reklama

reklama

Poprvé ve Finale Ligure? Průvodce po trailech!

V lese byl sníh. Pod sněhem bláto. Pod blátem led. Mlžná atmosféra by i připomínala kanadské hvozdy, kdyby se nejednalo o smog z tradičního českého snu – PET briket a TDI Oktávek. Vyjížďky na kole se staly nekonečným očekáváním zlámaných kostí, selhání plic nebo sebevražedných nálad.

Zkrátka, tahle zima byla minimálně v Praze pěkně na nic. Takže co s tím? Co si takhle odjet do Finale Ligure, bydlet kousek od pláže, cpát se čerstvou focacciou, dýchat slaný mořský vzduch a opalovat se na sluníčku v jarních teplotách?

Spousty z vás jezdí do této legendární mimosezónní destinace a bikerského ráje už pěkně dlouho. My jsme se k tomu ale dostali poprvé až letos. A protože se jednalo o parádní zážitek, rozhodl jsem se sepsat „malý“ článek pro všechny, kteří by tam rádi jednou zavítali a chtějí zhruba vědět co a jak!

Předpokládám, že zadat do navigace cílovou destinaci zvládne kdekdo. Najít si ubytování dokáže během pár minut i moje babička. Skutečný problém vyvstal v okamžiku, kdy jsme v našem hotelu dostali od recepční mapu trailů. Ve Finale je jich asi tak bilión a absolutně jsme netušili, které stojí za to a které ne! Cílem tohoto článku tedy bude pomoci každému nováčkovi ve Finale vybrat, co si projet.

Důležitá poznámka: Veškeré mé hodnocení je zcela subjektivní a občas generováno na základě jednoho projetí. Mnohé traily jsme nenašli/neprojeli/byly zavřené. Zatím je nechám bez detailů a doplním popřípadě po další návštěvě Finale Ligure.

Ve svém objevování jsme se řídili hlavně papírovou mapou (viz „Zdroje na konci článku„). Ale pro online potřeby je vypovídající i tato mapa na Trailforks. Pozor, hlavně v barevném hodnocení trailů a občas i v jejich názvech jsou jisté nesrovnalosti. Protože se mi nepodařilo nacpat obrovskou papírovou mapu do skeneru a nenašel jsem její aktuální verzi online, budu v článku vycházet z té Trailforčí.

 
 

Finale Ligure on Trailforks.com

Ve Finale Ligure najdete několik oblastí s traily. Některé jsou vhodné pro vyvážení autem, v některých se budete muset vydrápat do kopce sami. Do některých oblastí poměrně dlouho trvá dojet na kole. Viz popř. Poznámku k vývozům na konci článku.

Oblast San Bernardino

Nahoru jsme jezdili po svých. Do kopce jsme šlapali po asfaltových serpentýnách přímo z centra Finale s krásnými výhledy na moře a s miriádou citrusovníků po cestě. Na vrchu kopce se jede po lesní cestě až na začátky trailů La Rugetta, Pianarella a Dolmen. Doporučuji jet v tomto pořadí.

Oblast je plná historických zídek, prastarých kamenných obydlí a je velmi fotogenická.

La Rugetta

  • Jeden z mých nejoblíbenějších trailů ve Finale. Více se jede po skalách a kamenech než po hlíně. Obsahuje několik velmi záludných zatáček, kde se můžete hecovat zhruba do doby, než přeletíte přes řidítka do hromady šutrů. Krásný konec v tajemném údolí s kamennými obydlími. Pozor, doporučuji na úplném konci držet se traverzu vpravo a po čase nastoupat na asfaltku v San Bernardinu. Jinak spadnete až moc hluboko do údolí.

Pianarella

  • Označil bych ji jako La Rugetta Light (Zero pro pány). Množství zábavných schodů a skočků ze starých zdí a teras. Sdílí s Rugettou stejný konec.

Dolmen (Trailforks – mapa)

  • Jedna z RZ evropského endura a seriálu EWS. Hezké výhledy a občasné rockgardeny a kamenná překvápka. Trošku kratší a končí na silnici kousek nad Finale odkud sjedete rovnou do historického centra.

Dolmen on Trailforks.com


Oblast Manie

Zavítali jsme sem první den. Dovolím si tvrdit, že na vývozy je to tu spíše nevhodné. Do oblasti se dá poměrně snadno dostat traverzováním po hřebenu teoreticky až z Base NATO (viz níže).

