reklama

reklama

14. mezinárodní festival outdoorových filmů (7. 10. – 10. 12. 2016)

outdoor2016-startCyklistika je bezesporu outdoorovým sportem, proto je zřejmé, že krom naší techniky (odpružení, brzd atd.) máme na svém kole rádi i to, že na něm vypadneme z města do přírody. Lze tedy očekávat, že kolo není jedinou naší outdoorovou zálibou, takže by nás mohla zaujmout pozvánka na festival outdoorových filmů.

14. mezinárodní festival outdoorových filmů (7.10.-10.12. 2016)
www.outdoorfilms.cz

O čem je festival

(oficiální text)
Mezinárodní festival outdoorových filmů je soutěžní putovní přehlídka outdoorových filmů. Za třináct let své existence se stal ve své podstatě a charakteru největším filmovým soutěžním putovním festivalem nejen v České republice, ale také na světě. Festival je zaměřený na sporty i život s outdoorovou tématikou, na filmy dobrodružné, extrémní, adrenalinové, ale také cestopisné.

Filmy nás zavádějí do různých míst naší planety, ukazují mentalitu a kulturu tamních obyvatel. Zavádějí nás do prostředí, kam se běžný „smrtelník“ nedostane. Mnoho filmů má velký sociální a citový náboj.

Festivalu se zúčastňují čeští, slovenští a zahraniční autoři, filmová studia, národní televize i soukromé televizní společnosti, a to v profesionální i amatérské rovině. Festival a tento filmový žánr má také své mimořádné specifikum a jedinečnost. Filmy si na nic nehrají, to, co divák vidí, je skutečnost, která se odehrála. Filmy jsou jedinečné a neopakovatelné.

Festival má 4 soutěžní kategorie

  • A – dobrodružný a extrémní sportovní film – sporty v přírodě (mimo horolezectví a vodní sporty), lyžování, extrémní lyžování, horská kola, paragliding, speleologie atd.
  • B – horolezecký a horský film – horolezecké sporty, expediční lezení, lezení v ledu, polární expedice, horská krajina, člověk a hory
  • C – dobrodružný vodní sportovní film – rafting, vodácké sporty, kajaking, kanoistika, jachting, potápění, surfing, dálkové plavání a podvodní speleologie atd.
  • D – cestopisný film (filmy výhradně cestopisného charakteru nezařazené do kategorií A, B, C)
  • N – nesoutěžní film (nemá nárok na cenu)

Filmy nejsou omezovány svou stopáží ani rokem vzniku.

Historie festivalu, vývoj a partneři

Festival byl založen v roce 2003 Cestovní kanceláří Turistika a Hory s.r.o., která do roku 2009 byla hlavním pořadatelem a producentem festivalu, v roce 2010 byla založena společnost OUTDOOR FILMS s.r.o., která vzala festival pod svá křídla. Spolu se spolupořadateli v jednotlivých městech je tak vytvořen mimořádně rozsáhlý projekt, za který obdržel nominaci na Nejlepšího podnikatele České republiky v roce 2007, 2008 i 2009.

V prvním ročníku byl festival situován do 3 českých měst. Během své dvanáctileté působnosti, podpory měst, regionů a partnerských firem se festival rozšířil v 10. ročníku do 35 měst České a Slovenské republiky. Během této doby se několikanásobně zvýšila jeho návštěvnost. Jen slavnostní zahájení v Ostravě navštívilo přes 600 návštěvníků. Celkově i s návštěvností škol je nejvyšší celková návštěvnost přibližně za jeden ročník 29 000 diváků.

outdoor2016

Účast filmařů a hostů

Festivalu se zúčastnili filmaři, režiséři a producenti z řady zemí různých kontinentů světa – Česko, Slovensko, Francie, Austrálie, USA, Chile, Rakousko, Španělsko, Nový Zéland, Polsko, Rusko, Německo, Kanada, Velká Británie, Keňa, Švýcarsko, Švédsko, Norsko, Chorvatsko, Brazílie, Peru, Belgie, Filipíny, Slovinsko a Venezuela, Japonsko, Kolumbie, Indonésie, Indie.

Více o tomto festivalu na webu: www.outdoorfilms.cz
Program a místa (města) promítání: www.outdoorfilms.cz/program/