reklama

reklama

iceBike 2016 – reportáž z veletrhu

iceBike-startV minulém týdnu (23. – 28. 2. 2016) proběhl v Milton Keynes nedaleko Londýna už desátý ročník cyklistické výstavy iceBike. Na našem území nepatří ke známým a taky se s částí tady prezentovaných novinek u nás těžko setkáte. Možná právě proto není od věci mrknout se, na čem se na britských ostrovech jezdí, nebo kde jsou vidět rozdílné přístupy.

Text a foto: Jan Tandler
Začít je možné už tím, že britské ostrovy patří k těm kulturám, kde kolo není jen vybavením pro sport, ale hlavně dopravním prostředkem. Tomu odpovídá také množství prezentovaných produktů, které zajistí především váš komfort, viditelnost a tím i bezpečnost na silnicích. Specialistům na reflexní oblečení a doplňky přitom vévodila ve výstavní hale značka Hump se svérázným přístupem k prezentaci.Hump 1bIceBike 2016 (Foto: Jan Tandler)

K vidění byla rovněž celá řada firem specializujících se na osvětlení, mezi než patří značky Infiny nebo Electron. Ale i významnější vystavovatelé v čele s Madison Clothing dbají na bezpečnost. Nejen jejich oblečení nabízí množství propracovaných reflexních detailů. I úplně nová nabídka cyklistických přileb potvrzuje, že se v oněch končinách hodně jezdí za zhoršených světelných podmínek.IceBike 2016 (Foto: Jan Tandler)IceBike 2016 (Foto: Jan Tandler)Madison Sportive Lady (foceno s bleskem a bez blesku – nahoře) / Madison Trail (dole).

To, co nás ale zajímalo nejvíce, byla samozřejmě kola. iceBike nenabízí nejrozsáhlejší seznam producentů kol, ale docela dobrý průřez tím, co se na ostrovech prodává a s kým má hlavní pořadatel, mimochodem jedna z největších sportovních firem v UK, partnerské vztahy.

K elitním značkám z pohledu popularity jednotlivých disciplín, na které se daná značka soustředí, patřil určitě belgický Ridley. Na stánku bylo jasné, kam dnešní svět spěje. Silnice na kotoučovkách se širšími plášti, tzv. Gravel bike, či Gravel road pro milovníky nejen asfaltu, ale i prachu a bláta a vedle toho cyklokrosové nebo spíš adventure speciály s hrubším vzorkem, kterým odpovídá i značení známé spíš z horské cyklistiky. Třeba modely X-Ride nebo X-Trail. Pak už si jen podle výplatní pásky vybíráte, jestli chcete hliník nebo karbon.Ridley X-Ride 20 Disc Ridley X-Trail C 40Ridley X-Ride 20 Disc (nahoře) / Ridley X-Trail C 40 (dole)

Na odlišnou skupinu fanatiků se soustředí další známé jméno, Saracen Bikes. Znát jej můžete z nejtvrdší disciplíny – downhillu. Team Saracen obsazený známými jmény jako Manon Carpenter (2. místo na MS 2015), Matt Simmonds a nově také Marc Beaumont nejenže vítězí v domácím poháru, ale posbíral řadu umístění i ve světě. Není se čemu divit, že v popředí stojí u této značky jejich karbonový, resp. hliníkový DH speciál Myst…Saracen Myst Team

Hned za ním jsou k vidění enduro modely Ariel s karbonovou zadní stavbou (nahoře) a nakonec trailbike Kili Flyer v „new-school“ stylu (dole).IceBike 2016 (Foto: Jan Tandler) IceBike 2016 (Foto: Jan Tandler)

Na iceBike Saracen prezentoval také nový prototyp DH Team v autentické britské povrchové úpravě 😀IceBike 2016 (Foto: Jan Tandler)

Co nám nebylo při pohledu na trialová a enduro kola úplně jasné, byla britská obliba ve stavitelných sedlovkách bez dálkového ovládání. Asi si prostě na ostrovech vždycky dají před sjezdem pauzu na občerstvení…IceBike 2016 (Foto: Jan Tandler)

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Mezi značkami kol nás však nejvíc lákal stánek Genesis Bikes. Ten nabízí takovou skladbu modelů, která je pro některé středoevropské producenty jen těžko pochopitelná. Genesis například nemají jediné celopéro. Zato kultovních ocelových silnic i horských kol u nich najdete hned několik řad. Je to dokonce tak, že když chcete hliník, vybíráte si mezi levnějšími modely. Naopak, chcete-li něco víc, nabídne vám Genesis ušlechtilé kovy. A ne ledajaké. Začíná se na Mjölnir CrMo, přes tři různé druhy oceli Reynolds až po 3AL-2.5V Titanium u rozpočtově náročného modelu Croix de Fer Ti.IceBike 2016 (Foto: Jan Tandler)Genesis Mjölnir CrMo, Genesis Reynolds

Genesis Croix de Fer TiGenesis Croix de Fer Ti

U silničních kol samozřejmě nemůže Genesis rezignovat na karbon. I jejich závodníci jezdí závody na světové úrovni a tam se hraje o gramy. Nám se ale místo klasických karbonových silniček nejvíc líbila řada adventure modelů Datum, které jsou také komplet v karbonu. Vidlice mají navíc s pevnou osou! K tomu jsou osazeny kotoučovkami, plášti s šířkou 33 mm a nechybí u nich příprava pro elektrické řazení Shimano Di2. Nejvyšší model Datum 30 je přitom osazený Ultegrou a jako celek je to vážně lahůdka.

IceBike 2016 (Foto: Jan Tandler) IceBike 2016 (Foto: Jan Tandler) IceBike 2016 (Foto: Jan Tandler)Genesis datum 10 (červené) / Genesis datum 30 (bílé)

Nejen Genesis Bikes, ale i další zastoupené značky často prezentovaly, že Britové jezdí na kole i s dětmi. A na rozdíl od německého přístupu to neznamená, že nabídka musí obsahovat dětské e-biky. Znamená to, že i děti dostávají možnost jezdit na silničce nebo cyklokrosovém kole. To co je v našich končinách zatím naprostou raritou tady najdete u značek, o kterých jste možná nikdy ani neslyšeli. Povedené dětské silnice a krosky jsme viděli jak u Genesis Bikes, tak třeba u značky Rapide.Genesis Beta 26 CXGenesis Beta 26 CX

Rapide RL 26Rapide RL 26

Další nepříliš známa značka Ridgeback zase ukazuje, že na rozdíl od politiky jsou Britové v cyklistice o dost méně konzervativní. U kolika značek na českých výstavách najdete hned několik modelů horských kol s pevnou vidlicí?IceBike 2016 (Foto: Jan Tandler)Ridgeback X3

V Genesis Bikes dokonce neváhali osadit pevnou vidlicí jeden model Tarn patřící k progresivnímu a momentálně poměrně drahému rozměru 27,5+, ale samozřejmě mají plusko i s klasickým předním odpružením (dole).Genesis Tarn 10 Genesis Tarn 20Genesis Tarn 10 (nahoře) / Genesis Tarn 20 (dole)

Na závěr ještě přehledná galerie ostatních zajímavostí a fotek z veletrhu iceBike 2016.
Více o veletrhu iceBike jako takovém na webu – www.icebike.co.uk

Foto: Jan Tandler