Místní traily vynikají epickými výhledy na moře – většina fotografií z Finale v časopisech bude právě odtud.

DH Men (Trailforks – mapa)

  • Generátor cool obrázků z Finale s výhledem až do Afriky!
  • Spodní část vede velmi zábavným kamenným korytem, kde musíte držet plný plyn, jinak se zaseknete. Většina mě ale osobně moc nebavila – povrch byl zvláštně sypký. Trail končí víceméně na cyklostezce u moře.

San Michele (Trailforks – mapa)

  • Nenavštíveno, protože končí poněkud v háji. Ale prý hodně dobré! Zařazeno do plánu příští návštěvy.

Andrassa (Trailforks – mapa)

  • Mírně skloněný velmi rychlý a zábavný sjezd údolím se sérií terénních schodů. Jedna z RZ EWS. V půlce se dá na louce po cestě odbočit doleva a bez přílišné ztráty vystoupat k DH Menovi.

Oblast Madona Della Guardia (plus Rollercoaster)

Hřeben, po kterém se vine megadlouhý trail Rollercoaster a končí pod kostelem Madona Della Guardia. Když se pak nastoupá zpět ke kostelíku, vede zde několik dalších sjezdů. Výhodou jsou snadné vývozy všeho druhu po silnici SP490. Výstupní místo je známé jako Din – parkoviště u stejnojmenné hospody na začátku Rollercoasteru

Ke kostelu Madona Della Guardia se na kole dá dobře vyjet z hlavní silnice na této odbočce. Všechny traily mimo Rollercoaster končí de facto v Calice Ligure.

Rollercoaster

  • Další legendární záležitost a strašlivě dlouhý flow trail. Po úvodním výjezdu a přejezdu začíná orgasmus. Trail je spíše lehčí, jen pozor na občasná překvápka za boulemi při prvním projetí. Rollercoaster lze předčasně ukončit a buď si dát jeden ze sjezdů doleva do údolí, nebo zůstat na hřebeni a jet rovnou ke kostelu Madona Della Guardia bez ztráty výšky.

Poste

  • Neprojeto, místní průvodce nás varoval před hromadami listí. Prý to nestojí za to.

Rebel Yell

  • Neprojeto, nestihli jsme. Zařazeno do seznamu na příště.

Cavatappi (Trailforks – mapa)

  • Bývalá RZ EWS. Začíná asi sto metrů od kostela směrem do kopce na severovýchod. Ultra skvělá sjezdová záležitost se spoustou kolmých zatáček a skalek, přesto jetelná solidně i na oči.  Končí v potoce, kde chybí lávka. Potok byl hrozně studený a hlubší než vypadal, sundejte si před brodem i chrániče na kolena!

Cacciatore (Trailforks – mapa)

  • Začíná jako nudná pěšina, navíc je podivně označená modrou barvou na mapě i na Trailforks. Jak daleko od pravdy! Po chvíli začíná výrazně přituhovat, nakonec dosahuje místy obtížnosti Cavatappi. Úplný konec vede po mokré skále! Zajímavé a notně kluzké překvapení.

Kill Bill 1, Kill Bill 2 (Trailforks – mapa)

  • Paralelní rychlé bouloidní záležitosti s občasným překvapením za horizontem. S každým projetím zábavnější. Obě končí na transferové lesní cestě, když pojedete úplně doleva, dostanete se na spodní polovinu Cacciatore. Odbočte dřív a jste na Madona Della Guardia P2.

Madona Della Guardia P2 (Trailforks – mapa)

  • V době naší návštěvy zavřené. Zařazeno na seznam na příště.

Cavatappi on Trailforks.com


Oblast Base NATO

Asi nejznámější začátek trailů v Evropě – začínají v bývalé základně NATO na vršku kopce. K základně se dá dojet autem (z hlavní cesty SP23) a tím pádem dobře vyvážet, ale ke konci musíte porušit jeden zákaz vjezdu.

Všechny traily kromě dvou končí opět na hlavní silnici SP23 a často se kříží a překrývají.

Madre Natura

  • Ztělesnění všech trailů z Base NATO. Rychlá záležitost, která střídá zábavné zatáčky a boule a malé skalky a rockgardeny. Sklon většinou mírný. Velmi zábavný trail, na kterém má člověk občas i pocit, že umí dobře jezdit na kole.

