reklama

reklama

Xiaomi Yi 4K+| Test akční kamery

Bude tomu rok, co jsme měli v testu dostupnou akční kameru Xiaomi Yi, která za cenu okolo třech tisíc korun uměla velice pěkně natáčet. Kdybych tenkrát nevěděl, že se na svět chystá nový model Xiaomi Yi 4k+, už bych ji býval měl doma. Čekání na novou generaci se ale rozhodně vyplatilo!

Trvalo to trochu déle, než bych čekal, a také nová kamera Xiaomi již nestojí okolo třech tisíc jako předchozí model, ale třikrát tolik! Má ale velký barevný displej, který předchozí generace neměla, navíc plně dotykové ovládání, umí rozlišení 4K při 60 snímcích za vteřinu a celkově je znát, že se vývojově posunula o slušný kus dopředu.

Moje čekání na Xiaomi 4K+ navíc mělo hned několik fází. Nejprve se čekalo, až dorazí do redakce samotná kamera, když se tak stalo, odstavily mě na chvíli od bikování zdravotní potíže. Měl jsem tak alespoň čas nastudovat teorii a vyzkoušet, jak se kamera ovládá „na sucho“.

Jednoduchý design, žádná křiklavá loga! To je Xiaomi.
Jedno tlačítko a dost! Více nepotřebujete…
Chválíme každou kameru, která má klasický stativový závit, už jen z důvodu všestrannosti připojení dalšího příslušenství.

Výzva na souboj

Značka Xiaomi vypustila tento model do boje zejména jako přímou konkurenci GoPro Hero 5, která nabízí dotykový displej, rozlišení 4K (30fps) nebo například účinnou stabilizaci obrazu. Xiaomi Yi 4k+ nejenže umí to samé, „Goučko“ dokonce v řadě parametrů předčí. Je lehčí, má větší kapacitu baterie, nabídne vyšší přenosovou rychlost dat (bitrate) nebo dokonce 60 snímků ve 4K (60 fps).

Značka Xiaomi Yi 4K+ Action GoPro Hero 5 Black edition
Hmotnost 96 g 118 g
Rozměry 65 × 30 × 42 mm 62 x 44,6 x 32,7 mm 
Přenosová rychlost 40 Mbps 15 Mbps
Hlasové ovládání  Ano Ano
Stabilizace obrazu Ano Ano
Velikost displeje 2,19″ dotykový 2″ dotykový
Kapacita baterie 1400 mAh 1220 mAh
Video 4K 60 FPS 4K 30 FPS
micro SD karta až 128 GB až 128 GB
Procesor  Ambarella H2 Ambarella A9SE
Fotoaparát 12 Mpx 12 Mpx
Čočka 7 vrstvá 6 vrstvá
Bluetooth v4.0 v4.0

Jak ale všichni „kamerkáři“ dobře víme, parametry na papíře jsou jedna věc a realita záznamu a provozu v terénu druhá. Přímého srovnání s GoPro Hero 5 se bohužel nejspíš nedočkáme, protože nám „pětku“ do testu nikdo nepůjčí, fňuk. „Né pětku né, já jsem v tom nevině…Tak prosím pětku ne!“

K dispozici je ale jedno firemní srovnávací video a při troše snahy najdete na webu i jiné záznamy porovnávající obrazovou kvalitu těchto dvou kamer.

Co vám ale můžeme dopřát je srovnání obrazu s GoPro Session 5, ke které je i Xiaomi blíže cenou. Když už jsem nakousl finance, Xiaomi 4K+ si můžete s vodotěsným pouzdrem koupit za 8 990 Kč například v obchodě www.beryko.cz, díky kterému máme tuto kameru zapůjčenou na test. Díky!

reklama

Co ukrývá základní balení?

Balení je u Xiaomi klasicky minimalistické. Tedy krabička, v ní kamera, vodotěsné pouzdro, návod, samolepka, kabel a držák, který má závit na stativový šroub. Minimalistická je i kamera samotná, která má na sobě jen jedno tlačítko. Jeho prostřednictvím přístroj zapínáte/vypínáte (delší stisk), nebo aktivujete, či zastavujete záznam (krátký stisk). Vše ostatní se řeší přes dotykový displej (úhlopříčka 2,19“).

Mnoho z vás možná namítne, že kvůli tomu bude nutné kameru při potřebě upravit nastavění vždy vyndat z pouzdra a pak ji vracet zpět. ANO. Jenže ať zvedne ruku ten, který kameru vícekrát přenastavuje během ježdění! Jeden? Dva? Ano, a na co? Na focení? Kamerou se točí, nefotí! 🙂 Pokud vás to štve, můžete nastavení provést v aplikaci ve spárovaném telefonu…

Další možností je pořídit si jednoduchý silikonový kryt (cena 290 Kč, výběr z pěti barev), nebo sofistikovanější ochranný set za 890 Kč, který obsahuje i kryt objektivu s kvalitním UV filtrem. Případně sportovní plastové pouzdro (cena 190 Kč)*. S jedním, druhým či třetím řešením je pak displej plně přístupný, ještě si jej můžete pojistit ochranou fólií a pak lze vesele používat kameru i bez objemného pouzdra. Alespoň, když se s ní neplánujete zrovna potápět.

