reklama

reklama

Specialized 2FO Cliplite – praktické představení

Specialized 2FO Cliplite - testLetos jsme si již stihli představit delší čas na trhu se vyskytující boty Specialized 2FO Flat, nyní se konečně dostáváme k jejich (ne)přímému pokračovateli a novince roku 2016, modelu 2FO Cliplite. Ten by měl být lehčí, efektivnější a více sportovně zaměřenou variantou pro trailové a enduro jezdce.

Jak z názvu nepřímo vyplývá, boty Specialized 2FO Cliplite jsou určeny jen a pouze pro nášlapné pedály, jsou tedy spíše odlehčenou variantou původního modelu 2FO Clip, než 2FO Flat, které ale vlastně rozlišuje jen podrážka hladká, či uzpůsobená pro montáž kufrů. Cílem modelu Specialized 2FO Cliplite je nabídnout botu, která bude podobně pevná, odolná a jistá jako 2FO Clip, přitom bude ale lehčí, umožní snadnější nastupování a vystupování do/z pedálů a díky systému Boa® poskytne i pevnější spojení nohy oproti čistě tkaničkové verzi 2FO Clip.

Specialized 2FO Cliplite - test

Ryba, nebo rak?

Tretry Specialized 2FO Cliplite jsou již od pohledu hodně zajímavé, jelikož člověk na první pohled moc neví, kam přesně je má zařadit. Na jedné straně je jasné, že se nejedná o klasickou sportovní tretru, jelikož je bota 2FO Cliplite celkově masivnější, více uzavřená a tak nějak „jiná“. Na druhé straně tyto tretry nevypadají ani jako mnohé trailové modely konkurence, které svým vzhledem záměrně připomínají pohorky nebo nízké trekové obutí. Specialized 2FO Cliplite je zkrátka botou, která vytváří svou vlastní kategorii, až je někdy obtížné ji s čímkoliv jiným srovnávat.

Asi nejpodobnější boty, s nimiž mám osobní zkušenost, jsou Giro Terraduro, které jsme si podrobně představili v komplexním testu loni na podzim.

Co mě osobně na tretrách Specialized 2FO Cliplite nejvíce překvapuje, na co vždy padne můj pohled, je jejich výška. Tedy vysoká podrážka a tak nějak celkově vysoký a masivní profil. Není to ale jen optický klam, jelikož podrážka je skutečně mocná, a když se na botu podíváte ze shora, zjistíte, že je bota v porovnání se svou výškou až překvapivě úzká.

Specialized 2FO Cliplite - test

Tři stupně jistého přenosu síly

Poměrně štíhlá a protažená je i podrážka, která je vyrobena z materiálu zvaného Specialized Slip Not Compound, který najdete i u modelu 2FO Flat. Prezentační materiály dále hovoří o začlenění materiálu EVA do středu podrážky pro zvýšení komfortu jízdy, ale i chůze. A do třetice se pod vaším chodidlem nachází extra tuhá kompozitní nylonová deska Lollipop™, která se stará o vysoký výkon šlapání a pohodlí při sesednutí z kola.

Zajímavá je i svrchní část, která je tzv. termovázaná, aby byl celek pevnější, pružnější a nebylo zde zbytečně moc vystupujících švů, jež by se mohly o něco zachytit a potrhat. Svršek boty je z velké části gumový, podobně jako u 2FO Flat, použitý materiál je ale o poznání štíhlejší, lehčí a poddajnější. Vše je zde, zdá se, stavěno s ohledem na odolnost, jelikož pro odvětrání je určena jen malá plocha síťoviny v přední části boty. V reálném provozu jsem ale neměl pocit, že by se mi noha v tretrách zbytečně pařila.

Vnitřek je naopak poměrně příjemný, okolo kotníku výrazně polstrovaný, naopak jazyk je poměrně štíhlý. Jedním z nejvýraznějších prvků jsou dvě kolečka Boa® S2-Snap, která zajišťují dokonalé stažení okolo nártu. Ty doplňuje dole u palce klasický pásek se suchým zipem.

Specialized 2FO Cliplite - test

Specialized 2FO Cliplite příprava a první našlápnutní

Jedním z posledních technických bodů, co jsem zatím nezmínil, je prostor pro zarážku, alias kufr. Zde se u popisu setkáte s pojmem Landing Strip™. Ten zastupuje specificky upravené lůžko pro kufry, díky němuž by mělo být okolo zarážek dost místa pro jisté a snadné zacvaknutí a vycvaknutí. Specialized se rovněž chlubí prodloužením posuvu pro kufry o 4 mm, aby bylo možné zámek posunout, v případě potřeby, více dozadu.

Tyto prvky a jejich přednosti působí jako záležitost značně teoretická, v praxi ale mají něco do sebe. Co se týká montáže kufrů, nebyl zde postup jiný než u ostatních treter. Jejich polohu jsem plus/mínus poměřil s jiným párem, po první jízdě lehce poupravil a bylo vymalováno. Rozšíření možného posunu jsem nikterak nevyužil, jelikož mám kufry spíše vepředu, tak aby byla osa pedálu zhruba v ose s velkým kloubem palce.