Sentiero H

  • Začíná už na jižní straně heliportu před základnou. Variace předchozí Madre Natura. Na Trailforks je druhá část zaměněna s následujícím trailem 115, ale je to vcelku jedno. Konec je trošku nudnější rychlá lesní cesta.

115

  • Další variace na téma. Zábavný flow trail s občasnými kamennými prvky. Dojezd stejný se Sentiero H.

Base NATO (Trailforks – mapa)

  • V době naší návštěvy bohužel částečně zavřené kvůli těžbě dřeva. To co jsme jeli bylo charakterem jinak velmi podobné zbylým trailům v oblasti. Ponechám bez hodnocení.

reklama

Cavarezza (Trailforks – mapa) + Ingegnere (Trailforks – mapa)

  • Když pokračujte z Base NATO po hřebeni směrem na severovýchod, dostanete se na začátek Cavarezzy. Cavarezza končí na lesní cestě a rovnou začíná Ingegnere. Protože hřeben ze základny byl trochu pod sněhem a z videí nevypadal moc zábavně, jeli jsme rovnou Ingegnere. Napojili jsme se na něj právě z oné mírně stoupající lesní cesty, na kterou se dá dostat ze silnice SP23 (Odbočte zde) a mimochodem křižuje spousty trailů.
  • Ingegnere je pekelně dlouhý sjezd. Na první projetí se může první půlka zdát vlažná, ale názor jsem změnil po druhém projetí. Je to opravdu zážitek celé a dá se zde letět! Druhá polovina je i docela technicky záživná. Pozor, na pár odbočkách se pěšina trochu ztrácí. Ingegnere končí v údolí na cestě kus nad vesnicí Orco Feglino a sem se také sjíždí.

Crestino

  • Očekávali jsme Ingegnere 2. Přišla nuda, mraky listí, zabloudili jsme a nabral jsem si bláto do bot v bažině. Crestino podle tlusté vrstvy bordelu dlouho nikdo nejezdil. V druhé půlce se naštěstí napojuje na Ingegnere, ale už bych to znovu nejel. I kdyby byl trail čistý, jelikož si nepamatuji na nic extra zábavného.

Base Nato – Cravarezza/Crestino on Trailforks.com


Oblast Orco Vezzi

Námi méně prozkoumaná oblast. Také daleko od “civilizace”. Začíná se na hoře Monte Alto, ale nevěděli jsme, jak se tam dobře dostat. Podrobnému objevování se budeme věnovat příště.

Supergroppo (Trailforks – mapa) & Ciapin Lodge (Trailforks – mapa)

  • Zřejmě jsme jeli malou část Supergroppa, ale nejsme si jistí. Každopádně to bylo dobré. Zařazeno na příště. Supergroppo končí v Orco Feglino.

Rocche Gianche (Trailforks – mapa)

  • Známá jako RZ z EWS se začátkem po fotogenické bílé skále. Začátek je technický, ale v pohodovém tempu moc hezký. Po první části se trail rozvine v super rychlou flow zábavu se zatáčkami ve svahu. Mohu jen doporučit!
  • Od konce trailu se dá snadno nastoupat k DH Menovi a okolí.

Oblast Pian Merlino

Oblast o pár výškových metrů níže, než Base NATO. Středobodem je stále silnice SP23 a stejný horský hřeben a také serpentiny SP27 z vesnice Orco Feglino (s větším autem docela sranda). Tím pádem se dá dobře vyvážet. Ale protože převýšení není nijak masivní a trailů je zde hodně, je to zde velmi vhodné i pro celodenní ježdění vlastní silou.

Do oblasti se dá sjet po hřebeni i z trailů z Base NATO. Pěšiny se vinou kolem silnice SP23.

Pro mě osobně jedna z nejzajímavějších oblastí ve Finale díky vysoké koncentraci různorodých trailů na malém prostoru.

Little Champery (Trailforks – mapa)

  • To se musí zažít. Pro mě snad nejlepší trail ve Finale. Strmý, rychlý, kamenitý, chci víc! Dole se vyjíždí někomu metr před vchodem do kůlny, zpomalte!

Ca’ Bianca (Trailforks – mapa)

  • Little Champery Light. Škoda, že má stejný začátek (a vlastně i konec), protože jeho bratříček ho trochu zastiňuje.

