reklama

reklama

Single Trails Bílá – ideální traily na randění

Bílá už nějakou řádku let provozuje dva poměrně dlouhé trejly, na které se dá po zpevněné cestě vyšlápnout po svých, nebo se nechat vyvézt lanovkou. Při naší návštěvě jsme tu nejčastěji viděli prohánět se páry, kdy zkušenější „frajer“ udával tempo před méně zdatnou kočkou, nebo ji naopak kontrolovat zezadu, zda dělá tu cyklistiku správě.

Sumasumárum nám z toho vyšlo skvělé místo na trailové rande, minimálně pokud si u svého protějšku nejste jistí jeho cyklistickým umem.

Text: Andrea Drengubáková | Foto: Tom Rucký

Traily jsou sice v Bílé jen dva, nižší počet však kompenzují svou úctyhodnou délkou, kdy jeden měří 2,1 km a druhý dokonce 3 km. Tříkilometrové svezení reprezentuje v oficiální mapce Zelený trail se základní obtížností, dvoukilometrový Modrý trail patří mezi středně náročné. To se projevuje příkřejším sklonem v některých částech a trochu „drnavějším“ povrchem.

Zelený trail z velké části lemuje vrstevnici, neobsahuje žádné strmé úseky a hlavní roli tu hrají nenáročné klopené zatáčky a sem tam nějaké ty terénní boule, které můžete v pohodě přejet. Ke konci se trasa hodně zmírní a ještě více vyhladí, takže se prakticky jen necháváte unášet plynulou stezkou mezi stromy a kapradinami. Nejde tedy o trail na zlepšení dovedností, ale o trail na užívačku.

Modrý trail je Zelenému velmi podobný, opět jde převážně o jízdu v klopených zatáčkách, na pár místech se ale přidávají strmější úseky a v některých sekcích vylézá více kamínků či kořenů. Kořeny se po trati plazí zejména ve spodní části, takže za mokra už je potřeba solidní bikerská technika.

Traily nejspíš neuspokojí vyznavače technických sjezdů, nicméně pro ty, kteří se chtějí na kole pobavit nebo pro ty, kteří si chtějí zkusit vůbec svůj první trail, je Bílá vhodná volba. Stezky jsou zde spíše přírodního rázu, takže nečekejte šejpované bikeparkové lajny s vysokými klopenkami nebo důmyslně stavěnými dvojáky či lavicemi. Zkrátka pohoda, pijánko, jezdivé flow, hravá technika nebo nějaké to randíčko 😉

Tip na výlet po okolí:

S elektrokolem nebo dostatečnou kondicí si můžete na vrchol Zbojnické vyšlápnout po stoupací cestě, která je z Bílé fialově značená a převážně jde o asfaltový povrch.

Kdo nemá e-bike nebo se mu nechce šlapat do kopce, může se samozřejmě na Zbojnickou nechat vyvézt lanovkou. Na křižovatce pod vrcholem natrefíte na originální dřevěné ukazatele na „Bobek“ a „Kavalčanku“, kde odbočíte doleva směrem na Bobek, což je cílový vrchol výletu.

Pak už stačí pokořit kousek po vrstevnici a finální výšlap po lehce terénní lesní cestě, načež se vám otevře výhled na Beskydy, Javorníky i Malou Fatru. Zpátky se můžete vydat buď po stejné cestě a dojet na vrchol Zbojnické a do Bílé sjet po Zeleném trailu, nebo pokračovat k osadě Kavalčanky po žluté trase, která vás následně dovede rovněž do Bílé.

reklama

Pro rodiny s dětmi:

Z vrcholu Zbojnické se můžete spustit i na koloběžce, kterou si zapůjčíte v půjčovně Sun Outdoor vedle pokladny. Vybrat si můžete buď koloběžku s pevnou vidlicí a projet se po asfaltové cestě, nebo koloběžku s odpruženou vidlí a zkusit si zelený trail.

My sjeli po asfaltové cestě, která je od výstupu lanovky srozumitelně značená a až na závěrečný dojezd nebylo nutné se ani jednou odrazit.

Zábavu pro celou rodinu reprezentuje Stezka beskydských pašeráků, která začíná u výstupu sedačkové lanovky a končí opět u jejího nástupu. Na této sportovně-rekreační stezce se dozvíte mnoho zajímavého o historii pašování v Beskydech a zároveň si na vlastní kůži vyzkoušíte, jaké překážky museli pašeráci zdolávat.

Projdete se po dětské ferratě v lanovém bludišti nebo po visutých lanových mostech, které jsou unikátní stavbou v celé České republice. Abyste si stezku užili jako správní pašeráci, vyzvedněte si v infocentru u dětského parku „pašeráckou brašnu“ s deníkem, mapou, lupou, kompasem a dalekohledem. Vstup na Stezku pašeráků je zdarma.

Přímo v Bílé vedle restaurace Bauer se nachází velký dětský park Sunoutdoor, který je jedinečný svými nejrozmanitějšími atrakcemi, o kterých se nám v našem dětství mohlo jen zdát. Děti se můžou projet na šlapacích kárách na autodráze, vyzkoušet si profesionální i dětskou trampolínu nebo netradiční aquazorbing.

Dále je možné projet se zde na lodičkách, vyzkoušet dětský tubing nebo dovádět v pirátském skákacím hradě. Celodenní vstup pro dítě a jednoho až dva dospělé stojí 290 Kč. Samostatně placený je aquazorbing, bungee trampolíny a rodinné šlapací auto. V rámci vstupného do dětského parku se děti mohou podívat i do vedlejšího vodního světa nebo do dětského lanového centra.

Bílá v kostce:

Vzdálenost z Prahy                                     3 hod 49 min
1 jízda na lanovce dospělí                         70 Kč
Celodenní jízdné na lanovku dospělí       390 Kč
Zapůjčení horského kola                           400 Kč/den
Zapůjčení sjezdového kola                        800 Kč/den
Provozní doba lanovky                              Pátek, Sobota, Neděle 9:00 – 17:00
Vstup do dětského parku                          290 Kč/den
Webové stránky                                         www.skibila.cz

V Bílé jsme sedlali kola Ghost FR AMR 8.7 a Lapierre Overvolt Carbon AM 900 Team, byli jsme oblečeni v Maloje, s rukavicemi, chráničemi a helmami Poc. Videomateriál jsme pořídili technikou Lamax a Samsung a v batůžku nechyběla svačina v podobě tyčinek Bombus.

Text: Andrea Drengubáková | Foto: Tom Rucký