reklama

reklama

Klíny – i na malém kopci hodně muziky (Andrea D.)

Klíny sice nepatří mezi velké a notoricky známé české bikeparky, přesto díky nadšeným stavitelům s bikerským srdcem stojí tamní traily rozhodně za návštěvu. Dáte si tu pohodovou jízdu na modré, hravou na červené a technickou na černé. Nebo si to můžete i namixovat.

Text: Andrea Drengubáková / Foto: Tom Rucký

Od výstupu sedačkové lanovky startují tři traily, které se ale různě větví a vzájemně napojují, takže tu vzniká několik modrých, červených i černých sekcí. My se hned na první jízdu vydáváme na červenou, která nás ve svižném tempu provede ve vyhlazených klopených zatáčkách namotaných napříč sjezdovkou.

Ze sjezdovky jsme vjeli do lesa, kde jsme si rovnou otestovali skill na dřevěné houpačce. Teda Kuba trochu nedobrovolně… Doporučujeme trochu vyšší rychlost, protože napoprvé ji nepřevrátil 😉

Další část trati servírovala čerstvě vyhlazené terénní vlny a hlavně hravé klopenky, mezi nimiž byl prostor vyplněný například dřevěnou lavicí nebo menšími skoky. Ty jsou postavené spíše tak, aby vás pobavily než vystrašily, takže si některé můžou vyzkoušet i mírně pokročilí, či začínající letci.

Následně jsme se napojili na černý úsek, který je mi dobře známý ze závodů české enduroserie. Černá lajna je tu podle mého gusta, jelikož nejde o žádný mordor zvládnutelný jen na sjezďáku, ale o přírodně vedený prudký trail s technickými zatáčkami a místy prudšími sešupy.

Ačkoli je trasa značená černě, všechny sekce jsou zde jetelné a zvládnou je i méně zkušení bikeři – koneckonců, dal to opět i kolega Kuba, který sedí na kole, jen když mě musí točit.

reklama

Hravost je to, co se mi na zdejších tratích líbí nejvíc – užíváte si klopenky a dvojáčky, aniž byste měli „smrt v očích“. Pěkně houpavá červená sekce s vysokým „fun factorem“ se nachází napravo od bobovové dráhy v lese.

Zde se očividně také poměrně pravidelně „sahalo lopatou“, takže po nějakých roletách tu není ani vidu ani slechu. Přiznám se, že ne všechny dvojáčky jsem v této pasáži doskočila, ale byly naštěstí natolik benevolentní, že nedoskočení nijak netrestaly.

Největší skoky na Klínech hledejte na černé trati pod lanovkou, kde se můžete proletět na třech nově nakopaných lavicích.

Naopak začátečníci si svoje dovednosti můžou oťukat na modrém singlu, který z velké části kopíruje vrstevnici, takže se není třeba obávat prudkých či jinak zrádných míst.

Tratě na Klínech mají spíše přírodní charakter, hodí se na rozježdění na začátku sezony nebo naopak pro pobavení v průběhu sezony, kdy už máte dost rozbitých tratí plných rolet a chcete se svézt a ne v jednom kuse krotit sbíječku.

Po bajkování si vyzkoušejte letošní horkou novinku reálu v Klínech – bobovou dráhu – ze které si díky vlastní regulaci jízdy pákou můžete udělat slušný adrenalin! O dalších aktivitách na Klínech vám prozradím ve videu:

 

Klíny v kostce:

Vzdálenost z Prahy                                      1 hod 30 min
1 jízda na lanovce dospělí (nahoru)             50 Kč
Celodenní jízdné na lanovku dospělí           400 Kč
Bobová dráha 5 jízd děti                              300 Kč
Bobová dráha 5 jízd dospělí                        400 Kč
Zapůjčení horského kola (1 den)                 380 Kč
Zapůjčení sjezdového kola 1 hod                230 Kč    
Sjezdové koloběžky 1 hod                           190 Kč
Lanový park 1 trasa děti                              130 Kč
Provozní doba lanovky                                Středa-Čtvrtek 9:00 – 18:00,
                                                                     Pátek  9:00 – 18:00, 19:00 – 21:00
                                                                     Sobota-Neděle   11:00 – 18:00                      
Webové stránky                                           www.kliny.cz

Na Špičáku jsme sedlali kola Ghost FR AMR 8.7 a Lapierre Overvolt Carbon AM 900 Team, byli jsme oblečeni v Maloje, s rukavicemi, chráničemi a helmami Poc a batůžkami Evoc. Videomateriál jsme pořídili technikou Lamax a Samsung a v batůžku nechyběla svačina v podobě tyčinek Bombus.

Text: Andrea Drengubáková / Foto: Tom Rucký