reklama

reklama

SJCAM M20 – test outdoorové kamery

Kamery SJCAM nemusíme dlouze představovat, jelikož třeba v loňském roce jsme testovali model SJCAM SJ4000. Od té doby se na trailech vystřídalo hned několik ročních období a SJCAM vypustil do světa několik dalších modelů. Opět jsem tedy neváhal a v honu po levné, malé kameře sáhnul po modelu M20.

Tato kamera disponuje senzorem s poctivým rozlišením 16 MPx (SONY IMX206), objektivem s výtečnou světelností f/2,0 a integrovaným displejem s úhlopříčkou 1,5″. Natáčet umí v rozlišení „teoreticky“ až 4K (24 fps – interpolovaně), 2K (30 fps) nebo klasické HD (1080P) při frekvenci až 60 fps. Pokud rádi fotíte, pak se můžete těšit na snímky s rozlišením odpovídajícím samotnému čipu, tedy až 16 MPx.

Fyzický úhel záběru použitého objektivu je vcelku typických 170°, tedy značně širokoúhlý náhled na svět ve stylu „rybího oka“. V menu přístroje si pak můžete toto zobrazovací pole uživatelsky upravit na úhel 166°, 110°, či 70°.

Na dnešní dobu tedy normálně našláplá levější kamerka, která má v základním balení, jak jsme již u SJCAM zvyklí, spoustu příslušenství. A cenovka? Běžně 4 990 Kč, aktuálně v obchodě kamerov.cz 3 990 Kč To už zní lákavě, ne?

Netradiční je vertikální a symetrické uspořádání .
Zadní straně dominuje displej s úhlopříčkou 1,5″ a dvojice reproduktorů

Na výšku, prosím!

Specifikem této kamery je její netradiční konstrukce, kdy byl namísto stylu „na plocho položené krabičky od mýdla“ zvolen styl „krabička mýdla na stojáka“. Řečeno trochu více technicky není kamera, jak je obecně rozšířeným standardem, orientována horizontálně, ale vertikálně. S tím souvisí i fakt, že objektiv není usazen excentricky na jedné straně, ale je zarovnaný hezky uprostřed na horní straně.

Výhody či nevýhody takovéhoto uspořádání záleží na způsobu použití. Na hrudním popruhu je asi jedno, jak bude kamera orientovaná, když se jedná o plochou, nikoliv bajonetovou konstrukci, v případě umístění na helmě ale bude více trčet než jiné horizontálně uspořádané kousky. Jinak je to ale hodně otázka vkusu, zvyku a osobního přístupu.

Příjemným překvapením je integrovaný displej s úhlopříčkou 1,5“, který najdete na zadní straně a díky němuž si snadno a přehledně nastavíte co potřebujete, a především pak můžete přímo sledovat co kamera vidí (fotí/natáčí), nebo si následně pořízený záznam zobrazit či přehrát i se solidním zvukem.

Pro pohyb v menu slouží tlačítka na boku
Konektory (USB a HDMI) jsou odhalené, stejně tak i vstup pro SD kartu

 

reklama

Jako staří známí

Ovládání SJCAM M20 je v zásadě takové, jak jsem čekal, jelikož s přístroji této značky již mám svoje zkušenosti (viz SJ4000). Konkrétně, na vrchu kamery jsou dvě tlačítka, jedno pro spuštění a zastavení nahrávání, druhé pro pořízení fotografie. Další dvě tlačítka jsou na pravém boku kamery a slouží primárně k pohybu v menu, horní pak i jako zrychlená volba pro zapnutí/vypnutí WiFi.

Jak již zaznělo výše, logika ovládání mi hodně připomínala opakovaně zmiňovanou kameru SJ CAM SJ4000, a tudíž jsem si připadal jako doma a nemusel nikde nic složitě hledat. K ovládání mám ale i přesto dvě výtky. Zaprvé sice chápu systém s dvojicí aktivačních tlačítek na horní straně, když na ně ale člověk nevidí, často si je splete a místo natáčení fotí a obráceně. To je ale v zásadě jen otázka zvyku a potřeby „vědět, kam sáhnout“.

