reklama

reklama

Na Špičáku se o víkendu pojede iXS European Downhill Cup (EDC)

Vrcholný podnik ve sjezdu horských kol nejvyšší kategorie UCI – C1 přivítá Ski&Bike Špičák podeváté za sebou. Na „prize money“ se vyplatí skoro 6 000 eur
tisková zpráva
Železná Ruda/Špičák 17.7. 2018. Čtvrtý závod letošní pětidílné evropské série sjezdu horských kol – iXS Downhill Cup, přivítá o tomto víkendu největší sportovní areál západočeské Šumavy Ski& Bike Špičák. Pořadatelé očekávají, že od pátku 20. do neděle 22. července se na zdejší nejtěžší, 1750 metrů dlouhé, trati Struggle představí v sedmi kategoriích okolo tří set cyklistických sjezdařů.

„Aktuálně na začátku tohoto týdne startovní listina čítá jména už více než 220 bikerů a bikerek z 26 zemí světa. Tradičně u nás mimo nejpočetnější skupiny Němců (zatím přihlášeno přes 50), Švýcarů (14), Rakušanů (12) pojedou i závodníci ze zámořských států např. z USA, Nového Zélandu nebo Jižní Afriky. Čechů se zatím přihlásilo 8, uvádí ředitel závodu Jan Kasík ze Ski&Bike Špičák. Kompletní počty účastníků budou známy před pátečními oficiálními tréninky. Finálové jízdy startují v neděli 22.7. ve 12,30 hodin.  

V elitní mužské kategorii se na Špičáku představí všichni tři nejlepší v průběžném pořadí EDC. Seriál po dvou podnicích ve Slovinsku (Maribor a Kranjska Gora) a italském Abetone vede Joshua Barth (Německo) před Novozélanďanem Brynem Dickersonem a Slovincem Lukou Bergincem. Přihlášen už je i loňský vítěz ze Špičáku Slovák Rastislav Baranek (průběžně devátý).

Také Češi figurují v průběžném pořadí EDC hodně vysoko, Stanislav Sehnal je zatím pátý a Ondřej Štěpánek sedmý. Ve dvacítce nejlepších je ještě celkově třináctý Antonín Král. V prvních třech závodech dosáhl na nejlepší umístění v Krajnske Gore Sehnal, kde byl pátý. Tak snad se na Špičáku po letech zase dočkáme nějakého Čecha na bedně,“ tipuje Jan Kasík.

První dva jmenovaní čeští jezdci se před víkendovou akcí shodují, že na Špičáku jim to sice moc nejde, ale zkusí se s tím letos znovu porvat, aby byli v pořadí co nejvýše. Nejlepší z Čechů v EDC Stanislav Sehnal se už dnes (úterý17.7.) objevil na Špičáku, aby si tady zatrénoval. „Zdejší trať mi tak úplně nesedí, nikdy jsem tady neudělal žádný super výsledek, chci to ale konečně prolomit.  Minimálně věřím, že si vyjedu nějaké slušné body do celkového pořadí EDC,“ uvedl S.Sehnal.

Stanislav Sehnal

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Ondřej Štěpánek je tom obdobně: „Vyhrál jsem tu ještě jako junior, ale od té doby jsem byl nejlépe v desítce, tak snad to letos vyjde a zajedu tady lépe než v předchozích letech.“ Závod na Špičáku je pro české jezdce zároveň jedním z nominačních na MS ve švýcarském Lenzerheide (4.-9.září).

V elitní ženské kategorii diváci uvidí nejlepší Češku posledních let v tomto sportu Janu Bártovou (zatím je celkově v EDC sedmá, v druhém závodě letošní série v Krajnske Gore si dojela pro bronz). Na startu budou opět i všechny tři nejlepší ženy průběžného pořadí EDC – Slovinka Monika Hrastniková (1.), Němka Nina Hoffmannová (2.) a její krajanka Sandra Rübesamová (3.). Mimo dvě elitní kategorie se ještě závodí v U17, U19 (muži i ženy) a Masters (muži ročník 1988 a starší).  

Téměř dvoukilometrová trať Struggle s převýšením 320 metrů zůstala po loňské komplexní rekonstrukci v nezměněné podobě. V horní pasáži nabízí atraktivní skoky, kde se bikeři ocitnou až tři metry vysoko a doskočí do vzdálenosti zhruba 10 metrů. Pořadatelé je umístili na otevřenou sjezdovku kousek od horní stanice lanovky. Další divácký vděčný skok pak čeká před cílem (jen pro zajímavost a vzpomínku na loňský ročník – loni se po doskoku z něho zranil, naštěstí ne vážně, vítěz Baranek). 

Špičácký závod, zařazený v nejvyšší kategorii mezinárodní cyklistické federace UCIC1, představuje v tuzemsku nejprestižnější přehlídku evropského i světového downhillu. Žádný takto obsazený podnik ve sjezdu horských kol se v ČR nejezdí. Na odměnách se letos celkem vyplatí téměř 6 000 eur. Na „prize money“ dosáhne 8 nejlepších v obou elitních kategoriích (vítězný muž i žena získají každý 600 eur). V ostatních kategoriích se pak odměna vyplácí 3 nejlepším.  

Pořadatelé ze Ski&Bike Špičák opět zachovají každoroční tradici a nebudou vybírat divácké vstupné. Záznam z finálových jízd zase vysílá veřejnoprávní televizní stanice ČT Sport. Celá série iXS European Downhill Cupu následně vyvrcholí finálovým závodem na přelomu srpna a září v rakouském Brandnertalu. Pak už se jede MS.

Provoz celého areálu Ski&Bike Špičák zůstává během akce pro veřejnost neomezen! K dispozici jsou ostatní tratě bikeparku, nezávodící bikeři i jiní cyklisté a diváci mohou využívat lanovku na vrchol Špičáku. Otevřená je i rozhledna.

Program  iXS European Downhill Cupu 2018 ve Ski & Bike Špičák.

Pátek 20.7. 2018: 12:00-18:00 trénink
Sobota 21.7. 2018: 9:00-14:00 trénink, 14:30 start kvalifikace
Neděle 22.7. 2018: 8:00-12:00 trénink, 12:30 start finálových jízd
Vyhlášení výsledků po skončení závodu.