Oribago (Trailforks – mapa) & Pino Morto (Trailforks – mapa)

  • Kratší traily, na Pino Morto směřovalo množství sjezdařů, ale to nemusí nic znamenat. Bohužel jsme je nestihli projet. Necháme na příště.

Neanderthal (Trailforks – mapa)

  • Oba pračlověčí traily (viz Cromagnon níže) mají stejný začátek a podobný průběh. Pozor na odbočky. První polovina je rychlá, druhá polovina spíše technická s množstvím uzavřenějších zatáček a s různými průjezdy pod kameny a nad kameny. Musí se zde trošku přemýšlet a šlapat a je to dobré! Trail končí na silnici kousek pod vesnicí Orco Feglino.

Cromagnon (Trailforks – mapa)

  • Viz trail výše. Přejel jsem zde hada. Mrzí mě to. Tímto bych se chtěl veřejně omluvit pozůstalým!

Oblast Verezzi Caprazoppa

Možnost se částečně vyvážet nahoru autem. Vystupuje se u vinice za Verezzi a pokračuje se dál po svých až na traily Bondi a Caprazoppa

Oblast je hojně využívaná místními pro venčení psů a romantická dostaveníčka. Má to za následek velké množství pěšin a křižovatek a je velmi lehké se ztratit.

Bondi trail (Trailforks – mapa)

  • Trail bohužel parťáci nikdy nenalezli celý – hodnocení je tedy nejasné.

Caprazoppa (Trailforks – mapa)

  • Známá sjezdová trať. Bohužel nezbyl čas ji projet a po nezdaru s Bondi trailem se nám nechtělo opět bloudit v křoví. Zařadili jsme do příští návštěvy.
Foto: EWS

Oblast Melogno (mínus Rollercoaster)

Bohužel v době naší přítomností prý zavřená. Z druhé strany údolí vypadá hora impozantně, ale místy spíš na paraglide. Rozhodně chceme příště prozkoumat místní traily Isallo Extasy (tarilforksa Fast and Furious (trailforks).

Traily končí dole v údolí a vypadá to, že se musí jedině opět nahoru po asfaltu na hřeben, kde je trail Rollercoaster – údolí není prostupné k moři.

Guide dilema

Ve Finale nabízí své služby množství průvodců – MTB guidů. Dlouze jsme přemýšleli, jestli nám stojí za to vypláznout 30€ za osobu/den ježdění s průvodcem. Nakonec jsme se rozhodli na první den to zkusit. Pomohlo nám to:

  1. zorientovat se v měřítku celého Finale Ligure
  2. získat dobré tipy na traily a celkovou představu.
  3. Stálo to za to, ale více než jednou by mi to osobně přišlo zbytečné. (Náš průvodce byl bývalý sjezdař Gigi a byla radost za ním jet.)

Poznámka k vývozům

Ve Finale Ligure najdete po městě několik “vývozářů”. Cena osciluje mezi 5€-10€ za jeden vývoz podle množství osob atd. Můžete se vyvážet třeba k hospodě Din nebo na Base NATO. Stačí si říct. Jezdí se v dodávkách s vlekem na kola. Často jsme se nechali jednou vyvézt ráno a zbytek dopoledne se snažili držet si výšku a moc neklesat.

Odpoledne jsme pak třeba jezdili vlastním autem a střídali se. Vývozy umožní při celkovém převýšení 1200 m od moře na vršky těch nejvyšších trailů znásobit množství toho, co se za den stihne projet. Ale s klidem se dá jezdit i bez nich. Jen pozor, na některé kopce vedou pouze poměrně frekventované silnice a do některých oblastí je cesta dlouhá a ubíjející.

Počasí

Předpověď počasí s klidem ignorujte. Počasí je ve Finale naprosto nepředvídatelné a předpovědi se netrefily ani zpětně. Naše návštěva proběhla v únoru a teploty se pohybovaly v různých nadmořských výškách mezi 6° a 17°C. Zcela nahoře byly zbytky sněhu, ale v jízdě neomezovaly.

Zdroje: papírová mapa Finale 2017 – vydaly Finale Ligure Bike Hotels, k dostání za 5€ v bikeshopech a hotelech ve městě; úvodní foto vytvořil Tomáš

Foto: Enduro-mtb.com