reklama

reklama

Crankbrothers Easy Release Cleats – Pro snazší vycvaknutí!

Když jsem před časem zveřejňoval novinky mezi značkami u nás zastupovanými společností Progress Cycle, zapomněl jsem na jednu drobnou, o to však možná zajímavější perličku. Nové sady „zarážek“ (kufrů) se specificky vyladěnými úhly uvolnění určené hlavně pro začátečníky a novice na poli nášlapných pedálů.

Když se nyní podíváte na sestavu kufrů Crankbrothers, může to na první pohled vypadat složitě, jelikož z původní nabídky dvou variant, jsou nyní čtyři, každá verze přitom vykazuje trochu jiná čísla a jiné parametry.

Jak to bylo doposud

Připomeňme si nejprve, jak vypadala situace do této změny. Doposud jste si mohli koupit kufry Crankbrothers, které bylo možné stranově zaměňovat (jeden z kufrů byl označen tečkou) a podle toho volit úhel vypnutí 15° nebo dokonce 20°. Základní vůle (výkyv) přitom zůstával stejný, vždy 6°.

V praxi to tedy vypadá tak, že lze patou volně pohybovat v rozsahu 3° na každou stranu, při potřebě uvolnění nohy je ale třeba ji vytočit oněch 15° či 20°, podle vašeho nastavení. V reálu tedy máte k dispozici víc než 6° volnost, ale při větším vytočení paty již pomalu aktivujete mechanizmus pedálu a riskujete nechtěné vystoupení.

Druhou doposud nabízenou variantou byla striktní závodní verze s 0° výkyvem, která se vypínala běžně při 15°. To vše se ale do jisté míry mění.

Nově jsou jednotlivé modely různě barevně označené.

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Jak to bude dál

Nově najdete v nabídce dvě různé kategorie kufrů Crankbrothers označené STANDARD 6°/ STANDARD 0° a EASY 6°/EASY 0°. Tyto kufry již nebude možné stranově zaměnit a tím ladit úhel vypnutí, jelikož budou označeny písmeny „L“ a „R“. Modely řady STANDARD nabídnou zažitý a osvědčený vypínací úhel 15°, modely EASY jen 10° (20° bylo zřejmě až příliš…).

Číslo u označení modelu pak jasně napovídá, jaký rozsah výkyvu ta či ona verze nabízí, zda jde o volnost 6° nebo 0°. Vypínací úhel je vždy, u dané řady, stejný.  

Zmenšený úhel vypínání (10° u EASY) by přitom měl pomoci již zmíněným začátečníkům, které pedál pustí o chviličku dříve, díky čemuž by se snad mohli vyvarovat četnému upadnutí na bok se stále zacvaknutými pedály, jak se to stalo asi každému z nás, když se s nášlapy učil…

Na nových kufrech Crankbrothers najdete stranové označení „L“ a „R“.

Ostatně nejlépe lze celou záležitost pochopit na základě přiložených „hýbacích“ nákresů. Příště tedy, až budete potřebovat nové kufry pro pedály Crankrothers, sáhněte, jste-li zkušenými jezdci po verzi STANDARD (0° obvykle pro XC, 6° pro vše ostatní). Pokud byste naopak chtěli mít jistotu, že vás pedál pustí o něco dřív, nebo pokud se na nášlapech teprve učíte (někoho učíte), berte verzi EASY se stejnou logikou, jak byla popsána výše (6° / 0°).

Snad jsem vám tím nezamotal hlavu víc, než by bylo zdrávo. Každopádně na každé krabičce jsou nově výrazně vyznačeny zmíněné zásadní úhly, proto pokud alespoň trochu víte, co chcete, neměli byste se v tom ztratit.

Celé téma je zpracováno na webu www.crankbrothers.com, dostupnost nových kufrů Crankbrothers nejlépe pohlídáte na eshop.progresscycle.cz

Foto a grafika: Crankbrothers