reklama

reklama

Sestav si svůj (s)nový bike na Bikologi.com

Každý, kdo někdy stavěl kolo od základu, zatraceně dobře ví, kolik dřiny, potu a odříkání za touto zdánlivě zábavnou kratochvílí stojí. Nejde jen o to, aby vše fungovalo tak, jak fungovat má, ale také o to, aby spolu všechny komponenty jak se patří ladily.

Ačkoliv se rádi tváříme, že tomu tak není, vzhled kola je pro nás často stejně důležitý jako jeho jízdní vlastnosti. Jak bude asi vypadat zelená vidlice na bledě modrém rámu? A co ty oranžové brzdy, nezkazím jimi celé kolo? Pakliže si odpověďmi také nejste právě jistí, online konfigurátor Bikologi.com je tu právě pro vás.

Bikologi.com je chytrá webová aplikace, s jejíž pomocí si můžete vámi vysněné kolo postavit z pohodlí svého domova. Poslouží jako zábava na dlouhé zimní večery a i ve chvíli, kdy stavbu nového kola skutečně řešíte, jelikož umí pomoci se spoustou ožehavých otázek stran designu či kompatibility jednotlivých komponentů. Ačkoliv v databázi provozovatele prozatím najdeme jen zlomek výrobců, další rychle přibývají a celý projekt tím získává na atraktivitě.

Za základ vašeho kola mohou posloužit rámy GT, Trek, Evil, Pivot, Intense, Devinci, Specialized, Commencal, Santa Cruz nebo Rocky Mountain. Tyto, v mnohých případech kultovní rámy, pak můžete osadit komponenty SRAM, Shimano, Fox, Hope, RockShox, Magura, Enve, Race Face a mnohými dalšími. Stačí jen párkrát kliknout myší a vaše sny začnou nabývat konkrétních obrysů.

Na co to navěsit?

Vše začíná výběrem rámu, jeho velikostí a barevným provedením. I v tomto případě je rám tím nejdůležitějším a nabídka dalších komponentů se odvíjí od jeho proporcí. Zohledňuje se nejen velikost zapletených kol, ale také rozměr zadní osy či typ hlavového a středového složení. Tím je mimo jiné zaručena vzájemná kompatibilita všech vybraných součástí!

Další kroky spočívají ve volbě odpružení, zapletených kol, pohonného ústrojí, sedlovky a dalších součástí kokpitu a samozřejmě i kotoučových brzd. V potaz byla brána většina nejnovějších trendů, ať již hovoříme o dvanáctirychlostních sadách SRAM Eagle, zapletených kolech s širokými karbonovými ráfky nebo o řídítkách a představcích o průměru 35 mm.

Každý komponent je navíc opatřen informacemi o hmotnosti, doporučené prodejní ceně a nejvýhodnější nabídce na vybraných evropských i světových internetových obchodech. V každé fázi stavby pak můžete kontrolovat průběžnou hmotnost i cenovou náročnost vašeho projektu.

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Už jen pověsit na zeď!


Hotový návrh si můžete uložit, vytisknout ve velkém formátu a pověsit na zeď, případně jej připnout na zeď virtuální a sdílet na sociálních sítích všeho druhu. Všechna dílka, ať už vaše či úplně cizí, se navíc ukládají do společné galerie. Pokud se chcete nechat inspirovat, či vás jednoduše zajímá, jaké chutě mají cyklisté z opačného konce zeměkoule, můžete se přesvědčit na vlastní oči.

Co se týká doprovodného obsahu, nechybí stručné informace ze světa MTB, odkazy na zajímavé články či videa, nebo výhodné slevové nabídky.

Ačkoliv tvůrce tohoto projektu čeká ještě spoustu tvrdé práce, výsledkem jsme již dnes opravdu mile překvapeni. Nejen podle našeho názoru jde o jeden z nejlepších, ne-li vůbec nejlepší „bike builder“, který dnes na síti můžete potkat. Pokud bude i nadále růst se stejným elánem a dynamikou jako doposud, můžeme se co nevidět dočkat plnohodnotné sociální sítě, určené jen pro nás, bikery.


Více o tomto zajímavém počinu najdete na adrese www.bikologi.com

Pár dalších kousků z Bikologi.com