reklama

reklama

Pondělní Videonálož BnR #23_2018

Minulý týden jsem zabředl do debaty s jedním kamarádem a kolegou z našeho oboru na téma horských elektrokol. Hovořili jsme o jejich přínosu, zařazení a smysluplnosti soutěží pro ně vypisovaných, kupříkladu v rámci klasických závodů v enduru a tak podobně.

Celé to vniklo zřejmě na základně zkušenosti, kdy v rámci Enduro Serie startující v Koutech (podrobnou reportáž od Davida mám již na stole, tak se těšte) byla vypsána i samostatná kategorie pro elektrokola, které se ale nikdo nezúčastnil. S nemalým úspěchem se setkaly hned dvě kategorie dětí, Grom (6-10 let) a Rookie (11-14 let), zato elektrikář nepřijel žádný!

Vajíčka, nebo bidony?

Pro závody typu Enduro Serie je to nejspíš dobře. Již dobře vím, jakou vlnu emocí dokáží vzbudit elektrokola prezentovaná třeba jen články na toto téma, představením či testy. A teď si představte, že by se na startovní pódium vyhrabalo pár statečných elektrikářů! V lepším případě by to davem zabučelo, možná že by ale z hlediště směrem k pódiu vzlétl, krom uštěpačných poznámek, i nějaký bidon s vodou, ideálně otevřený. Snad ve snaze zkratovat motor některého ze startujících 😛

Možná to přeháním, ale obávám se, že širší publikum „ryzích bikerů a bikerek“ by přítomnost statečných mužů a žen na elektrických ořích zrovna dvakrát neoslavovalo. Ale proč vlastně neocenit aplausem jejich statečnost a pionýrský přístup, vždyť kdo ví, na který břeh nás meandrující řeka cyklistického vývoje za pár let vyplaví?!

www.instagram.com/bikeandride.cz

Elektrické vejce

Na začátku všeho je ale třeba si uvědomit, že musíme mít nejdřív vejce, abychom měli slepici! Nebo je to obráceně? Jasně, elektrických kol se již i po našich lesích, lukách, údolích a horách potlouká poměrně dost. Sám jsem občas zaskočen, když mě ve výjezdu předjede borec s bzučícím čmelákem uprostřed rámu. Pokud ale máme my sami tuto kategorii a tuto cestu vývoje horské cyklistiky začít brát vážně, pak bychom pro ni nejspíš měli vymyslet i extra závody, ne ji jen včlenit mezi děti a hobíky.

Sám za sebe jsem sice příznivcem spíše klasické cesty, kdy si kopce odřu sám za své, případně si zaplatím lanovku či domluvím vývoz (shuttle). S dobře postaveným elektrokolem se ale člověku otevírají úplně nové obzory. Není to o tom, že když máte motor, musíte se nutně flákat. Naopak, záleží jen na vás, jak silnou dopomoc využijete a kam vůbec pojedete. *Statistiky mých výletů s eMTB letos na Gardě už snad ani znova vytahovat nebudu.

Ruku na srdce, vzhledem k tomu, jak moc jsem rozmazlený moderními endury, které se sotva kdy dostanou přes 15 kg váhy, jsem zatím neměl v ruce eBike, s nímž bych se při cestě dolů cítil až tak jistě a natolik srostlý jako s klasickým kolem bez motoru. Když ale člověk přijme trochu jiná pravidla hry, najde si ty správné cesty, tak ve sjezdech trpět rozhodně nemusí! Klíčové zalíbení ale může najít v něčem jiném – v technických výjezdech.

www.instagram.com/bikeandride.cz

Nahoru, dolů, hlídat si baterku a hlavně nešlápnout na zem!

Vybavím-li si zážitky z okolí Gardy spjaté s letošní prezentací novinky Ghost SLAMR (X) Hybryde, pak jsem zde narazil na řadu míst, kde byl boj s náročným technickým výjezdem minimálně stejně vzrušující jako následný sjezd po uvolněných oblých vápencových balvanech. Když pak tyto zážitky propojím s informacemi o závodě elektrokol na festivalu v Riva del Garda (Bosch eMTB Challenge), který vyhrál Jirka Fikejz (rozhovor), začíná mi to dávat větší a větší smysl.

Skoro všichni totiž stále vnímáme elektrokola pohledem cyklistů a srovnáváme je s našimi koly, ale těmi ony tak úplně nejsou. Nejsou to ale ani motorky, je to něco mezi. Proto když se spojí do jednoho závodu vícero disciplín, může z toho být vážně super zážitek.

Postavit jeden úsek tak, že se bude soutěžit kdo vyjde výš. Jiný pestrý s ostrými stoupáky a technikou, kde se bude hlídat počet odšlápnutí na zem jako v trialu. Pak i něco klasického endura, či prosté sjezdové divočiny, do toho třeba i prvky navigace jako na MTBO a nakonec i práce s baterkou jako takovou a hlídání si dostatečné kapacity?! To zní jako soutěž, která prověří jezdce komplexně od A do Z, kde se neřeší jen to, jak moc to jezdec napálí při cestě z kopce dolů!?

Co říkáte? Zní to jako nesmysl, nebo jako něco, co by vás lákalo k vyzkoušení?

www.instagram.com/bikeandride.cz

Racing Winter. A Yeti Tribe Story.

Session Series // Episode 1: Spring with the Free Radicals

Chris Akrigg: Freetrials

Max McCulloch – Island Time

Parádní fotky tradičně na www.pinkbike.com

Kovarik Racing – Island Style

Mladá krev…

Devonbalet – no name…

CANADA 2018 MTB ROADTRIP – Antoine Bizet and Mateo Verdier

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

**CZECH MADE**

Na trailu s pevňákem do 30 tisíc: Zkusil jsem Trek Roscoe 8

**BONUS**

BKXC Joins Blake On The Trails | GMBN Ride Along

RACE DAY! VITAL RAW, Mountain Creek Pro GRT

BIKE SMASHING! Vital RAW Fort William World Cup DH Day 2

THE BICYCLE OF SPRINGS

MTB fail compilation 2018 June

Pharrell Williams — HAPPY (We are from HIGH TATRAS SLOVAKIA)