reklama

reklama

HIRZL GRIPPP™ – cyklistické rukavice z klokaní kůže!

Někdy si člověk říká, proč vymýšlet něco, co již existuje roky, nebo proč měnit zažité návyky a postupy, když původní myšlenky stále fungují. Jenže pak přijde někdo s jedním nápadem a vše obrátí vzhůru nohama. Občas se také stává, že jedna firma zabývající se určitým segmentem nakoukne do segmentu jiného, přenese své nápady či technologie a senzace je na světě!

Abych byl trochu konkrétní, překvapilo mě třeba, jaké svěží nápady dokáže do světa cyklistických sedel, světel nebo třeba kapesního nářadí přinést tak mladá značka jako je Fabric. Stejně tak bych ještě před pár lety nevěřil, že když se Mavic pustí vedle kol do výroby vlastních treter, helem a oblečení, že to bude k něčemu dobré. A hle, pár zajímavých nápadů, neotřelé konstrukce a nové lákavé produkty jsou na světě!

Podobné to je i se švýcarskou značkou HIRZL, z které by nejspíš neměli radost v Abertamech v Krušných horách, kam se, co si tak z mého mládí pamatuju, vždy jezdilo pro kožené rukavice. HIRZL je totiž společností, která ovládá několik zajímavých technologií a používá netradiční materiály pro výrobu sportovních rukavic všeho druhu. Vše přitom začalo u golfu, odkud HIRZL pokračoval na jezdectví, outdoorové využití a v neposlední řadě také do světa cyklistiky.

GRIPPP™ a SOFFFT™

Jedinečnost těchto rukavic nesoucích obecný název HIRZL GRIPPP™ spočívá zejména v použití klokaní kůže, která je speciálně upravena tak, aby zajistila dlaním jezdce maximální možnou přilnavost. Propagační materiály přitom hovoří o trojnásobně lepší přilnavosti za sucha a pětinásobně lepší za mokra oproti běžně používaným materiálům.

Klokaní kůže je vybrána zejména proto, že je poměrně lehká a pevná díky vysoké hustotě vláken, které tvoř její základ. I proto se z ní často vyrábí kombinézy pro silniční motocykly. Značka HIRZL přitom disponuje několika zajímavými technologiemi pro její úpravu. Jednou je již zmiňovaný GRIPPP™ zaručující extra vysokou přilnavost. Druhou úroveň zpracování představuje technologie SOFFFT™ zaručující, že použitá klokaní kůže netvrdne, neztrácí svou přilnavost a postupem času se nezhoršuje komfort jejího nošení.

S prsty, nebo bez prstů?

Zabrousíte-li na webu Hirzl do sekce cyklistických rukavic, můžete si je nechat vyfiltrovat podle různých kategorií: dlouhé prsty/krátké prsty, léto/zima. Pokud nakoukneme do sekce krátkoprstých rukavic, které by si normálně smýšlející biker vzal snad jedině na silnici, pak zde najdeme celkem pět modelů. Ty se liší jak zpracováním dlaně (hladká nebo s výstelky), ale i svrchní části.

Vybrat si můžete jak jednoduchý model HIRZL GRIPPP™ Light SF, nebo naopak bytelnější variantu Urban SF, u níž najdete i speciální polštářky sloužící zjevně proti tvorbě mozolů! Krátkoprsté rukavice ale nechme stranou, jelikož nás více zajímá, co se nabízí s dlouhými prsty. Stačí tedy přepnout na záložku „Fullfingers“.

Město, léto, enduro či zima!

V této kategorii se do značné míry opakuje stejná písnička jako u verzí s krátkými prsty. Pro snazší orientaci uveďme, že jsou jednotlivé modely označeny buď jako SF (Shortfingers) nebo FF (Fullfingers). Když se zaměříme blíže na škálu modelů s dlouhými prsty, najdeme zde varianty navržené dle různého účelu použití, který je celkem jasně definován v názvu, tedy: HIRZL GRIPPP™ Urban, Tour 2.0, Comfort, Light a Tour.

Vše korunují dva zimní modely GRIPPP™ Thermo s klasickými pěti prsty, nebo extra zateplená verze HIRZL GRIPPP™ Jacket, která má jen „tři prsty“. Proto může posloužit jako ideální nástroj pro trénink vulkánského pozdravu: „Žij dlouho a prosperuj.“ Prostě Star Trek, víme?!

Obr: fanpage.com

reklama

HIRZL GRIPPP™ Urban FF

Projdeme-li si stručně jednotlivé modely, pak se sluší začít u první uvedené řady Urban FF, která byla navržena primárně pro pohyb ve městě. Dlaň těchto rukavic je vyrobena z odolné klokaní kůže v jejím odolnějším provedení. I zde přitom najdeme polštářky proti tvorbě mozolů. Kožený je i svršek, nechybí froté na palci a všité pružné díly v místech největšího namáhání.

