reklama

reklama

RB Bandit 675 – lehčí servis na konci roku

RB Bandit 675 - posezonni udrzbaKdyž jsme na konci dubna roku 2016 dostali po dlouhém čekání nový rám RB Bandit 675, použili jsme řadu komponentů z jeho redakčního předchůdce, RB IQ 575. Proto se v jeho aktuální posezónní údržbě mixuje postup jako u „starého i nového kola“. Každé potřebuje svou péči. Níže je pár fotek z dílny mapujících, co se aktuálně na našem RB měnilo či řešilo…

MANITOU MATTOC PRO

Včera jsme vydali velký článek o tom, jak jsme si nechali vylepšit vidlici Manitou Mattoc Pro plovoucím pístem IRT. V rámci této akce proběhla i pravidelná posezónní údržba zahrnující kompletní rozborku vidlice, důkladnou očistu, výměnu oleje atd. Úkon, jaký si vaše vidlice zaslouží každý rok, ideálně vždy na konci sezóny.

Manitou Mattoc Pro - MRD IRT tuning
Detailnější popis najdete v článku skoro přesně rok starém: Manitou Mattoc Pro posezónní údržba

CHROMAG CONTACT

Podobně jako loni jsem i letos zjistil, že po celé sezóně, co se na pedály Chromag nikdo ani nepodíval (že Zede!), potřebují opět trochu údržby… Ta je zde ale poměrně jednoduchá.

RB Bandit 675 - posezonni udrzba
Začneme tím, že vezmeme imbus (6 mm) a povolíme kovové víčko.
RB Bandit 675 - posezonni udrzba
Pod víčkem pak najdeme matici, tuším 8 mm, kterou povolíme a pedál pak můžeme stáhnout z osy. Vpravo je, myslím, levý závit.
RB Bandit 675 - posezonni udrzba
Sucho na ose vysloveně nebylo, ale plechový zvuk při otáčení a lehká vůle se mi vůbec nelíbily. Proto jsem osu očistil, znovu důkladně namazal a pedály zase složil.
RB Bandit 675 - posezonni udrzba
A měl jsem na to i malou pomocnici! Aneb s nářadím Crankbrothers Y12 dokáže pracovat i roční dítě 😉
Když se podívám, jak vypadala osa pedálů loni, je patrné o něco větší opotřebení.
RB IQ 575 – posezonni udrzba
Jen pro upřesnění, u Chromagů je vnitřní ložisko kluzné, na vnější straně je ložisko kuličkové.
RB IQ 575 – posezonni udrzba
Ale vzhledem k tomu, že tyto pedály mají za sebou již poctivé tři sezóny… (RB IQ 575 kompletace 30. 4. 2014)

 

reklama

ŘETĚZ SRAM

Jiný problém se projevil zcela sám a zde jde jen o dočasné řešení. Na jednom článku se nejspíš někde rozlomil a upadl váleček. Nechtělo se mi přitom hned kupovat nový řetěz, jelikož ten současný by mohl vydržet alespoň do Vánoc, navíc po novém roce bych chtěl renovovat celý pohon.

RB Bandit 675 - posezonni udrzba
Proto jsem přistoupil k alternativnímu způsobu opravy. Jako správný vetešník si občas nechávám staré díly a teď se jeden hodil. Konkrétně starý řetěz SRAM 11 speed. Rozebral jsem dva články, půjčil si váleček, ten vsadil do řetězu na kole a…
RB Bandit 675 - posezonni udrzba
Jednou jsem to zkoušel na RB IQ 575, nově spojený řetěz sice vydržel Enduro Race Most 2015, pak se ale začal trhat, dvakrát jsem ho opravoval a nakonec musel pryč. Rychlospojka by měla být jistota!
RB Bandit 675 - posezonni udrzba
Vše jsem završil tím, že jsem použil rychlospojku ze staršího řetězu a takto opravil ten, co je na kole. Proč? Nemám dobré zkušenosti s nýtováním jedenáctkového řetězu.
RB Bandit 675 - posezonni udrzba
Vtipné je, že jsem až po dokončení tohoto úkolu našel v krabici s nářadím na samém dně dvě jedenáctkové rychlospojky KMC, které jsem někdy před rokem kupoval přesně pro tento účel. Nevadí, už jsou v batohu v mojí „pojízdné dílně“. Snad přijdou vhod dřív, než přejdeme kompletně na řazení 1×12 – SRAM Eagle! 😀
RB Bandit 675 - posezonni udrzba
Jen pro zajímavost, toto je moje „mobilní“ sbírka fragmentů řetězu.
RB Bandit 675 - posezonni udrzba
Na nich je, krom jiného, krásně vidět „Jak šel čas!“ Odshora dolů 9, 10, 11 rychlostí.

DESTIČKY SRAM

Také jsem před nedávnem měnil destičky na brzdách SRAM Guide RSC. Jak jsem se na ně teď díval, tak bych z nich asi jeden funkční pár ještě složil.

RB Bandit 675 - posezonni udrzba
Alespoň na takový rezervní pro dojetí… Proto jsem je asi nevyhazoval! Když jsem řešil destičky, objednal jsem nakonec originál SRAM, organiku.
RB Bandit 675 - posezonni udrzba
Nyní mám ale na zkoušku objednané desky Galfren, tak jsem zvědavý, jaký to bude rozdíl…

To je zatím vše, co jsem na RB Bandit 675 aktuálně řešil. V příštím roce asi vyměníme komplet pohon, přemýšlím nad oválným převodníkem Absolute Black nebo OneUp, řetěz a kazeta originál SRAM. Vidlice je po servisu, tlumič je skoro nový, sedlovka 9point8 Fall Line maká jako víno, řazení SRAM je stále přesné a jemné… Tak snad se jen mrknu do ořechu kol Industry Nine. Kluci z 03probike.cz mi radili pravidelně čistit a mazat jeho jemný mechanizmus a hlavně newapkovat!

Foto: Štěpán HájíčekRB Bandit 675 & 9point8 Fall Line