reklama

reklama

EMTB.pl enduro série – 4. 6. 2016 Mieroszow (pozvánka)

EMTBpl-miresow-pozvanka-startZdravím čtenáře BikeAndRide.cz, všechny fanoušky endura a hlavně všechny závodníky! Pro vás všechny je tahle pozvánka na první kolo letošního závodu polské enduro série EMTB.pl v legendárním Mieroszowě, který se koná již tuto sobotu, 4. června 2016!

(text: Jakub Šourek | foto: EMTB.pl / southbike.pl)
V letošním roce je seriál EMTB.pl, mohu-li to tak vůbec nazvat, ještě o něco skromnější než v roce minulém, kdy se z původních čtyř závodů loni smrsknul na tři a v roce letošním bude mít zastávky pouze dvě. Ovšem nenechte se mýlit – rozhodně to není proto, že by bylo enduro v Polsku na ústupu a nebo že by závody EMTB.pl ztrácely na kvalitě nebo významu!

Naopak, závody seriálu EMTB.pl mají po celou dobu, minimálně co tamní scénu sleduji, kvalitu jednoznačně vzrůstající. Důvodů, proč jsou letos závody jen dva, je ale více. Tradiční zahajovací jarní závod na masivu hory Ślęża ve vesničce Sulistrowiczki poblíž města Wrocław se letos neuskutečnil především z důvodu, že lokální borci a trailmasteři měli plné ruce práce s budováním legálních stezek, které tvoří pod hlavičkou sdružení Suliwoods.

7

Budování za vlastní!

Na výstavbu stezek přitom získali prostředky nikoliv z EU, od státu či od obce, ale prostřednictvím crowdfundingu – takže si na nové stezky přispěli sami bikeři! I sami organizátoři z party EMTB.pl mají napilno a proto se pro zachování co nejvyšší kvality svých závodů možná rozhodli počet akcí zredukovat.

Poslední dva, tři roky se mimo organizování závodu věnují hlavně rozvíjení polské obdoby naší ČeMBY – POMBA. Výsledky jejich práce přitom rostou jako houby po dešti, ať už se jedná o zpracovávání projektových dokumentací či samotné realizace bikerských projektů, stezek, pumptreků, pořádání školení a podobně… Nebudu již dále odbočovat od tématu, pokud to někoho zajímá, budiž odkázán na stránky samotné organizace www.pomba.pl

24

Nahoru sopka, dolů sopka!

Mieroszow je městečko uprostřed Suchých hor, ležící těsně u hranic s ČR. Suché hory poskytují krásné výhledy do krajiny a jedinečnou přírodu… Takováto klišé ale patří do letáků pro turisty, tady jde o enduro! Mieroszow hostí enduro závod již po několikáté a je to tradiční sázka na jistotu.

Hory jsou zde strmé, kuželovitého tvaru, sopečného původu. Pod porostem vegetace je jejich povrch pokryt sopečným štěrkem, melafyrem a nebo ještě klouzavějším prachem. Sklon i povrch jako určený k prověření jízdní techniky!

Závod, podle mých posledních informací, bude obsahovat pět erzet, celkem se protáhne na 30 až 40 kilometrů a kolik se nastoupá a jak moc budete muset tlačit vám radši ani říkat nebudu! To si radši nalistujte reportáž z předminulého ročníku… Co vám ale určitě povím a předem snad i osobně zaručím, že to bude stát za to!

45

Městský prolog pro maximální nabuzení

Jako již tradičně bude závod začínat městským prologem, který odstartuje na kopci za městečkem a chvíli se budete vlnit a houpat singltrekem linoucím se městským parkem, ze kterého skočíte na schody a do uliček mezi baráčky, aby vás na náměstí vyburcoval dav místních fanoušků. Už jen zde si jistě uvědomíte, že toto je fakt super závod! Po tomto nabuzení vás pak nebude čekat již nic jiného než hory a lesy…

Konkrétní trasa letošního závodu by měla být zveřejněna každou chvílí, údajně tři dny před startem, tak se nechme překvapit. Tímto se otevře i možnost tréninku, přičemž konkrétní erzety a transfery bývají vyznačeny den předem.

K Mieroszowskému enduru neodmyslitelně patří strmé sešupy zpestřené sypkým štěrkem, jako je například sjezd z hory Wlostowa do vesnice Sokolowsko, který bývá součástí i domácího či lépe řečeno přeshraničního MTB Trilogy. To je prostě kultovka, kvůli které má cenu sem přijet, třeba i mimo závod. Po dojezdu dolů mi někdo v hlavě vždycky křičí „CHCI JEŠTĚ!!!“.

73

Co tu zase kluci polský prošlapali…

A věřím, že i ostatní sjezdy budou stát za to, že místní divočáci přes rok prošlapali zas nějakou čerstvou cestičku, na kterou vás organizátoři bez lítosti vrhnou skřípat zubama a brzdama a nebo vás nechají zjistit, jak moc to máte v ruce. A když se něco nepovede, závod jistí záchranáři s vozy 4×4!

Počítat můžete i s občerstvovačkou, naopak co počítat nemusíte jsou minuty, jelikož na přejezdy bývá obvykle dostatek času. Na druhé straně o přesný odečet minut, vteřin a setin na trati se postarají moderní čipy a průjezdové brány! Luxus!!!

Pokud se tedy nechystáte o tomto víkendu do Kopřivné na Bike festival, do Kosmonos a nebo do Fort Williamu, určitě vyrazte do Mieroszowa! Je to hned za hranicemi s ČR, třeba z Prahy je to blíž než do Koutů nebo do Rychlebek! Jde to stihnout i za jeden den, přijet jen na otočku a nebo se zde samozřejmě nabízí možnost ubytování za symbolický poplatek v místní sportovní hale. Ta je již tradičně základnou závodu, kempem, parkovištěm a rovněž dějištěm následné afterparty.

86

Neotálejte ale s registrací, volných míst už moc nezbývá! Takže šup na www.emtb.pl

Kdyby se vyskytl nějaký problém s registrací, neváhejte se na mě obrátit a já se pokusím, díky svým kontaktům v Polsku, danou věc vyřešit. Případně pokud by vás zajímalo něco co zde nezaznělo, ptejte se 😉

Ahoj, Jakub ( jakub.sourek[uzenáč]centrum.cz )

EMTB Enduro Mieroszów 2015