HIRZL GRIPPP™ Urban FF
HIRZL GRIPPP™ Urban SF

HIRZL GRIPPP™ Tour FF 2.0

Model TourFF 2.0 je dokonalým všeumělem v nabídce značky HIRZL, který je vhodný na horské kolo i silnici, stejně tak i na Gravel. Tato řada se může pochlubit tenkou dlaní z jemně opracované klokaní kůže doplněné o extra lehké gelové výstelky. Z vrchní strany je pak použita pružná tkanina s funkční membránou. Celkově se rukavice HIRZL vyrábí ve střihu s krátkým zápěstím.

Snadné by mělo být i jejich oblékání a vcelku samozřejmě se u všech dlouhoprstých modelů myslí na možnost ovládání dotykových telefonů přímo v rukavicích.

*V nabídce značky HIRZL najdete ještě model HIRZL GRIPPP™ Tour FF (bez označení 2.0), který se ale, minimálně dle obrázků a popisu, ničím zásadním proti „dvojce“ neliší. Proto lze předpokládat, že půjde o starší verzi této řady a model Tour FF 2.0 bude jeho vylepšenou druhou generací. Cena 1 499 Kč

HIRZL GRIPPP™ Tour FF 2.0
HIRZL GRIPPP™ Tour FF 2.0

HIRZL GRIPPP™ Comfort FF

Řadu Comfort FF dokonale vystihuje její název, kdy je cíleno hlavně na pohodlí jezdce. Dlaň z klokaní kůže je proto u této řady doplněna o výraznější polstrování, opět i v místech, kde se tvoří mozoly. U této řady nenajdete zapínání, jelikož usazení jistí pouze pružný lem doplněný o spodní díl z neoprenu StretchWrist. Značka HIRZL se ale dušuje, že se její rukavice díky speciální konstrukci snadno oblékají a sundávají.

HIRZL GRIPPP™ Comfort FF
HIRZL GRIPPP™ Comfort SF

HIRZL GRIPPP™ Light FF

Jedním z mých zatím jen teoretických favoritů pro chystané testování je model GRIPPP™ Light FF, jelikož jsem si zvykl používat naprosto jednoduché rukavice s hladkou dlaní a decentním svrškem. Minimálně na jaro a léto. Přesně takové by měly být rukavice řady Light, které vykazují minimalistický přístup. Jednodílná dlaň, tradičně z klokana, lehká vzdušná pletenina na hřbetu ruky, mikrofleece na palci a pružný neoprenový lem na zápěstí pro snadné oblékání a jisté usazení. Nic míň, nic víc!

HIRZL GRIPPP™ Light FF
HIRZL GRIPPP™ Light SF

Na zimu jednu, nebo více vrstev?

Výše v textu jsem již naznačil, že řadu dlouhoprstých rukavic HIRZL GRIPPP™ uzavírají dva zimní modely, konkrétně řada GRIPPP™ Thermo 2.0 a verze GRIPPP™ Finger Jacket. GRIPPP™ Thermo představuje klasické rukavice s plnou dlaní z klokaní kůže a soft shell svrškem, který je zateplen pomocí technologie PrimaLoft®.

Rukavice HIIRZL GRIPPP™ Thermo 2.0 by přitom měly zaručit bezproblémové ovládání kola včetně všech kontrolních systémů, vysoký tepelný komfort a odolnost proti větru i vlhku.

Vrcholnou možnost zateplení rukou při jízdě na kole představují rukavice řady GRIPPP™ Finger Jacket, které jsou ale spíše návlekem, „bundou na prsty“ než rukavicemi jako takovými. Určeny jsou totiž jako vrchní vrstva přes vnitřní lehké rukavice s klasickými prsty. Tento vnější návlek s tzv. „humřím střihem“ by pak měl sloužit jako ochrana proti větru, mokru a samozřejmě i mrazu.

Zajímavostí je menší „okno“ na dlani vyplněné klokaní kůží zpracované technologiemi Hirzl, aby si člověk i u tohoto modelu mohl užít předností mimořádné přilnavosti GRIPPP™.

HIRZL GRIPPP™ Thermo 2.0
HIRZL GRIPPP™ Finger Jacket

Už jen vyzkoušet naživo

Teoretické představení rukavic HIRZL GRIPPP™ máme tedy za sebou, nyní se můžeme společně těšit na praktický test. V brzké době bych měl mít k dispozici na vyzkoušení nejen mnou preferovaný model HIRZL GRIPPP™ Lite FF, ale pro další porovnání vyzkouším i GRIPPP™ Tour 2.0 FF a jelikož se blíží zima, tak si nejspíš osahám i modely HIRZL GRIPPP™ Thermo a Finger Jacket. Teď už jen aby napadlo a někdo mi půjčil fatbike, nebo alespoň pořádné plusko!

Rukavice HIRZL GRIPPP™ již brzy najdete na eshopu www.bikebrothers.cz (*zatím je zde jen jeden model, brzy budou doplněny ostatní řady)

Více o rukavicích HIRZL GRIPPP™ najdete na mezinárodním webu: www.hirzl.com

Foto: Hirzl

Laura Celdran – mediální tvář značky Hirzl pro cyklistiku.