Co musím naopak ocenit je specifické lůžko pro kufr Landing Strip™, které je vyplněné vaničkou z tvrdšího plastu. Po měsíci použití je i tato část viditelně okopaná a poškrábaná od pedálu a od kamení, v němž je třeba občas chodit, jinak ale drží. A co je hlavní, tato hladká pevná plocha má skutečně něco do sebe, když dojde na zacvaknutí se!

Specialized 2FO Cliplite - test

Napoprvé málem pád!

Hodně vtipné bylo, když jsem namontoval kufry, poprvé sedl na kolo, zacvaknul se, najednou jsem uviděl rodinku, rozjel se k nim a pak se málem skácel na zem! Ještě klika, že byl vedle plot, o který jsem se mohl chytit… Nejsem až takový amatér a boty samotné si s mými pedály Crankbrothers Candy 3 dobře rozumí, dlouho jsem ale neseděl na biku s nášlapy a hlavně jsem si uvolnění nohy ani jednou nevyzkoušel nanečisto! A málem jsem žuchnul jako člověk, co má SPD poprvé na noze!!!

Pedály Crankbrothers Candy 3 mají totiž vedle zámku menší styčné plošky, po nichž se boty při uvolňování šoupou, proto se mi asi na poprvé nepodařilo nohu z pedálu hnedle vyprostit. Stačilo ale pár cvičných pohybů, pár nástupů a výstupů z kola, tentokrát už bezpečných, a vše brzy chodilo jako po másle.

Je příjemné cítit, že se noha o pedál opírá i jinde než jen na pár milimetrech čtverečních okolo kufrů, i když ani klasické šlehače, co vozím na silnici, mě v tomto vlastně nijak neomezují. Na biku se ale větší opora hodí už jen pro případy, kdy se nenacvaknete hned napoprvé.

Specialized 2FO Cliplite - test

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Pohorka, nebo bota do tanečních?

Sžití se se samotnou botou a nášlapnými pedály bylo tedy poměrně rychlé a snadné a mohl jsem se více soustředit na tretry jako takové. Hodně zajímavý je pocit z tlusté podrážky, která působí pod vaším chodidlem skutečně mohutně, což má hned několik efektů. Zaprvé je bota krásně utlumená, když jdete po asfaltu nebo v kamení v lese.

I za jízdy na kole máte pocit, že je mezi vaším chodidlem a pedálem kus materiálu, který je na jedné straně pevný a tuhý, proto dobře přenáší a rozkládá sílu nohy, zároveň vyšší gumová podešev přirozeně tlumí vibrace a rázy přenášené přes pedály na vaše tělo, což je hodně příjemné. Ona celá bota působí za chůze i za jízdy dost bytelně, což je v těžším terénu nesporná výhoda. Díky tomu máte pocit, že si můžete klidně stoupnout do kamení, aniž by se vám hnedle zvrknul kotník.

Specialized 2FO Cliplite - testVzhledem k výrazné klenbě vozím vložky Body Geometry +++

Když nešlapu, ale chodím…

Jak bylo již zmíněno, boty Specialized 2FO Cliplite jsou hodně pevné a dobře odtlumené, proto se s nimi poměrně příjemně chodí. Jejich podrážka je ale dost tuhá, špička se ohýbá jen minimálně, takže je neberte jako vycházkovou obuv určenou pro jízdu na kole, ale jako cíleně navržené tretry s komfortnějším režimem chůze, než jak je tomu u sportovních modelů.

Vyšlápnete-li si totiž s nimi do prudkého stoupání, když chcete třeba vytlačit kolo někam na skalku, a pokud máte zkrácené šlachy jako já, nedivte se, že se vám bude při záběru poněkud vyzouvat pata. Není to nic tragického, navíc pokud máte achilovku volnou jako většina lidí, jste schopni se i v kopci opřít celým chodidlem, pak vás toto trápit nejspíš nebude. Každopádně 2FO Cliplite není botou na procházky po parku už jen s ohledem na celkovou pevnost konstrukce. Zkrátka žádná  skejtová kecka s bílým proužkem, jestli mi rozumíte?

Poněkud specifický je projev i samotné podrážky za chůze. Na pevném suchém povrchu krásně drží a je celkově jistá, avšak její spíše hladší dezén a středně tvrdá směs gumy nejsou zrovna ideálem do bláta, na mokré kořeny a tak podobně. Klasické sportovní tretry mají podrážku obvykle ještě tvrdí, zato však více členitou, která se do měkkého povrchu snadněji zakousne. Proto pozor kam dáváte nohu, když vystupujete z kola.

Specialized 2FO Cliplite - test

Nazouvání, šlapání

Ať už tyto boty vypadají jakkoliv, pocitem na noze mají blíže ke sportovním tretrám než k placatým botám typu 2FO Flat, o keckách typu FiveTen Freerider ani nemluvě. Nejen podrážka, i svršek je celkově pevný a zaměřený primárně na výkon. První obutí tak nepřinese pocit pohodlíčka jako v pokojíčku, ale o to zde ani nešlo. Důležité je, aby bota dobře seděla, aby noha v ní byla pevná a jistá.

