reklama

reklama

Malinô Brdo 2017 – poctivě přírodní! (MTB Lokality)

I tohle léto jsme tradičně zavítali do bikeparku Malinô Brdo, které svým počtem a délkou tratí patří k největším na Slovensku. Tratě zůstávají stále velmi různorodé a svézt se můžete na „floučkovém“ Modrém Zamati, endurové lajně dlouhé před 4 km a dále na ryze sjezdových tratích. O co tu rozhodně není nouze, je technika!

Text: Andrea Drengubáková / Foto: Tom Rucký

Bikepark Malino Brdo se nachází jen pár minut od města Ružomberok a jeho nástup představuje dolní stanice kabinkové lanovky v Hrabovém, kde je možnost bezplatně parkovat i nocovat s možností využití sprchy.

Jakmile se necháte vyvézt do výšin kabinkou, rázem je od města klid a vy se ocitáte v panenské přírodě. Po kabince je od loňska možnost pokračovat ještě výš, a to sedačkovou lanovkou na vrch Malinné, odkud vede trail podobně nazvaný – Malina.

Malina je dobrou rozcvičkou před bikeparkem, takže ji dáváme jako první a stíháme se kochat i panorámaty okolo. Žádné anakondy nebo skalisté úseky, zkrátka poměrně široký pohodový trail, který je okořeněný sem tam nějakou zatáčkou a sypat se to na něm dá docela rychle.

Malina navazuje v údolíčku na endurovou trasu Blizzard, která tu patří k mým oblíbeným. Sice za poslední tři roky, co sem jezdíme, jsem na ní příliš změn nezaznamenala, nicméně pokud je něco dobré, proč by se to mělo měnit.

Trať Blizzard se mi líbí svojí rozmanitostí – začnete rychlým zvlněným flow trailem vsazeným do zelených luk, který vám zaručeně vytvoří rohlík na tváři.

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

V další části trati již převládá lesní technika, takže vidle bude nejčastěji pobírat nerovnosti kořenů a posléze i kamenů. Žádná dálnice nebo vyhlazené úseky, zkrátka poctivý technický singl, nicméně vše je poměrně plynulé a bez prudkých úseků. Čím rychleji trail jedete, tím jednodušší vám přijde!

Blizzard se mi líbí i díky variabilitě stop, kdy můžete jednu zatáčku projet několika způsoby, díky čemuž se mi snad nikdy nedaří projet Blizzard stejnou stopou, jako jízdu předchozí.

Naopak vyhlazené části se vám dostane na Modrém Zamati, zejména v jeho horní polovině, která je letos nově upravená a má to tady to správné flow! U tohoto trailu nečekejte ovšem žádné pozvolné klesání, jelikož je Zamat od začátku citelně puštěný z kopce dolů a dá se tu nabrat úplně nesmyslná rychlost. Modrá trať v tomto případě nabídne i docela dost adrenalinu!

V druhé polovině Zamati už přibývá rolet a bikeři proto často přejíždí na sjezdovou trať, kam navádí odbočka. Pokud si ale Zamati dáte až do konce, najde se na něm ještě několik lavic a dvojáků, kdy je vše stavěno rozumně, aby si poskočil i méně zkušený rider.

Zbylé černé ryze sjezdové tratě využívá rád náš přední český sjezdař Matěj Charvát ke svým bikovým kempům, které každoročně na Malině Brdě pořádá. Proto jsem se právě Matěje zeptala na jeho dojem, z těchto technicky náročných tratí.

Matěj Charvát: „Sjezdové tratě v Bikeparku Malinô Brdo jsou rozhodně něco, co mám osobně hodně rád. Mnoho z nich se dá různě propojovat, proto se ani nedá říct, kolik jich vlastně je. Základ tvoří dvě lajny, DH-Pro a EnZed, kterou postavil náš tým před třemi lety. DH-Pro je rychlá závodní trať, která nabízí všechno, co má pořádná sjezdová trať mít. Kromě rychlosti třeba pořádné skály, dropy, kořeny a prudká místa. Dá se tam v pohodě trénovat i na evropské závody.“

„Trať EnZed nebyla navržena jako závodní, naopak jde o co nejtechničtější tréninkovou trať, aby člověk dostal kolo pořádně do ruky. Díky náročnosti byla dlouhou dobu pouze neoficiální částí bikeparku, teď už si ji může zkusit každý. Hlavně na mokru je to opravdu lahůdka! Stále se ale najdou tací, co do toho po hlavě vlítnou a pak když to vidí, musí to nést až dolů na zádech.“ (pozn. Andrey: Ano, já tu jednou kolo nesla na zádech!)

U horní stanice jsme se tu tentokrát setkali s jedním českým bikerem (a tímto ho zdravíme, protože povídal, že bikeandride.cz čte pravidelně…), který nám doporučil nebikeparkový trail, který kopíruje asfaltovou cestu po žluté trase.

Nástup tohoto pozvolně klesajícího trailu je ze zmíněné asfaltové cesty kousek pod Minizoo Sidorovo, kdy se vydáte doprava po úzké pěšině do kopce. Ten má ale jen pár metrů a pak už se vezete čistě z kopce po vyhlazeném trailu až do Hrabova.

Na tomto slovenském bikeparku se mi líbí i možnost vyzkoušet si další aktivity, jako je například sjezd na kárách, koloběžkách nebo jízda na zip line nad jezerem, ve kterém se po celodenním ježdění dá příjemně vykoupat!

Ještě k Matějovu kempu – pokud byste si chtěli vyzkoušet opravdu technické tratě, pořádně si zajezdit a hlavně si u toho zdokonalit dovednosti, zkuste mrknout na charvatbros.com/bike-camp . Matěj pořádá svůj CharvatBros Bike Camp už 4 roky a každý si na něm přijde na své a odjede s mnohem lepší technikou jízdy.

 

Malinô Brdo v kostce

Vzdálenost z Prahy                                                                           5 h

1 jízda na lanovce dospělí (nahoru)                                                  6 eur

Celodenní jízdné na lanovku dospělí                                                20 eur

Zapůjčení trekingového kola (1 den)                                                15 eur

Zapůjčení sjezdového/endurového kola + 1 den lanovka                 75 eur    

Provozní doba lanovky                                                         Denně 8:30 – 16:30

                                                                                               V půlhodinových intervalech

Ubytování                                                                              www.hrabovohotel.sk

Webové stránky                                                                     www.bikepark.sk

Na Malině Brdě jsme sedlali kola Ghost Pathriot 8 a Lapierre Overvolt SX 800, byli jsme oblečeni v Maloje, s rukavicemi, chráničemi a helmami Poc. Videomateriál jsme pořídili technikou Lamax a v batůžku Evoc nechyběla svačina v podobě tyčinek Bombus.

Text: Andrea Drengubáková / Foto: Tom Rucký