reklama

reklama

RockShox Reverb – příběh pokračuje!

RockShox reverb - storyNení to až tak dlouho, co začala být naše kola vylepšována o teleskopické a nejčastěji dálkově ovládané sedlovky. RockShox Reverb je zde s námi konkrétně od roku 2010, tedy „pouhých“ šest let!

Za tu dobu urazil dlouhou cestu, stal se svým způsobem ikonou jedněmi obdivovanou, jinými nenáviděnou. Ať je to jak chce, podobně jako se svého času všechny chytré telefony porovnávaly s iPhonem, není až tak dávno doba, kdy se všechny teleskopické sedlovky srovnávaly s Reverbem.

Co si budeme nalhávat, teleskopy jsou úžasným doplňkem, bez kterého si dnes již trailový či enduro jezdec nedokáže skoro ani představit svou vyjížďku. Sám bych mohl vyprávět, jaká jsou to „muka“, když se mi do ruky dostane náhodou testovačka s vyšším zdvihem bez teleskopu. Naposled to byl Specialized Enduro Comp 650b (2015), s nímž jsem jel i jeden závod!

Spolehlivost čistě náhodná?

Na druhou stranu všichni dobře víme, že se spolehlivostí teleskopů to není zrovna růžové, alespoň u většiny aktuálně nabízených značek. I proto se nejspíš vedení v RockShoxu rozhodlo, že jejich Reverb potřebuje pár vylepšení, aby se mohl opět stát onou ikonou, nebo se tomuto piedestalu alespoň znovu přiblížit.

O nové generaci teleskopické sedlovky RockShox Reverb toho vlastně moc nevíme, jelikož materiály, které dorazily v souvislosti s jejím představením, popisují spíše obecně to, jak takový teleskop vzniká, než co přesně bude novinka umět.

Základní poznatky jsou tedy takové, že nová generace teleskopické sedlovky RockShox Reverb bude pracovat se zdvihy 100 až 170 mm, zapracovalo se na jejím rychlejším návratu (roztažení – snad bude lépe fungovat i v chladu) a zvětšené by mělo být také překrytí kluzných pouzder. Výsledkem by měl být hladší krok, již zmíněný rychlejší pohyb vzhůru a také vyšší celková tuhost konstrukce.

Tolik hovoří oficiální zpráva, dále nás již zvou lidé z RockShoxu na obrazovou prohlídku výrobních prostor, kde platí pravidlo: „Vzniká v čistém prostředí, aby se mohl koupat v blátě.“

Foto. RockShox
RockShox Reverb - storyDůkladná kontrola a měření všech součástí je základním předpokladem pro odpovídající funkci sedlovky RockShox Reverb.

RockShox Reverb - storyU takto sofistikovaného produktu mohou být rozhodující i ty nejmenší detaily.

RockShox Reverb - storyAby bylo zajištěno nanesení přesného množství lepidla na závity, sestavili vývojáři z RockShoxu tento automat, který zajišťuje dokonale přesné nanesení Loctitu do každé otáčky závitu. Ani o kapku víc, ani o kapku méně.

RockShox Reverb - storyMechanický mozek, který se stará čistě o nanášení lepidla na závity.

RockShox Reverb - storyMísto, kde všechno vzniká. Toto je výrobní linka, kde se z jednotlivých dílů stává kompletní teleskopická sedlovka RockShox Reverb, aby byla připravena pro nekompromisní nasazení na trailech celého světa.

RockShox Reverb - storyKe konečnému sestavení je třeba celá řada pečlivých rukou a neméně výrobních kroků, proto denně vznikne jen 500 sedlovek.

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

RockShox Reverb - storyPinzeta je jedním z nejčastěji používaných nástrojů mistrů výrobní linky.

RockShox Reverb - storySofistikované automatizované stroje zajišťují perfektní naplnění a odvzdušnění každého kusu sedlovky RockShox Reverb.

RockShox Reverb - storyPracovník z úseku kompletace kontroluje pevnost sestavení a případné otáčení hlavice před tím, než pustí každý z produktů k další cestě výroby.

RockShox Reverb - storyVýrobní stroje jsou kombinovány s trénovanými a poctivě proškolenými pracovníky, aby byla zajištěna stálá úroveň výstupní kvality.

RockShox Reverb - storyMonitory na každé zastávce montážní linky umožňují pracovníkům neustále kontrolovat průběh jednotlivých procedur, stejně tak provádět pro kvalitu výstupu důležitá měření.

RockShox Reverb - storyČisté a prověřené díly jsou připraveny pro instalaci kluzných pouzder.

RockShox Reverb - storySterilní prostředí a zdlouhavý výrobní proces jsou důležitými prvky pro dosažení požadované kvality a dlouhé životnosti při provozu v prachu a špíně.

RockShox Reverb - storyPravidlo „dvakrát měř a jednou řež“ se při kompletaci a výrobě sedlovek RockShox Reverb bere skutečně doslova, a proto se každá drobnost v průběhu jednotlivých kroků několikrát kontroluje.

RockShox Reverb - storyLidé podílející se na výrobě sedlovek RockShox Reverb jsou důkladně kontrolováni ještě před tím, než vstoupí do výrobních prostor.