reklama

reklama

Lipno – hladké, svižné, zábavné (Andrea D.)

Na Lipno jsme dorazili rovnou ze zahraničí… Ač by si někdo pomyslel, že nám bude český bikepark malý, opak byl pravdou. Konečně traily bez rolet! Nižší kilometráž tratí je zde kompenzovaná vysokým fun factorem a kvalitní údržbou. Po bikování pak můžete vyzkoušet lipenské atrakce nebo hupsnout rovnou do přehrady.

Text: Andrea Drengubáková / Foto: Tom Rucký

Bikepark na Lipně má dvě hlavní tratě – modrou a červenou, ale projet se zde můžete i na floutrejlu, který se, při úctyhodné délce 5 km, distancuje od bikeparku jako samostatný subjekt, a na rozdíl od bikeparku je sjízdný opravdu pro všechny.

My se nejdřív vrhli na modrou trať, která je tvořená hlavně příjemně otevřenými klopenými zatáčkami a lavicemi, které můžete skákat nebo klidně jen přejíždět a ani při nedoskočení se nic neděje.

Na modrou trať klidně můžete vzít i začínajícího parťáka nebo přítelkyni, protože tu nejsou žádné krkolomné technické úseky a jezdec se může soustředit jen sám na sebe.

Červená trať má podobný charakter jako modrá, jen je na ní vše větší – tedy klopenky i lavice. Prim tu ale stále hraje pěkně šejpovaná lajna, některé dokonce čerstvě nakopaná či uplácaná, což v letošním suchém létě není díky tvrdé prašné hlíně vůbec snadné realizovat.

Červenou trať zpestřuje i několik dřevěných dropů různých velikostí. Dopady všech skoků jsou chvályhodné, já osobně jen bojuju s kratším rozjezdem na skok (většinou ze zatáčky), protože mi trvá déle, než se srovnám. Zkušení letci tu ale problém mít jistě nebudou.

Wallride je v bikeparku jeden, ale za to pořádný! J Je postavený opravdu do prudka, takže je potřeba naskočení a seskočení dobře načasovat. Tenhle skill v ruce úplně nemám, ale mohla jsem být svědkem toho, že to zkrátka jde. Na fotce je zachycen jeden ze šejprů bikeparku a dle jeho slov to takhle skvěle projel poprvé!

Obě bikeparkové tratě se pod lesem sbíhají a v plynulém stylu vás hravými zatáčkami dovedou až k lanovce Promenádní.

reklama

Na Lipně se svezete i na populárním floutrejlu, tedy vyhlazené pozvolně klesající stezce, která je dlouhá parádních 5 kiláčků. Floutrejl je tu koncipovaný hlavně pro rodiny s dětmi, takže je opravdu jednoduchý.

Nečekejte proto nějak vysoké klopené zatáčky, protože se tu nepočítá s příliš vysokou rychlostí. Na prostřídání s bikeparkem nebo na pohodové svezení se floutrejl bude líbit klidně i „bikeparkovým drsňákům“.

Floutrejl vás zavede na odvrácenou stranu Kramolína, tedy dále od přehrady. Z druhé strany na něj vyváží lanovka Promenádní. Abyste z Kramolína nemuseli k lipenské přehradě po asfaltu, vede „přípojka“ floutrejlu i k nástupu lanovky Lipno Expres.

Komu je bikepark málo, může se vydat za dalšími traily směrem na Frymburk. Od výstupu lanovky Lipno Expres doleva po houpavé hřebenovce směrem na Frymburk na Svatou Martu. Nejprve se jede po zpevněné cestě, v místě Nad Studenou se napojíte na frymburský přírodní trail, který představuje hravou a nikterak náročnou lesní pěšinu.

U kapličky na Svaté Martě navážete na singltrail Frymburk, který je vybudovaný ve stylu flow, takže se do Frymburku svezete po vyhlazených klopených zatáčkách a terénních vlnách. Opět chválím hezkou údržbu trailu, na kterém je potěšením jet a nemáte pocit, že se vám rozpadne kolo.

Lipno je populární destinací i kvůli možnosti kombinovat letní outdoorové aktivity s těmi vodními či plážovými. V horkých letních dnech si tedy můžete dát koupačku v přehradě, projet se na paddleboardu, šlapadle se skluzavkou nebo si zahrát si beachvolejbal při západu slunce.

Jak si užít Lipno s rodinou? Mrkněte na video!

Lipno v kostce:

Vzdálenost z Prahy                                                                                   2 h 45 min     
1 jízda lanovka dospělý                                                                             120 Kč
Kombinovaný vstup Stezka + Království dospělý                                      385 Kč
Zapůjčení kola floutrejl dospělý/3 jízdy                                                      369 Kč  
Zapůjčení kola floutrejl dítě/3 jízdy                                                             299 Kč
Celodenní jízdné do bikeparku dospělý                                                     430 Kč
Vstup lanový park vysoký okruh- krátký                                                     460 Kč
Provozní doba lanovky                                                                               9:00 – 18:30
Webové stránky                                                                                         www.lipno.info

Na Lipně jsme sedlali kola Ghost FR AMR 8.7 a Lapierre Overvolt Carbon AM 900 Team, byli jsme oblečeni v Maloje, s rukavicemi, chráničemi a helmami Poc. Videomateriál jsme pořídili technikou Lamax a Samsung a v batůžku nechyběla svačina v podobě tyčinek Bombus.

Text: Andrea Drengubáková / Foto: Tom Rucký