se zjevně stal staro-novou tváří staro-nové italské klasiky Marzocchi, když si svůj snový retro bike Rocky Mountain Pipedream osadil právě vidlicí Marzocchi Bomber Z1 a nově také tlumičem Bomber CR. „Vždy jsem býval milovník pružin, pak jsem na čas musel přejít na vzduch a teď se zase mohu vrátit k péru,“ říká ve svém videu Wade!

reklama

Bomber CR – jednoduchý, funkční, pro všechny!

Svého času to vypadalo, že se pružinové tlumiče snad úplně vytratí ze scény, až na určité speciální aplikace, dnes se ale situace výrazně obrací a vinutá pružina zažívá slušnou renesanci, čehož zjevně hodlají využít i inženýři z Marzocchi. Proto představili kousek Bomber CR, který by měl být prostý, kvalitní a hlavně funkční.

V tomto duchu se tedy nese jeho konstrukce a možnosti, kdy máte k dispozici jen několik cest k jeho nastavení, které by ale zároveň měly být dostačující a hlavně nikterak matoucí jako u mnoha moderních „překolečkovaných“ tlumičů a vidlic.

Marzocchi Bomber CR vám nabídne možnost měnit tvrdost pružiny, upravit její předpětí, ladit odskok a nízkorychlostní kompresi. Kdo by chtěl, ten může svůj tlumič otevřít, přičemž zde najde soustavu podložek řídících průtok oleje, jejichž úpravou lze tlumič doladit k dokonalosti. Pokud máte tu potřebu a pokud si věříte, že to uděláte správně.

Obecně byl ale tlumič Marzocchi Bomber CR stvořen k tomu, abyste si nastavili sag, upravili odskok a pak už jen jezdili – „Nastavit a zapomenout, tak to mám rád,“ říká rovněž ve videu Wade Simmons.

Pokud jsme zmínili všestrannost použití, pak vězte, že Marzocchi Bomber CR je určen pro kola se zdvihem 130 až 200 mm, přitom bude nabízen v klasických rozměrech, v metrické míře, ale také s uchycením Trunnion! Vybere si tedy snad opravdu každý!

Text: Štěpán Hájíček / Foto: Marzocchi

Marzocchi Bomber CR – rozměry

Standard: 7.5×2.0”, 7.7875×2.0”, 7.7875×2.25”, 8.5×2.5”, 8.75×2.75”
Metric: 210×50 mm, 210×55 mm, 230×60 mm, 230×65 mm, 250×75 mm
Trunnion: 185×52.5 mm, 185×55 mm, 205×60 mm, 205×65 mm, 225×75 mm

Ceny

Tlumič Marzocchi Bomber CR: 299 USD (cca 6 820 Kč)
Pružina: 29,95 USD (cca 690 Kč)

Více na webu: shop.marzocchi.com