reklama

reklama

Tanvaldský Špičák – flow a zase flow!

Tanvaldský Špičák se na seznamu českých bikeparků neobjevuje dlouho, možná ale právě díky tomu nastoupil do bikerského povědomí rovnou moderním pojmem „flow“, který je tolik oblíbený u zkušených i začínajících bikerů, přesto podobné traily v řadě českých bikeparků stále chybí.

Text: Kristýna Rusňaková / Foto: Tomáš Rucký

Tanvaldský Špičák aktuálně nabízí dva traily, modrý a červený, kdy je druhý jmenovaný zpestřený ještě bonusovou černou sekcí. Modrý flow trail je příjemně široký a vyhlazený. Je plný klopených zatáček a terénních boulí. Nejsou tu žádné dřevěné překážky ani kamenité či kořenité pasáže, takže se sem mohou bez obav vydat i začínající bikeři.

Pro zkušené bikery je na modrém trailu připraven i jeden poctivý „dvojáček“, který se však dá bezpečně objet, proto se na něj mohou vydat i děti na „pevňáku“.

Červený trail je oproti modrému o něco svižnější, najdete tu jak vyhlazené klopenky, tak pár kamenných pasáží. Celkově je tato varianta o něco kratší, přičemž na konci se napojuje na modrou stezku. Zkušenější bikeři si mohou červený trail naopak opepřit černou pasáží.

Černá sekce je sice krátká, ale zato velmi hravá. Jedná se o nejtechničtější úsek celého bikeparku. Čekají tu na vás kamenité pasáže v podobě rockgarden, i tento fotogenický průjezd kolem rozlomené skály.

Na Tanvaldském Špičáku nehledejte sekce, které by vás – zkušené – měly někam významně technicky posouvat. Tento bikepark není příliš o výzvách, ale o pohodovém svezení, které bude bavit i technicky méně zdatné jedince.

Pokud by tu do budoucna vznikla ještě jedna lajna na způsob černého trailu, bude lokalita ještě pestřejší a přiláká víc bikerů, kteří se na kole chtějí rozvíjet.

Občerstvit se můžete jak v restauraci u spodní stanice lanovky, tak u té horní. My jsme zvolili občerstvení u rozhledny, kde měli na jídelním lístku například kuřecí roládu s kaší nebo borůvkové knedlíky.

V areálu Tanvaldského Špičáku najdete také půjčovnu kol, kde jsou k dispozici jak běžná horská kola, tak celoodpružená či elektrokola. Vzhledem k jejich omezenému množství však doporučujeme, abyste si je rezervovali s dostatečným předstihem.

Tanvaldský Špičák v kostce:

Vzdálenost z Prahy                                         1h 30min
1 jízda na lanovce nahoru (dospělí)                80 Kč           
Jízdné – bikepark (dospělí)                             3 jízdy = 220 Kč, 6 jízd = 360 Kč, 10 jízd = 500 Kč
Půjčovna MTB/elektrokolo                              od 500 Kč/den
Provozní doba: červen                                    pátek-neděle od 10:00 do 17:00
Provozní doba: červenec-srpen                      středa-neděle od 10:00 do 17:00
Provozní doba: září                                         pátek-neděle od 10:00 do 17:00
Jízdní řád lanovky                                          10:00-12:00 / 13:00-16:30 (každou půl hodinu)
Webové stránky                                              www.skijizerky.cz

Foto: Tomáš Rucký