reklama

reklama

RockShox – Novinky pro rok 2019 | Tech News

Tak a je to tady zase! Kolotoč zvaný „Prezentace novinek pro rok XXXX“ se opět roztáčí naplno. Respektive ještě jsme si ani nestačili užít a osahat všechny produkty modelového roku 2018 a už se na nás hrnou informace o produktech roku 2019! První větší příval má přitom na svědomí značka RockShox.

V první vlně se zatím žádná zásadní inovace neodehrává, nebo jak se to vezme. V principu jde totiž o dílčí úpravy, menší posuny, změny vzhledu či grafiky, úpravu materiálů, konstrukce nebo rozšíření jednotlivých řad. Obecné tlachání si nechme na jindy a pojďme si představit novinky tak, jak nám přišly od RockShoxu.

RockShox Sektor RL

První představenou novinkou je poměrně zásadně „překopaný“ Sektor, tedy dostupná trailová vidlice, která běžně nabízí zdvih 130/140 mm (27,5“ i 29“). Nová generace se pozná nejen podle černé anodizace vnitřních hliníkových nohou průměru 32 mm, ale především podle nové podoby spodních nohou, které se inspirovaly u řad RS Pike a dalších.

Na co se můžeme těšit uvnitř:

  • Zcela nová vzduchová pružina DebonAir™ pro vyšší vnímavost a lepší reakce vidlice
  • Tlumení Motion Control™ RL s možností plynule řídit nízkorychlostní kompresní okruh až po uzamčení
  • Nová BOOST konstrukce pro široké pláště a delší osy (110×15 mm)
  • Lze použít Tokeny
  • Kompatibilní s páčkou OneLoc™

RockShox Reba RL

Klasický model RockShox Reba je rovněž zařazen mezi novinky pro rok 2019, změny se zde ale odehrávají nejspíš jen u modelu Reba RL, který se svým vzhledem, tvarem vnějších nohou a grafikou přiblížil modelu Reba RLT, který byl inovován někdy před rokem. Ve výbavě tedy najdeme tlumení Motion Control™ a přípravu pro páčku OneLoc™. Zdvihově a zaměřením pokryje Reba mnohé, od XC 80-100 mm, po trailových 120-150 mm!

RockShox Recon RL

Jedním ze spojujících prvků nových vidlic je přísně černá barva vnitřních nohou. Touto cestou jde i přepracovaný Recon RL, který nově kombinuje korunku a vnější nohy poděděné od modelu Revelation, přičemž cenu sráží díky „nezničitelným“ vnitřním ocelovým nohám v provedení Fast Black. Jinak se zde odehrává stejná pohádka jako u modelu Reba, tedy zdvihy od 80 po 150 mm, určení pro kola průměru 27,5“ a 29“, tlumení Motion Control™ a příprava pro páčku OneLoc™.

RockShox Judy Gold / Silver

Kdo říká, že vidlice náležící vstupní řadě sportovní a trailové jízdy nemůže využívat moderní konstrukce a technologie? Judy v provedení Gold a Silver dostala pro rok 2019 zcela nové vnější tělo, které bylo inspirováno tvary a konstrukcemi jaké najdete u modelů RS Pike. Tato vidlice by tedy měla být mimořádně tuhá, pevná, zároveň však příjemně lehká. Zdvihy 80, 100 a 120 mm.

Díky široké konstrukci BOOST™ se do ní vejdou kola standardu PLUS, přesněji do šíře 2,8“ a to jak v případě průměru 27,5“ tak i 29“. Těšit se můžeme na tlumení Motion Control™ (příprava pro páčku OneLoc™) u vyšší verze Judy Gold a TurnKey™ (páčka PopLoc™) u levnější verze Judy Silver. Černé hliníkové vnitřní nohy „Fast Black“ snad ani nemusím zmiňovat. Zdvihy 80, 100 a 120 mm.

reklama

RockShox 30 Gold / Silver

Lehce upravená a poladěná je i základní řada XC vidlic RockShox 30 Gold a Silver. Dražší model RS 30 Gold dostal poupravené tlumení Motion Control™, černé vnitřní nohy Fast Black (alu), novou ovládací páčku a čepičku ventilku, přípravu pro páčku OneLoc™ atd. RockShox 30 Silver zůstává u tlumení TurnKey™ a páčky PopLoc™. Pozměnila se grafika a ovládací prvky. Zdvihy 80, 100 a 120 mm.

RockShox Pike DJ

Postupný omlazovací proces se dotkl i „skákací“ vidlice RS Pike DJ, tedy upravené verze klasického Piku určené na dirt jump na městských překážkách, či slopestyle v lese či na louce. 35 mm silné vnitřní nohy s úpravou Fast Black, tlumení Charger™ Damper a pružina Solo Air™, vše specificky vyladěno pro jistotu na dopadech! Zdvihy 100/140 mm, kola průměru 26“.

RockShox Bluto RCT3/RL

Možná ne každý zná model RockShox Bluto, který je určen pro vyznavače extrémně tlustých kol – fatbiky – jež své otylé miláčky prohání nejen v zimně na sněhu, ale i v létě na písku či hlíně. RockShox Bluto se přitom pro rok 2019 dočkalo výrazné revize, kdy se ladily vlastnosti, tvar a profil korunky, sloupku řízení, vnějších nohou i pevné osy samotné (15mm Maxle). Vše s cílem tuto vidlici ještě lépe přizpůsobit specifickým potřebám a nárokům fatbiků.

Model RockShox Bluto RCT3 přitom bude disponovat tlumením Motion Control™ nabízejícím tři předem nastavené polohy kompresního tlumení (Open/Pedal/Lock) a specificky vyladěnou pružinu Solo Air™. Levnější Bluto RL se omezí na plynulé nastavení kompresního okruhu od otevřené po uzavřenou pozici a možnost připojit páčku OneLoc™. Zdvihově přitom Bluto umí nabídnout hodnoty 80, 100 a 120 mm.

Tolik první várka novinek pro rok 2019 od koncernu SRAM. Co dalšího přijde se lze jen dohadovat…

Foto: SRAM