reklama

reklama

SRAM Guide a nové třmeny S4 (Tech News)

SRAM Guide S4 - Tech newsKdyž se něco osvědčí, tak to lidi přesvědčí! Takovéto heslo mě napadlo po prostudování prezentace aktuální novinky z rodiny SRAM – nových třmenů S4 pro brzdy SRAM Guide a nového kolečka pro nastavení vzdálenosti páky od řídítek.

Je to docela zajímavý proces, jak se SRAM postupně zbavuje pozůstatků původních brzd Avid Elixir. Vzpomeňme, jak to začalo a jak to postupovalo. Nejprve přišel nový čtyřpístkový třmen, který se objevil na brzdách Avid Elixir Trail. Ty později nahradily brzdy SRAM Guide, které použily onen třmen se čtyřmi pístky a k němu přidaly nové tělo páky.

Pak se objevil model SRAM Guide Ultimate s novou generací třmene a ten samý nyní putuje na všechny brzdy SRAM Guide. Respektive doputuje k nim s modelovým rokem 2017 a proces přerodu značky Avid na SRAM bude hotov!

SRAM Guide S4 - Tech newsTřmen SRAM Guide RSC S4 (2017)

Méně vzduchu, méně tepla

Je to vlastně logický krok, jelikož třmen označený zkratkou S4 je tím nejlepším, co má SRAM mezi svými gravity brzdami aktuálně k dispozici. Jeho hlavními přednostmi by mělo být řešení Bleeding Edge™, tedy nový port a adaptér určený pro snazší plnění a snazší odvzdušnění. S tímto souvisí také upravené a zjednodušené rozvody brzdové kapaliny v těle třmene, nová těsnění atd. Vše pro zamezení „kontaminace“ brzdové kapaliny vzduchem a také pro zamezení jejího možného úniku.

Zachovány zůstaly dva páry protiběžných pístů o průměru 14 a 16 mm pro plynulou modulaci a maximální výkon. Zvětšený je proti předchozí generaci horní vstupní otvor pro lepší chlazení, navíc novinka S4 disponuje rovněž tepelným štítem Heat Shield. Ten by měl omezit přenos tepla z destiček na brzdovou kapalinu a takto zajistit stálejší krok a vždy spolehlivou funkci.

SRAM Guide S4 - Tech newsNová vnitřní architektura třmene S4 a plnící (odvzdušňovací) adaptér Bleeding Edge™

Lepší kolečko, lepší pocit

Druhou dílčí novinkou je vylepšené kolečko pro nastavení vzdálenosti páky od řídítek, které je zpětně kompatibilní. V tomto bodě křičím třikrát SLÁVA, SLÁVA, SLÁVA a HURÁ, HURÁ, HURÁ! To proto, jelikož právě toto kolečko bylo tím, co mě na současných brzdách SRAM Guide (dlouhodobý test) asi nejvíce rozčilovalo pro svou titěrnost a zvláštně nejistý krok. Nová varianta by měla lépe padnout do ruky, polohy by měly být jemnější a jistější, což bude vítaný pokrok. Hned si asi jeden set objednám na redakční RB!

SRAM Guide S4 - Tech newsNová páčka pro snadné nastavení vzdálenosti páky od řídítek na brzdách SRAM Guide

Více informací a webu
www.sram.com
SRAM-Logo

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Foto: sram.com
SM_Guide_RSC_Caliper_Silver_Side_M SRAM Guide RSC – třmen S4 (2017)

SRAM_MTB_GUIDE_RS_Lever_Caliper_Rotor_Black_MSRAM Guide RS (2017)

SRAM_MTB_GUIDE_R_Lever_Caliper_Rotor_Black_MSRAM Guide R (2017)