reklama

reklama

Trail Park Klínovec – Trail Rubin (představení)

Trail-Park-Klinovec-startBylo to přesně včera, co jsem při svých objevitelských cestách po hřebenech Krušných hor, od Děčínského Sněžníku po Karlovy Vary, projížděl přes Klínovec, a přestože jsem to neměl tak úplně v plánu, vyjel jsem nahoru a dal si dvakrát dolů nový trail Rubin, jehož část se otevírala o právě uplynuvším víkendu.

Trail Park Klínovec jako takový vám snad představovat ani nemusím, jelikož jsem to už jednou udělal. Před měsícem a něco jsme zde byli s rodinou a já se synem jsme společně zkoušeli základní modrý trail Azur. Nutno říct, že jsme se oba bavili, hlavně jsem zíral, jak můj čtyřletý synek při druhé jízdě krásně kontroluje rychlost, kouká dopředu, čte terén a jede náramně plynule: Takže jsem mu ani nemusel radit!

Každopádně včera jsem byl na Klínovci sám a nejprve jsem si říkal, že si dám jednou červený trail Rubin, tedy jeho aktuálně otevřenou horní polovinu (na mapě sekce 1-4) a pojedu dál. No jo, jenže ono mě zdejší flow nějak chytlo, a tak jsem si musel Klínovec dát ještě jednou nahoru a dolů. Ještě klika, že tu jezdí lanovka 😀

Trail Park Klinovec #MTBbikepark (foto: Jakub Douda | www.fotojd.cz)Trail Azur | Foto: Jakub Douda (www.fotojd.cz)

Aktuální stav a nejbližší vývoj

O uplynulém víkendu se slavnostně otevíral celý Trail Park Klínovec a při té příležitosti byla zprovozněna horní polovina červeného trailu Rubin. Trochu se opakuju, sorry. Již nyní se ale intenzivně pracuje na dalších částech trailu Rubin a také na černém trailu Baron, který bude nejkratší a nejrychlejší. Trail Rubin by měl být v plné délce zprovozněn ještě letos do konce sezóny (podzim 2016), stejný termín je zapsaný i u nejtěžšího trailu Baron. Respektive zde by měly být na podzim hotové sekce 1-3, poslední úseky 4 a 5 jsou v plánu k dodělání na jaře roku 2017.

V reálu to vypadá tak, že se, minimálně na červeném trailu Rubin, intenzivně pracuje, alespoň z toho, co jsem zatím viděl v lese a jak to zde vypadalo před měsícem, takže věřím, že se výše slíbené termíny podaří dodržet.

Trail-Park-Klinovec-Rubin-02Trail Rubin

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Trail Rubin – skučící les a chrčící štěrk

V těsné blízkosti horní stanice lanovky z Jáchymova jsou dvě nepřehlédnutelné brány s označením dvou zatím zprovozněných trailů. O kus vedle začíná klínovecké DH, ale to je trochu mimo moje jízdní dovednosti! Díky těmto branám jsem tak nemusel nic řešit, sestavil jsem si kolo, nasadil helmu, naladil rukavice a brýle a projel bránou trailu Rubin vstříc poznání!

Úplně nejlepší je snad už jen samotný začátek, kdy se trail krásně vlní nejen ze strany na stranu, ale také nahoru a dolů. Není to úplně jako pumptrack z kopce, ale je to zábava. Má to zde příjemný sklon, takže má člověk po pár šlápnutích do pedálů dostatečnou rychlost a pak už se jen veze. A hlavně jsou tu skvělé zatáčky. V horní části nenajdete snad žádnou ortodoxní klopenku, zato zde má skoro každý oblouk malé boční vyvýšení, do kterého se lze naprosto luxusně opírat a řezat tak zatáčky až oči přestanou stíhat a ruce jakbysmet.

První sekce mě tedy dokonale rozparádila a pak to v podobném duchu pokračovalo dál a dál. Zajímavé je, že se v horní části nachází několik rozdvojek, takové bypassy, kdy je jen na vás, který si vyberete. Zřejmě místa zamýšlená pro předjíždění pomalejších jezdců rychlejšími, nebo prostě sekce pro alternování pří vícero cestách dolů. Každopádně dobře je toto vidět na oficiálním promo videu.

Až si to sedne…

Celý trail Rubin je krásně jezdivý a jak jsem psal, člověk prakticky nemusí šlapat, stačí se rozjet a pak už jen decentně kontrolovat rychlost. Píšu decentně a myslím kontinuálně, či průběžně. On tu totiž člověk nabere během chvilky poctivý speed a pak může být pro někoho problém se vejít do nějaké zatáčky apod. Tak jen doufám, že jezdci na Klínovci budou ukáznění, nebudou jezdit stylem „brzda/plyn“, aby tento krásný nový trail nedrncal za chvíli jako staré úseky D1!

