reklama

reklama

Lipno – polety v bikeparku a pohoda na floutrejlu

Poslední dobou se stále častěji setkávám s traily typu „flow“, zejména v zahraničních bikeparcích, tedy s plynulými singly, kam si rádi skočíme „oddechnout“ po drncavých DH tratích. Na Lipně byl letos jeden nový floutrejl otevřen a rovněž další dvě bikeparkově tratě jsou formovány spíše „do hladka“, takže je zvládne i širší okruh bikerů.

Text: Andrea Drengubáková / Foto: Tom Rucký
Začněme tedy bikeprakovými lajnami, které se klikatí po svahu Kramolína odvráceném od přehrady. Modrá trasa začíná v podstatě již u výstupu ze sedačkové lanovky na vrcholu Kramolín a velmi zlehka vás na prvních pár metrech navede k pohodovému sjezdování. Po výjezdu z lesa se proženete napříč sjezdovkou a už se zahýbá do lesa na hlavní část trasy.

Hlavní roli tu hrají vysoké klopené zatáčky, které budí dojem, že se do nich můžete opřít klidně i ve vyšší rychlosti a díky pohodovému radiusu se trať bude projíždět dobře bikerům jakékoli úrovně. Na trati najdete i několik jednoduchých lavic, kdo si však netroufá, může je bez obtíží přejet. Kdo na druhou stranu koketuje se skoky, jsou tyhle lavice ideálně postavené na prvotní nácvik – pokud nedoskočíte, lavice nijak netrestá.

Poslední část modré lajny se vine v pohodových zatáčkách po sjezdovce a ke konci se ještě vjede do jakéhosi „tobogánu.“ Tedy do lesíka, kde snad jen jedna klopenka je nebezpečně blízko za dopadem vyšší lavice, takže si ideálně tenhle úsek nejdřív prohlédněte.

Červená trať naopak začíná napravo od výstupu sedačkové lanovky nazvané Promenádní a její charakter je velmi podobný modré trase. Rovněž tady jsme si užívali jízdu po hladkém povrchu bez jakýchkoli kamenů nebo kořenů, opírali se bez obav do klopených zatáček a zkoušeli naše limity na o něco vyšších lavicích, než byly na modré.

I tady se ovšem při nedoskočení nic nedělo, krom nepříjemné rány do rukou a nohou. Jelikož je zde na vybraných úsecích jedna lavice za druhou, pěkně se tu člověk rozeskáče, pomalu i když to ani nemá původně v plánu. Slušné polety tu předváděla i mnohem nižší věková kategorie, než jsme my sami!

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Na červené trati jsou už k mání i nějaké ty dřevěné dropíky a jeden wallride. Hned první dřevěná lávka zve sjezdaře pěkně do výšky a trochu i do dálky. Při mých technických (ne)dovednostech jsem se na tuto lávku musela trochu víc rozjet a co nejméně brzdit v poslední klopence, abych následně už nemusela šlapat. Dopad jsem doskakovala velmi těsně, ale i když jsem poprvé nedoskočila, žádná katastrofa se neděla a kolo vše odpružilo.

Druhý drop je zhruba v půlce trati a nájezd na něj násoleduje po dvou zavřených zatáčkách, takže vás sama trať v rychlosti usměrní, abyste na drop nevlítli v plné palbě. Dopad tu není daleko, takže vyšší rychlost ani není potřeba. V druhé polovině trati nechybí ani wallride, nicméně tenhle zrovna není můj šálek kávy, protože na můj vkus náhle začal, a náhle skončil a jeho prudký sklon mě snad i trochu vystrašil!

Komu ale naskakování a seskakování nedělá problém, wallride si užije a zbytek ho může klidně vynechat. Technickou trať zakončuje ještě jeden drop a stejně jako výše uvedené ho lze plynule objet, takže kdo skákat nechce, ten zkrátka nemusí.

Z Kramolína se rovněž od letoška spouští nový Floutrejl, tedy „vyhlazená“ záležitost pro celou rodinku. Floutrejl na Lipně se vyznačuje velmi mírným profilem, nezahrnuje tedy žádný prudký úsek, kdy by bylo potřeba výrazně brzdit. Spíše se jen „vezete“.

Start lipenského Floutrejlu je situovaný na pravé straně od výstupu lanovky, kousek pod kopcem a označený je výraznou bránou s nápisem. Zpočátku se vyhlazená pěšinka vine po vrstevnici kolem vrcholu a šlapání se tu nevyhnete, jakmile však překřížíte v první čtvrtině asfaltovou cestu, začne se stezka pozvolně svažovat z kopce, takže si na jakémkoli kole můžete užívat plynulou jízdu lesem na terénních vlnách a v mírných klopených zatáčkách.

Floutrejl končí u dolní stanice sedačkové lanovky na odvrácené straně od Lipna, takže komu se nechce šlapat kopec nahoru po svých, může klidně využít lanovku k bikeparku. Na floutrejl se nemusíte bát vzít svou začínající přítelkyni nebo malé děti, jde o ideální lajnu pro první bikerské začátky.

Pokud tedy na Lipno vyrazíte s celou rodinou, můžete bikování doplnit i dalšími aktivitami, kterých je na Lipně požehnaně! Od Stezky v korunách stromů, přes koloběžky až po vodní sporty na přehradě přesvědčte se v našem videu 😉

Lipno v kostce:

Vzdálenost z Prahy                                                 2 h 45 min     
1 jízda lanovka dospělý                                          120 Kč
Celodenní jízdné bikepark dospelý                         390 Kč
Zapůjčení kola floutrejl dospělý/3 jízdy                   369 Kč  
Zapůjčení kola floutrejl dítě/3 jízdy                          299 Kč
Kombinovaný vstup Stezka + Království dospělý    350 Kč
Webové stránky                                                       www.lipno.info / Facebook Floutrejl Lipno

Na Lipně jsme sedlali kola Ghost Pathriot 8 a Lapierre Overvolt SX 800, byli jsme oblečeni v Maloje, s rukavicemi, chráničemi a helmami Poc. Videomateriál jsme pořídili technikou Lamax a v batůžku Evoc nechyběla svačina v podobě tyčinek Bombus.

Text: Andrea Drengubáková / Foto: Tom Rucký