reklama

reklama

Bike Bundle Universal – praktický držák telefonu

Již delší dobu jsem hledal solidní navigační řešení na kolo, které by nahradilo dříve používaný Garmin Oregon 550. Rozhodl jsem se jít cestou smartphonu, abych nemusel vozit na výlety dvě zařízení a řešit dvakrát jejich nabíjení. Hledal jsem tedy poctivý držák s možností uchycení chytrého telefonu na řídítka či představec.

Text a foto: Ondřej Machát

Po zevrubném průzkumu trhu a dostupných možností jsem se rozhodl pro univerzální držák od firmy SP-Connect. Jedná se o sadu Bike Bundle Universal, která je díky nalepovacímu řešení kompatibilní se všemi značkami a druhy mobilních telefonů a slibuje trvanlivé a kvalitní uchycení. Nalepovací interface je možné připevnit přímo na telefon nebo na ochranné pouzdro. Sám jsem zvolil variantu silikonového pouzdra, které budu používat výhradně pro cesty na kole, kdy pro normální používání telefonu mám pouzdro jiné. Můj telefon má navíc nalepené tvrzené ochranné sklo pro ochranu displeje.

Bike Bundle Universal – telefon upevněný klasickou cestou na představci.

reklama

Obsah balení      

Držák je dodáván v úhledné krabičce, která jistě uspokojí vaše estetické cítění. Po jejím rozbalení a vyjmutí veškerého obsahu vás překvapí vedle univerzálního lepícího interface i celá řada doplňujících montážních prvků:

Univerzální rozhraní (Universal Interface) – Základní prvek sady. Přilepuje se na zadní stranu smartphonu nebo na ochranné pouzdro. Speciálně vyvinutá lepící vrstva od firmy 3M lze nalepit na většinu neporézních materiálů jako je plast, sklo nebo kov. Tato lepící vrstva lze také nalepit na silikon, což umí jako jediná sada, kterou jsem našel.

Držák na řidítka (Clamp Mount) – Upevnění na řídítka nebo na jakýkoliv rám s průměrem trubky od 23 do 43 mm. Do Clamp Mount se zasouvá adaptér Micro Rail a na něj se pak upevňuje Universal Interface se smartphonem. Zasunutí Micro Rail proběhlo bez problémů a oba komponenty drží výborně. Micro Rail lze bez problémů zase vysunout. Bez zasunuté kolejničky (Micro Rail) lze do úchytu Clamp Mount nasunout instalační prvky kamer GoPro a všechna kompatibilní rozhraní.

Upevnění na představec (Stem Mount) – Pokud chcete, nemusíte telefon instalovat na představec či řídítka, ale lze jej uchytit přímo na víčko představce. Zkrátka jen použijete prvek Stem Mount, kterým nahradíte klasické víčko představce, nasunete Micro Rail a upevníte telefon.

Opěrka (Stand Tool) – Dá se použít na opření telefonu třeba na stole. Pro mě zatím zbytečné.

Záslepka do univerzálního rozhraní (Case Cap) – Záslepka je dobrá, pokud chcete chránit Universal Interface při normálním používání smartphonu. Pak se dovnitř nedostane prach a různé žmolky třeba z kapsy.

Adaptér Micro Rail – Zasouvá se do držáku na řidítka, nebo představec, už o něm byla řeč.

Micro Rail kolečko s lepící vrstvou – Tento doplněk se hodí, pokud byste chtěli kombinovat například smartphone a powerbanku. Micro Rail kolečko nalepíte na powerbanku a přes další Universal Interface pak připojíte k telefonu a máte vše pohromadě.

Bike Bundle Universal – obsah balení.

Nalepení Universal Interface

Sadu jsem se rozhodl používat s pouzdrem, které budu mít u kola a v případě potřeby do něj smartphone vložím. Zvolil jsem jednoduché, průhledné, silikonové (TPU) pouzdro značky Kwmobile.

Záda pouzdra jsem nejdříve pořádně očistil ubrouskem napuštěným alkoholem, který byl přiložený k sadě Bike Bundle Universal. Potom jsem pouzdro ještě vyleštil hadříkem, který byl zase přiložený k pouzdru. Odlepil jsem ochranou fólii lepící vrstvy, opatrně přiložil a 30 sekund na pouzdro jemně tiskl. Po promačkání z obou stran a kontrole jsem s výsledkem spokojen. Obě části drží pevně.

Nejprve vyberte pouzdro, na které chcete univerzální interface nalepit.
Poté jej stačí pomocí vlhkého hadříku s alkoholem odmastit (přiložen) a interface nalepit.

Připevnění držáku na řídítka

K připevnění na kolo jsem zvolil horní část představce. Použil jsem Clamp Mount, který jsem pomocí přiloženého klíče otočil o 90 stupňů. Clamp Mount jsem jemně přitlačil a přichytil páskem přiloženým k sadě. Vše dotáhl a zkontroloval.

Pouzdro s nalepeným Universal Interface jsem nasadil na držák a pohybem „twist and lock“ zamknul. Nejdříve byl smartphone trochu nakřivo, ale po několika uvolněních a nastavení držáku jsem jej dostal do požadované polohy. 

Máte-li dostatek místa na představci, je nejsnazší cestou použít základní držák s univerzální stahovací páskou.
Do držáku se poté nasune rozhraní Micro Rail a nyní již stačí upevnit telefon.

První zkušenosti při jízdě

První zkušenosti z jízdy byly velmi dobré, držák fungoval dle očekávání a smartphone byl uchycen pevně a jistě. Potěšilo mě, že jsem mohl telefon ovládat i při pomalejší jízdě, takže jsem při vyjížďce zapínal display jen když jsem potřeboval. Jel jsem v docela slunečném odpoledni a bylo třeba mít zvolený jas na sto procent.  

Navigace a navigační software

Při výletech je opravdu nepraktické na každé křižovatce zastavovat, vytahovat telefon a řešit kudy kam, takže navigaci používám poměrně často. V poslední době nejčastěji vyžívám aplikaci Mapy.cz. Doma si nejdříve na velkém monitoru a pc naklikám trasu a přes baťůžek trasu synchronizuji se smartphonem. Trasa je samozřejmě k dispozici i offline.

Závěr

Bike Bundle Universal je kvalitní výrobek, který lze jednoduše připevnit na jakýkoliv smartphone a libovolné kolo. Držák funguje podle očekávání a nahradil mi původní navigaci Garmin. Oproti jiným řešením je zde výhoda možnosti nalepení na běžné silikonové pouzdro a značně bohatá skladba příslušenství.

Velkou výhodu pro mnohé jezdce, kteří by chtěli upevnit telefon na představec, ale vzhledem k moderním trendům na to nemají prostor, přestavuje víčko Stem Mount, kterým jednoduše nahradíte klasický díl na vašem kole a telefon upnete na relativně bezpečné místo – hezky doprostřed nad představec.

Universální držák Bike Bundle dostala na vyzkoušení také redakce BikeAndRide.cz, proto se můžete těšit na další postřehy z jejího praktického využití.

Tento držák lze pořídit na eshopu prislusenstvi.shop, kde najdete i řadu dalších doplňků pro chytré telefony a tablety

Text a foto: Ondřej Machát