Jinak co se povrchu a provedení týká, tak se jedná o pěšinu v šířce cca jeden metr, což se mi zdá zcela optimální, jelikož pak si člověk může i ve vysoké rychlosti s trailem krásně hrát, najíždět si, vyjíždět atd. (vyjíždět ze zatáčky, nikoliv mimo trail). Horní část je zatím docela měkká a je zde použit hrubší štěrk, nebo jak to popsat. Nižší úseky jsou naopak hladší, umetenější. Myslím si, že si to po měsíci, dvou ještě celé sedne a stane se z toho luxusní v krajině stabilně zasazený bikový chodníček.

Trail-Park-Klinovec-Rubin-03 Trail RubimTrail Park Klinovec #MTBbikepark (foto: Jakub Douda | www.fotojd.cz)Trail Azur | Foto: Jakub Douda (www.fotojd.cz)

Jak se říká v motorizmu: „Nejlepší údržba tratě je gumováním.“ U nás by to mohlo znít: „Nejlepší údržba trailu je ježděním.“ Ne ale prudkým brzděním a nedejbože smykováním. Fuj! Ty, ty ty! Styď se!!! 😀

Jinak i po vydatných deštích, které mojí návštěvě předcházely, jsem zde potkal jen několik málo loužiček, za což má Klínovec rovněž palec nahoru!

Trail Park Klinovec #MTBbikepark (foto: Jakub Douda | www.fotojd.cz)Trail Azur | Foto: Jakub Douda (www.fotojd.cz)

U lanovky je konec…

Zatím. Myšleno je to tak, že jedete hlubokým lesem, nevnímáte nic než rychlost, svist větru okolo uší a periferně sledujete ve vysokém tempu okolo se míhající stromy, pak se najednou začne rozjasňovat, vyletíte na louku a když nevyletíte z klopenky, tak si možná všimnete, že jste na svahu u lanovky.

Tady trail Rubin zatím končí a buď se můžete vrhnout do ilegálního sjíždění po sjezdovce, nebo, to je mnohem rozumnější, na chvíli zvednete sedlovku, roztočíte nohy na Pašerácké cestě a po kilometru a něco (90 % rovina nebo lehounce z kopce) potkáte křížení z trailem Azur. Zde to stačí ohnout doprava a valíte po sice jednoduší, když ale pustíte brzdy a budete jen pumpovat, stále dost zábavné umetené lesní pěšince, jak jsme s ji popisovali minule.

Mapa trailů v plném rozlišeníTrail Park Klinovec #MTBbikepark

Zázemí

Vcelku samozřejmostí je dnes běžné zázemí jako restaurace (nahoře), občerstvení (dole), pokladny (dole větší, nahoře malá u výstupu z lanovky), servisní zázemí nebo půjčovna kol, fatbiků a „tlustých“ koloběžek. Co od minule přibylo je jeden dřevěný velbloud pro zpestření cesty od lanovky a také celkem povedený a ne úplně skromný pumptrack se zajímavě řešeným křížením. Vtipný je i malý pumpovací bazének pro nejmenší bikery a bikerky. Je vidět, že se tu do toho jde naplno!

Trail-Park-Klinovec-Rubin-04 Trail-Park-Klinovec-Rubin-05

Tak ještě jednou na podzim…

Je to možná trochu nefér, že takto protěžuji Trail Park Klínovec vůči jiným střediskům, ale tak to nějak vyšlo. Tuto část Krušných hor mám prostě rád, máme zde nedaleko rodinnou chatu, proto mě to do těchto míst zkrátka táhne. A navíc zatím mám pocit, že kluci na Klínovci svou práci odvádějí velice dobře, jejich traily mě baví, už vím, že sem můžu vzít i rodinu, takže to prostě funguje. Letos na podzim si tak nejspíš nenechám ujít příležitost se na Klínovec znovu podívat, zkusit celý Trail Rubin a snad i kus Barona. A pak zase zmizím o kus dál na ilegály. Ale pssst, o tom se veřejně nemluví!

Trail Park Klinovec #MTBbikepark (foto: Jakub Douda | www.fotojd.cz)Trail Azur | Foto: Jakub Douda (www.fotojd.cz)

Sumarizace Trail Park Klínovec:

Vzdálenost z Prahy: 155 km
Celodenní jízdné do bikeparku: 470 Kč
Zapůjčení sjezdového kola (1 den): 590 Kč

Provozní doba lanové dráhy Prima Express
(červen-září) denně:  09:00 – 18:00
Webové stránky parku: www.klinovec.cz