reklama

reklama

Fox Live Valve – elektronicky řízené odpružení opět žije!

Představení nové systému elektronického řízení Fox Live Valve jsme nestihli úplně v termínu, ale lepší pozdě, nežli později… Různých systémů elektronické kontroly odpružení jsme již viděli, ale žádný z nich se nedočkal obecného přijetí a dlouhodobého úspěchu. Možná ještě nebyl ten pravý čas. Fox nyní slibuje, že by se to mohlo změnit!

Fox Live Valve je systém, který využívá pohybová čidla (akcelerometry) ve vidlici, na rámu a na zadní ose, načež tyto informace vyhodnocuje s frekvencí 1000krát za vteřinu!!! Následně se nastavení tlumiče/vidlice upravuje pomocí tzv. solenoidů (více třeba na Wikipedii-EN), které jsou schopny reagovat za pouhé 3 milisekundy. Tedy stokrát rychleji, než stihnete mrknout!!!

Velkou výhodou tohoto řešení jsou jednak bleskurychlé reakce, kdy se lze dostat až ke stavu, že čidlo na vidlici zaznamená prvotní impulz, vyšle příkaz a vidlice se otevře dřív, než si jezdec této změny a překážky vůbec všimne. Než ji pocítí v rukách.

Baterie na rámu a řídící jednotka se solenoidy na tlumiči.
Pohybové čidlo na vidlici.
Pohybové čidlo na zadní stavbě.

reklama

Druhou podstatnou výhodou je minimální energetická náročnost solenoidů, kterým stačí nepatrný elektrický impulz pro přepnutí z jedné do druhé pozice (otevřeno/zavřeno). Nevyžadují tedy žádný zásadní přísun energie, nejsou zde žádné na napájení náročné servomotorky, díky čemuž se radikálním způsobem šetří elektřina a prodlužuje výdrž baterie montované na rám.

V rámci testování přitom bylo změřeno, že systém Live Valve změní nastavení odpružení zhruba 450krát za hodinu v rámci běžné terénní vyjížďky. Celý systém je optimalizovaný tak, aby rozeznal, kdy stoupáte, klesáte, jedete po rovině, ale zároveň, aby otevřel odpružení ve chvíli, kdy pozná, že jste se odrazili a letíte vzduchem.

Celé to zní dosti pohádkově, pohádková nejspíš bude i cena, i když už nyní jsem zaznamenal, že se systém Fox Live Valve objeví na vybraných kolech modelového ročníku 2019. Překvapivě nejen na vrcholných verzích sportovních a XC modelů, ale rovněž u trailových a enduro zbraní. Modelově Giant Reign Advanced a Giant Anthem Advanced Pro 29 (dále používá Rocky Mountain, Scott, Pivot).

Vše podstatné byste měli najít na stránce: www.ridefox.com/..livevalve-bike

Foto: www.ridefox.com