O jistotu se zde přitom starají dvě kolečka Boa umístěná hned za sebou. Oproti jiným botám s Boa stahováním se zde nikdo neobtěžoval se složitým provlékáním nylonového vlasce sem a tam, naopak jsou zde dva zcela prosté obloučky. Výhody jsou jasné. Řešení je to jednoduché a maximálně účinné, jelikož si zcela dokonale a individuálně můžete naladit stažení v horní a v dolní části nártu.

Osobně mě trochu rozčiluje povolování koleček jejich otáčením, proto často vzpomínám na doby, kdy se kolečko Boa nadzvedlo, nebo se stisklo tlačítko v jeho středu. Nic takového u 2FO nehledejte, vše se řeší pouhým otáčením na jednu nebo na druhou stranu.

Specialized 2FO Cliplite - test

Napravo nebo nalevo?

Zprvu trochu zmatený jsem byl i z toho, že se kolečka Boa na pravé noze utahují doprava a povolují doleva, na levé noze je to přesně obráceně. Ono je to vlastně naprosto logické, přesto mi nějaký čas trvalo, než jsem přiměl svoje hemisféry, aby donutily ruce, či přesněji prsty, otáčet kolečky u každé boty na jinou stranu. Jak jsem už zmínil, někdy až zbytečně pracné je povolování, kdy se do vlasce mnohdy opřu nártem, aby se vše patřičně roztáhlo, noha šla hladce z boty ven a druhý den zase hladce dovnitř. Je to ale jen o zvyku.

Co se mi naopak líbí je možnost snadno a přesně, a to i za jízdy, ladit stažení treter, a to navíc samostatně po jednotlivých zónách. Neříkám, že jsem nalezl osobní optimum za hodinu či půl dne, ale našel jsem ho. Bylo sice potřeba boty trochu prošlápnout. Dnes už mi stačí je lehce utáhnout před domem, jemně doladit na kole podle pocitu na pedálech a pak už na ně víceméně nesahám.

Specialized 2FO Cliplite - test

Specialized 2FO Cliplite – závěr

Přemýšlím, přemýšlím, jestli jsem na něco nezapomněl a snad ne, vše podstatné už doufám zaznělo. Tím nejdůležitějším faktem je nejspíš skutečnost, že boty 2FO Cliplite jsou primárně stavěny jako pevnější a odolnější varianta sportovních treter, než jako odlehčená verze „bačkor“ typu 2FO Flat či 2FO Clip. Nečekejte, že vás budou rozmazlovat nekonečným komfortem. Pohodlí se sice dostaví, ale nejdřív musíte své boty trochu rozšlápnout, správně si je nestavit a utáhnout. Také je potřeba předvést náležitý výkon, jinak tretry 2FO Cliplite a jejich přednosti pořádně neoceníte. Jsou totiž o to lepší, o co déle jedete a co silněji se do nich opíráte.

Výkon je zde zkrátka až na prvním místě! Hned za ním následuje komfort, reprezentovaný zejména vyšší podrážkou, která krásně tlumí při chůzi, ale i při jízdě. Přidejte k tomu možnost dokonale vyladit stažení boty v různých zónách a máte před sebou poctivé čertovské kopyto, které má rádo ďábelskou akci a které při troše snahy bude působit, jako by bylo k vaší noze nastřeleno podobně jako podkova do kopyta závodního koně!

Základní data PLUSY MÍNUSY
Specialized 2FO Cliplite
Cena: 5 999 Kč
Hmotnost: 475 g
(vel. 45, včetně kufrů Crankbrothers)
 
Více o tretrách Specialized 2FO Cliplite na webu
www.specialized.com

Pevné sevření nohy vhodné pro výkonnostní pojetí jízdy
Dvě kolečka Boa s jednoduchým vedením vlasce = snadné a přesné stažení okolo nohy
Extra tuhá podrážka pro špičkový přenos výkonu
Vysoká podrážka, která dobře tlumí za chůze i na pedálu
Tuhý a odolný svršek
Ergonomická vnitřní stavba – možnost doplnit o vložky Body Geometry dle vašeho chodidla
Rozumná hmotnost
Podrážka dobře drží zejména za sucha a na pevném povrchu
Lůžko pro kufry usnadňující nacvaknutí/vycvaknutí do/z pedálu

Cena!
U koleček Boa bych ocenil možnost rychlejšího povolení než je jen otáčením proti směru utahování
Zprvu trochu matoucí mi přišlo utahování koleček u každé boty na jinou stranu, i když uznávám, že to má svou logiku
Podrážka je sice příjemná a dobře tlumí, dle mého by mohla být o něco nižší a tretry by pak byly ještě o pár deka lehčí
Spíše hladší rovná podrážka není zcela vhodná pro chůzi v blátě a obecně za mokra