Na displej je dobře vidět i přes vodotěsné pouzdro
Zajímavá je kombinace velkého klipu a tlačítek na pravé straně

Odhalena světu…

Podíváme-li se na tuto kameru z trochu jiného soudku, je možná lehce překvapivý fakt, že ač kamera samotná působí poměrně bytelným dojmem, jsou její konektory na levé straně (USB, Micro HDMI), stejně jako slot pro paměťovou kartu (SD, až 128 GB), plně odhaleny světu, tedy nejsou chráněny žádnou gumovou záslepkou, jak by možná mnozí čekali. Proto bych se trochu obával o životnost kamery v případě použití bez pouzdra.

To je ale naštěstí součástí standardního a více než bohatého balení, proto se s tím není třeba přehnaně trápit. Zároveň potěší fakt, že je kamera SJCAM M20 poměrně lehoučká, kdy samotná váží cca 55 gramů, včetně pouzdra pak velice slušných 122 g.

Obrazový výstup z této kamery se zdá být, na poměry v dané cenové kategorii, uspokojivý. Ostatně posuďte sami na našem ukázkovém videu. Výhodou pro snímání akčních záběrů by měla být stabilizace GYRO Anti-shake, která se snaží, ale s ohledem na světelné podmínky a intenzitu pohybu jsou její možnosti poněkud omezené.

Někdo to rád RAW!

Všechny, kteří si rádi se svým obrázky hrají, jistě potěší fakt, že fotit můžete i v surovém formátu RAW, kdy kamera a její software nikterak nezasahují do kvality a podoby obrazu a je pak jen na vás a vašem editačním programu, jak s tímto výstupem naložíte. V případě videa možnost záznamu surových dat bohužel chybí a musíte se spokojit s formáty .mp4 nebo .mov, tedy implicitně pro PC nebo Apple, případně pro různé střižny (kodek H.264).

Samozřejmostí moderních kamer je dnes propojitelnost s chytrými telefony (tablety) prostřednictvím WiFi, která nechybí ani u SJCAM M20. Specialitou tohoto modelu je přítomnost rozhraní Bluetooth, které souží k připojení dálkového ovládání (prodává se samostatně za 590 Kč – kamerov.cz), jehož prostřednictvím můžete zapínat/vypínat záznam, přepínat režim videa a fotografie, aktivovat/deaktivovat WiFi, nebo spustit sekvenční snímání.

Poslední, co by se slušelo dodat, je deklarovaná doba natáčení 70 minut záznamu při plném rozlišení. Dobití baterie pak obvykle trvá do tří hodin, podle stavu vybytí akumulátoru.

Základní příslušenství je vážně bohaté
Hmotnost samotné kamery činí 53 g, včetně pouzdra pak 122 g

SJCAM M20 – závěr

M20 od SJCAM je solidní kousek, který plní, co slibuje. Je to kamera poměrně kompaktní, lehká, s netradiční konstrukcí, a hlavně s bohatým příslušenstvím v ceně a s doplňky za rozumnou cenu. Včetně třeba Bluetooth dálkového ovládání za 590 Kč. Výstup z této kamery vás nejspíš „neposadí na zadek“, zároveň by vás ale nemusel ani vysloveně zklamat, jelikož stále platí, že za lepší kvalitu (obrazu), je třeba si připlatit.

Text: Tomáš Jiráček / Foto: Tomáš Jiráček, SJCAM


SJCAM M20 – parametry

Cena: 3 990 Kč (kamerov.cz)
Cena dálkového ovládání (samostatně): 590 Kč

Displej: 1.5″ LCD
Max. rozlišení videa: 2K (30 fps), 4K (interpolovaně)
Kompresní formát videa: H.264
Max. rozlišení fotografií: 16 MPx (4320×3240 px)
Rozměry kamery: 5,4 x 4,0 x 2,3 cm
Hmotnost (bez pouzdra): 54 g
Režimy focení: 1 snímek / časovač / sekvenční snímky
Výstup: HDMI, USB
Paměť: Micro SD (max. 128 GB)
Výdrž baterie: 70 min. (při maximální kvalitě nahrávání)
Součást balení: kamera SJCAM M20, vodotěsné pouzdro do 30 m, baterie 900 mAh, USB kabel, nabíječka, příslušenství k upnutí kamery (viz obrázek)
Připojení: WiFi, Bluetooth

Dálkové ovládání (Bluetooth) pro SJCAM M20 a SJ6