reklama

reklama

Val di Non – po trailu Tour de Non (Andrea Drengubáková)

Naší letošní další italskou štací bylo údolí Val di Non, kde sice není vyloženě bikepark, turistická centrála se tu nicméně rozhodla vytvořit ryzí bikový okruh okolo celého údolí pod názvem Tour de Non. Sami jsme byli překvapení, nakolik technické traily tento okruh zahrnuje.  

 Text: Andrea Drengubáková | Foto: Tom Rucký

Tour de Non má celkem 4 etapy (dny) o celkové délce 152 km, z čehož je 24 % tvořeno úzkými pěšinami. Nejtechničtější etapou, na které si váš full bude vrnět (někdy i hlasitě :D), je etapa č. 3, která měří 43 km, přičemž naklesáte 2500 výškových metrů.

Zmíněná etapa startuje u horské chalupy Malga di Romeno, která už sama o sobě leží ve výšce 1750 m, proto je ideální, když vás sem někdo doveze autem. Tato služba je zde ale naštěstí součástí balíčku ubytování.

Hned v prvním výjezdu od Malgy di Romeno jsme skoro vypustili plíce (teda my, kdo nemáme enduro e-bikeJ…takže já). Je to opravdu prudký krpál po sypající se šotolině, takže se vám k tomu všemu protáčejí kola až je člověk rád, pokud se vůbec udrží v sedle a nemusí potupně tlačit hned v prvním výjezdu.

První boj s výškovými metry naštěstí trvá jen okolo 40 minut, načež dosáhnete nejvyššího bodu trasy, tedy vrcholu Monte Roén (2111 m). Právě v tomhle úseku doslova kopírujete útes (kousek pod vámi lidi zdolávají ferraty), takže si připadáte jako v nějakém extrémním bikovém videu na youtube!

Z Monte Roén se ještě po pohodovém singlíku přehoupneme přes malé sedlo na protější brdek a pak, jako by někdo lusknul prstem, trail se s námi přestává mazlit a posílá nás rovnou na prudký sešup v uvolněných kamenech, který se kroutí skrz poměrně zavřené zatáčky.

Asi z překvapení, jelikož jsem čekala nějakou vyhlazenou pěšinu, se v jedné zatáčce vycvakávám a chvíli přemýšlím, jestli kousek neseběhnu.

Tak hrozné to samozřejmě není, srdíčko se ovšem po předchozím výšlapu trochu rozbuší. Trail je houpavý, takže za chvíli je zase potřeba šlápnout trochu do kopce, naštěstí stoupání je zde otázkou pár minut.

*pozn. proč takové překvapení nad technickou náročností? Naposledy, když nám Italové říkali, že někudy vede natrasovaný trail, byla to šotolinová cesta… Slovo trail má pro Italy velmi široký význam 🙂

K vrcholu Schwarzerkopf se pak paradoxně sjíždí, ale zdejší singlík patří k nejkrásnějším přírodním trailům, co jsme kdy jeli. Povrch je do stylu francouzského EWS, takže jde o skály a střídající se upevněné a sypající se kamení.

Vše je ovšem jetelné a na euforické bikerské atmosféře přidává fakt, že jedete někudy, kam lidská ruka jen pramálo sáhla. V jiných takto atraktivních oblastech byste si mohli nechat o podobné pěšině jen zdát, tedy hlavně o tom, že by vás na ni pustili s kolem.

Následná houpavá terénní hřebenovka uspokojí svým středně náročným technickým duchem enduristy i ixcéčkaře a v podstatě i celá třetí etapa se nese převážně v tomto stylu.

Hřebenovka končí u horské chaty Malga Rodeza, odkud následuje kus po široké šotolině z kopce, kousek za místem Sores se ale opět napojíte na trail v podobě jednoduché hravé lesní pěšiny. Jde defacto o oficiální flowtrail, který není nijak technicky náročný, takže už si ho můžete dosyta užít i bez usilovného svírání brzdových pák.

reklama

Další etapy by již měly být méně náročné a z většiny vedené po šotolinových cestách, takže na ně klidně vezměte i své drahé polovičky nebo rodinku. Pohodovější etapou je například etapa č. 4, která vás provede jabloňovými sady a kolem hradu Thun, který je přístupný veřejnosti.

Všechny etapy Tour de Non najdete na www.tourdenon.it a v terénu jsou příslušnou cedulkou značené.

Když už budete ve Val di Non, stojí za zkouknutí i průzračné modré jezero Lago di Tovel, kam můžete vyjet po asfaltové cestě, zpátky dolů ale můžete sjet po pěší stezce, která bývá k večeru už prázdná, takže se s nikým nebudete potkávat a užijete si parádní svezení na flowtrailu vedoucím přímo dolomitským kamením!

Val di Non je mimo jiné známé i díky kaňonům, které si nejlépe prohlédnete z kajaku a jsou tu samozřejmě i další místa, která při návštěvě stojí za pozornost. Koho to zajímá, dozví se víc ve videu zde:

Tip na ubytování:

Kdo neovládá jazyky, ať se ubytuje ve Flavonu v hotelu Vecchio Comune, kde vás na recepci uvítá česky mluvící průvodkyně Verča. Poradí, doporučí, případně vás sama provede, případně vám domluví odvoz na některou z etap Tour de Non. Apartmánky jsou navíc hezky zařízené a ráno můžete začít den s chutně vyhlížejícími dorty ke snídani.

Val di Non v kostce:

Vzdálenost z Prahy                                                               7 h 15 min
Kajaky Romallo                                                                     www.parcofluvialenovella.it
Mapa Tour de Non                                                                www.tourdenon.it
Půjčovna kol                                                                         www.rabbiexplore.it
Webové stránky ubytování                                                   www.garnivecchiocomune.com
Webové stránky                                                                    www.visitvaldinon.com

Ve Val di Non jsme sedlali kola Ghost FR AMR 8.7a Lapierre Overvolt Carbon AM 900 Team, byli jsme oblečeni v Maloje, s rukavicemi, chráničemi a helmami Poc. Videomateriál jsme pořídili technikou Lamax a Samsung a v batůžku nechyběla svačina v podobě tyčinek Bombus.

 Text: Andrea Drengubáková | Foto: Tom Rucký