reklama

reklama

Trailpark Klínovec – flow jak se patří a sjízdné DH!

Klínovecký trailpark je v našem hledáčku již delší čas, ale až letos jsem měla tu čest jej osobně navštívit. Vyhlazené a štěrkem vysypané tratě si mezitím „sedly“ a mohly tak ode mě získat skoro plný počet bodů, protože za mě jde o takřka vzorové flowtraily. Ani ryzí DH trať rozhodně neuráží a nabídne zajímavé úseky.

Text: Andrea Drengubáková / Foto: Tom Rucký

Naším nástupním místem na Klínovci byl výstup sedačkové lanovky na vrcholu Klínovce, kde se dalo auto v pohodě zaparkovat, využít ale můžete klidně i parkoviště u dolní stanice sedačkové lanovky Prima Express v Jáchymově. Obě parkoviště jsou bezplatná a u horního se navíc před jízdou můžete trochu „rozpumpovat“ na pumptracku nebo na dřevěných překážkách.

Z parkoviště nejde přehlédnout nástup trailů Azur a Rubin, přičemž jsou si oba svým charakterem velmi podobné, tedy s tím rozdílem, že druhý jmenovaný má být díky svému červenému značení náročnější, takže zahrnuje více klopených zatáček a terénních boulí. Nejdřív jsme se tedy rozjeli na modrý Azur, který byl naprosto vyhlazený, štěrk si sednul, takže to nepodkluzovalo a trail pěkně držel.

Deset kilometrů dlouhý Azur se vlnil jako had po krušnohorské stráni, z většiny lemoval vrstevnici, takže jeho klesání je tu opravdu pozvolné a trail se tak bez ostychu může označovat jako flow. Žádná zrádnost, žádný prudký úsek, jen mírně zvlněný profil, proto bych se na tento trail nebála vzít ani prarodiče či malé děti.

Druhý jmenovaný Rubin měl zcela stejné vlastnosti, nicméně dosažená rychlost na něm byla výrazně vyšší a pro nás šlo tedy o ještě zábavnější trasu. Tohle byla prostě paráda! Kolo se dá do pohybu díky několika úvodním terénním vlnám, a aniž byste museli šlápnout, bike pod vámi postupně zrychluje. Čím poctivěji vyjíždíte klopené zatáčky a pumpujete na boulích, tím vyšší rychlost přichází, až se zdá, že lesem doslova letíte!

Výhodou je, že i když je Rubin červeného značení, zvládnou ho stejně jako Azur i úplní začátečníci. Zatímco zkušený biker si tu na terénních boulích poskočí, začátečník je může v pohodě přejíždět. Rubin bych hodnotila jako jeden z nejlepších flow trailů u nás, jediné, co by možná stálo za úvahu, je nahradit terénní boule za nízké lavice. Přeci jen poskočení na terénní bouli ve vysoké rychlosti, kdy dopadáte prakticky na placku, nemusí být pro některé rychlé bikery úplně optimální.

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Klínovec nabídne i ryze sjezdovou trať, na které se jezdí i Český pohár v DH. Přesto, že jde o lajnu primárně určenou pro profíky, zvládnou jej s opatrností i středně zkušení bikeři. Poměrně široká trať hned na úvod nabídne několik dlouhých lavic, načež svoje stroje opřete do několika otevřených klopených zatáček. Některé z nich jsou okořeněné rovnou i nějakou technikou, povětšinou kameny.

Nechybí tu ovšem ani odbočky ze sjezdovky do lesa, který zas bikerům servíruje větší i menší kořeny. O rychlost tu ale nepřijdete a celou dobu můžete „držet plnej“.

DH trať je docela dlouhá, takže když si při křížení se šotolinovou lesní cestou myslíte, že už bude konec, budete na omylu. Právě za cestou následuje pěkně dlouhá lavice, takže po křížení to pořádně rozdupejte, ať ji doletíte. Na druhou stranu na dopadu nemá žádnou ostrou hranu, takže její nedoskočení se odpouští.

Pak už je to jen kousek možná k nejtechničtějšímu úseku na trati, tedy k rock garden, kde můžete volit několik stop. Profíci se tu pravděpodobně někde nahoře odrazí a celou tu hromadu poházených kamenů přeskočí, my jsme to tu na jistotu zdrncali. Nejde ale o nic nejetelného, ostatně levou zadní to dal i Tom na e-biku, takže slézat tu rozhodně nemusíte.

Po rock garden následuje jen pomyslná cílová čára. Celkově se mi ale DH trať docela líbila, protože navzdory jejímu černému označení se dala jet a neobsahovala žádná místa, ze kterých bych byla nesvá. Navíc se dala jet pěkně rychle a na celé délce byla krásně přehledná.

S ohledem na fakt, že se z Klínovce vine přes 70 km dalších cyklotras rozbíhající se různými směry po krušnohorské náhorní plošině, jedná se, v kombinaci s rodinnými flowtraily a sjezdovou lajnou, o zábavu pro bikery různého zaměření a vzít sem můžete klidně i rodinu.

Do toho se tu začátkem září otevřel nový černý trail Baron, přesněji jeho první úsek, který na přírodním povrchu slibuje velké množství klopenek a boulí. Podle toho, co jsem psala výš, vám bude určitě jasné, že ještě letos budeme chtít Barona vidět‘

Klínovec v kostce:

Vzdálenost z Prahy                                                                1 h 52 min
1 jízda na lanovce dospělí                                                      150 Kč
Celodenní jízdné na lanovku dospělí                                      520 Kč
Zapůjčení horského kola (1 den)                                             710 Kč
Zapůjčení koloběžky 1 h + 1 jízda lanovkou                            350 Kč
Provozní doba lanovky                                                             denně 9 – 18 hod
Webové stránky                                                                        www.trailpark.cz

Na Klínovci jsme sedlali kola Ghost Pathriot 8 a Lapierre Overvolt SX 800, byli jsme oblečeni v Maloje, s rukavicemi, chráničemi a helmami Poc. Videomateriál jsme pořídili technikou Lamax a v batůžku Evoc nechyběla svačina v podobě tyčinek Bombus.

Text: Andrea Drengubáková / Foto: Tom Rucký