*vše najdete na produktové stránce kamery Xiaomi Yi 4K+ – www.beryko.cz

V jednoduchosti je síla!

Kamera Xiaomi 4K+ je klasicky vybavena závitem na stativ, novým standardem konektoru USB-C, pod dvířky slotem na micro SD kartu, baterií s kapacitou 1400 mAh a to je vše. Nic víc totiž ani nepotřebujete. Po pravdě mi žádný ovládací prvek nechyběl. Kameru zapnete, stejným tlačítkem zapnete nahrávání a frčíte. Pokud si v menu nastavíte automatické otáčení obrazu, nemusíte v menu vůbec nic lovit, ať již točíte v základní poloze, nebo ji někde zavěsíte „vzhůru nohama“.

Akční kameru, která je malá a lehká (reálná hmotnost 95g/175g – samotná/s pouzdrem) je radost nosit s sebou a v terénu s ní pracovat. Pokud si snad myslíte, že dotykový displej na akční kamery nepatří, pak je, alespoň z mého pohledu, opak pravdou. Díky němu se kamera zbavila zbytečného balastu většího množství tlačítek, vše důležité si snadno nastavíte dotykově v přehledném menu a pak už vám stačí jen ono jediné tlačítko – zapnout/vypnout.

Při jeho použití kamera pěkně a dostatečně zřetelně pípá, takže i při střední úrovni hlasitosti je jasně patrné, jestli se zapnul či vypnul záznam. To i v případě, když ji máte na helmě nebo na hrudi. Samotné dotykové ovládání je pak čirá radost. Vše je intuitivní, přehledné a snadno dohledatelné, jako když ovládáte svůj chytrý telefon. 

Živý náhled při záznamu videa
Možnosti rozlišení 4K
Xiaomi Yi 4K+ – režimy záznamu #1
Xiaomi Yi 4K+ – režimy záznamu #2

Schopnosti, přednosti a zápory

Kamera je softwarově vybavena velice slušně, v menu si můžete zvolit čistý timelaps, timelaps video, video, fotky apod. Dále umí něco jako „superwide“ od GoPro, takže obraz máte pěkně široký a nemusíte se bát, že vám na videu nebudou vidět celá řídítka. To spousta konkurenčních kamer nemá a popravdě toto byla jedna z mála věcí, které mě ke GoPro táhly.

V tento moment již ale nevidím důvod o konkurenci skoro uvažovat. Xiaomi 4K+ mě po dobu testu ničím nezklamala a fungovala jak měla. Jediné, s čím musíte počítat, je potřeba nákupu rychlejší a větší karty. Tedy alespoň 64 GB s rychlostí například 633x! Pokud tak neučiníte, nebude video plynulé ani při full HD a 90 snímcích za vteřinu. Prvotní záznam s pomalou kartou je na prvním zkušebním videu, v němž je vidět, jak se na kartu nestíhá záznam ukládat, tudíž se video kouše.

Jiným potenciálním nedostatkem, ale to platí pro 4K kamery obecně, je velká datová náročnost záznamu, stejně jako jeho velká náročnost na výpočetní techniku při následném zpracování. Stříhaní 4K videa kupříkladu v Adobe Premiere Pro šlape slušně, export několika minut videa ve 4K ale na běžném PC trvá klidně i několik hodin!  

Xiaomi 4K+ | závěr

Každopádně pořídit si rychlejší kartu dnes není žádný problém, ani zásadní investice, hrát si se 4K je hezké, ale kde si to člověk vlastně pustí v plné palbě a na čem to zpracuje? Proto možná stačí klasické FullHD (1080p), které lze nahrávat i s vyšší frekvencí (vychutnat si pak zpomalené záběry) a hlavně s pěkně čistým obrazem.

Dodejme snad jen tolik, že kamera Xiaomi 4K+ během testu šlapala na 1*, ani jednou se nekousla, ani nezaškobrtla. Přiznávám se, že se mi ji nechce vracet, nejraději bych si ji nechal a měl ji jako svého „miláška“.


Xiaomi 4K+ – data

Cena: 8 990 Kč (www.beryko.cz)
Hmotnost: 95 g/17 5g (samotná kamera/s vodotěsným pouzdrem)
Silikonový kryt: 290 Kč
Plastové sportovní pouzdro: 190 Kč
Ochranný set s krytem objektivu a UV filtrem: 890 Kč

Děkujeme za zapůjčení kamery společnosti www.beryko.cz

Text, foto, video a střih: Tomáš Jiráček

*Videa nahraná na Vimeo bohužel nemají až takovou úroveň jako čistý výstup ze střihacího programu, který si můžete prohlédnout (stáhnout) na odkazech níže.

Surový výstup ze střižny: Točná / Prokopák / Mix 1 / Xiaomi vs GoPro

Xiaomi Yi 4K+ l Second test l Prokop Valley

RAW Moninec – Xiaomi 4K+

Xiaomi 4K+ vs GoPro Hero 5 Session

Xiaomi 4K+ vs GoPro Hero 5 Session – Part 2

Xiaomi 4K+ vs GoPro Hero 5

Xiaomi Yi 4K+
Xiaomi Yi 4K+