reklama

reklama

Dolomity – Alta Badia – Corvara (Lukáš Markovič)

Dovolená v Dolomitech, kde bychom do jednoho spojili rodinnou pohodu, ferraty, trekování po horách a hlavně příjemné ježdění po místních trailech a stezkách? Že to nejde? Jde! A ani to není moc složité.  Nebudu se zde rozepisovat co za ferraty jsme lezli, protože v lokalitě je toho nespočet a materiálů kde to nastudovat je také dost. Koneckonců jsme v srdci Dolomit!

Text: Lukáš Markovič / Foto: Tomáš

My už ale sedíme v autě a přejíždíme z Colfosca do vesničky San Cassiano. Cílem je dolní stanice lanovky Piz Sorega, kde kupujeme třídenní permici za přibližně 51 euro a vyrážíme na seznamovačku s místními traily. Koupit se samozřejmě dají i jednotlivé jízdy, ale cenově se to příliš nevyplatí. Samostatná jízda nahoru stojí kolem 10 Eur, jízda nahoru a dolů pak 15 Eur. Děti do 8 let mají lanovky zadarmo!

Zakoupená jízdenka platí pro celou oblast Alta Badie, což v létě zahrnuje asi 15 lanovek, navíc je koncipována na tři dny s platností čtyři dny. Člověk tedy může dva dny jezdit, pak si dát den oraz a další den vyrazit znovu. Lanovky vesměs jezdí od 8:30 do 17:30 a časy poctivě dodržují. O tom jsme se přesvědčili, když jsme dorazili na dolní stanici v 17.27 a nahoře za námi zavírala obsluha vrata od horní stanice.

Komu by byla Alta Badia malá, může si pořídit takzvanou „Super summer card“, což je permice, která platí v celých Dolomitech pro přibližně 100 lanovek! Lze využít třeba na vyhlášený bike park v Canazei a další oblasti. Cena je 107 Eur za třídenní lítačku.

reklama

Zpátky do Piz Sorega

V letošním roce se zde můžeme projet po zbrusu nových trailech, které kombinují přírodní charakter stezky a umělé prvky jako jsou mraky klopenek, několik wallridů, a něco málo skoků. Projekt vedoucí pod kabinkovou lanovkou byl pojmenován Bike Beats a je rozdělen dle obtížnosti na tři trasy.

Trail VËRT – jednoduchý poměrně svižný trail, označený zelenou barvou.

Trail BLÈ – středně obtížný trail, kde už je občas poznat, že jedeme z kopce, značený modrou barvou.

Trail CÖC – hraje rytmem kořenů, lesních pasáží a klopenek. Je svižný, často s technickou vložkou a kdo chce, proletí se i ve vzduchu.

Pokud vyrážíte s dětmi, další bonus, který oceníte na trailech Bike Beats je, že zatímco jezdíte, děti si mohou hrát na vrcholu hory v rodinném parku. Na vrcholech několika kopců, ve výšce okolo 2000 m.n.n., jsou přichystaná skutečně parádní venkovní hřiště a sportoviště.

Celý projekt se jmenuje Moviment a je možné užít si slackliny, pumptrack, trampolíny, lezecké stěny, jezírka na koupání, minigolf aj. Snadno se tak zabaví děti i dospělí. Vše je navíc grátis! Naši kluci to již tradičně rozbalili na odrážedlech na pumptracku a strhli kolem sebe doslova lavinu. Do 5 minut byl pumprack plný dalších dětí!

Více informací na webu: www.moviment.it

Freeride Ciampinoi

Ale zpátky k ježdění. V okolí Alta Badie stojí za povšimnutí již zmíněný bikepark Canazei, kde se jezdí Italská enduro série, dále je možné vyrazit např. na trail pojmenovaný Freeride Ciampinoi v sedle Val Gardena. Ze sedla vede také zábavný singletrail Plans-Frara.

Nasedáme na stejnojmennou kabinovou lanovku a ta nás vyváží až k sympatické Jimmy Hütte. Na to, že byl typický alpský horský deštík (tím myšleno totální liják a bláto naprosto všude) to byl celkem parádní pojezd. Obtížností se jedná ze začátku o opravdu jednoduchý trailík, ale v po první čtvrtině je zábava na světě a množství klopenek a zatáček je vskutku úctyhodné.

Gardenaccia

V mapě jsme našli další trail a vyrazili na lanovku Gardenaccia, která startuje z vesničky La Villa. Místní trail mě moc nenadchl a přišel mi nedodělaný, i když vrchní vracečky v šotolině byly zábavné, dolní polovina trailu byla dosti nudná. Ale jednou, dvakrát si to sjet a stačí. Jsme ale kluci kreativní a zábavnější variantou bylo natáhnout si spodní pasáž po louce a pak už jen šup do lesní cesty, která rozhodně nebyla značená.

Kde je značka, tam je cesta – zde úplně neplatí. Pokud se vydáme do vyšších poloh, mohou nás překvapit – chtě nechtě – prostě nejezditelné pasáže s ostrými vracečkami plnými nabroušených kamenů. Pokud chcete něco skutečně free, je možné využít kupříkladu kabinkové lanovky Boe, na kterou naskočíte přímo v Corvaře, a vystoupíte těsně pod jezem Lago di Boe.

Odtud se vydáte kousek po sjezdovce po cestě 639, důležité je uhnout do lesa po levé ruce na stezku 645b směr Colfosco. Následně si užijete pěšinu, kde se střídají kamenité pasáže s příjemným singlem v exkluzivním alpinském lese. Navíc ve spodní pasáži přibývá kořenů a tím i zábavy.

Jakmile začnou být slyšet zvony krav, je to jen kousek do bistra u cesty v Colfoscu. Dřevěná terasa si žádá parádně napěněné cappuccino a k tomu kýčovitý výhled na skalní věže a stěny Sella.

Sečteno potrženo! Stihli jsme ježdění, nějaké ferraty, dva kratší treky s dětmi, podvečerní saunu a samozřejmě italské gastro zážitky. Na týdenní výjezd z naší doliny, maximální spokojenost!

Text: Lukáš Markovič / Foto: Tomáš


K výletu do Dolomit si Lukáš půjčil redakční Rock Machine Blizzard 90-27, jeho společník a fotograf Tomáš měl půjčený identický stroj od Rock Machine, pouze se standardní výbavou.