reklama

reklama

Enduro tipy pro rok 2016

Enduro-Race-Kouty-Andrea-Drengubakova-startV roce 2016 se můžeme těšit na řadu poctivých MTB enduro závodů a to jak u nás, tak za hranicemi. Dnes jsme si pro vás připravili několik tipů kam vyrazit za závodní vřavou, jaké lokality navštívit v souvislosti s endurem a případně i jaké formáty tohoto mladého odvětví vyzkoušet.  

Kdo by nevěděl, enduro jako takové je svým způsobem kombinací několika disciplín, kdy nestačí pouze rychlost z kopce, potřeba je také místy něco nastoupat a vhodně si rozložit síly pro celý závod. Enduro se skládá z několika rychlostních zkoušek (RZ, erzet), kde převažují sjezdové pasáže, šlapání se ale rozhodně nevyhnete. Jednotlivé erzety pak spojují neměřené přesuny, nebo-li transfery.

Ve světě jde jednoznačně o nejdynamičtěji se rozvíjející odvětví terénní cyklistiky. U nás je to sice poměrně čerstvá záležitost, může se ale snadno rozrůst vzhledem k počtu aktivních cyklistů. Ačkoliv je enduro v Česku spíše novou disciplínou, svoje fanoušky si již evidentně našlo. Letos se plánuje kupříkladu šest závodů v rámci Enduro Série 2016, která slibuje několik novinek a překvapení. Počkejme si tedy, co pro nás pořadatele nachystají, každopádně již nyní si můžeme do kalendáře zapsat následující data několika zajímavých podniků.

EnduroRace-Kouty-2015-04Foto: Miloš Lubas (EnduroSerie.cz

Enduro Race Kouty (22. května 2016)

Loňskou sezonu otevřel v Česku závod Enduro Race Kouty sponzorovaný společností Specialized, který se letos bude konat 22. května. Jde o jeden z nejtechničtějších závodů u nás, který je specifický tím, že jeho tratě prochází místním bikeparkem. Kromě náročných a technických sjezdů po upravených stopách nebude nouze ani o přírodní úseky v lese. O jehličí, kameny a kořeny tedy jezdci určitě ochuzeni nebudou. Počítat můžete rovněž se skoky, boulemi, klopenkami a celkově pestrou tratí, která by měla uspokojit jezdce všech typů. Možná i proto se zde loni sešla celá česká špička, ale také závodníci a závodnice ze Slovenska, Polska nebo Rakouska. Z vítězství mezi sto šedesáti závodníky, kteří závod loni úspěšně dokončili, se nakonec radoval Michal Prokop a mezi ženami triumfovala Elen Římanová.

Loňská celková délka 50 km a převýšení 2500 metrů (část z toho za pomoci lanovky) zaručeně potrápila všechny jezdce. Na ty čekalo celkem pět erzet, u dvou z nich mohli vyjet nahoru lanovkou, aby si pak užili pořádný adrenalin směrem dolů. Erzety zabraly od tří do devíti minut. V kombinaci s deštěm a únavou to nebyla úplná legrace. Kromě zkušených borců si závod v Koutech mohou vyzkoušet i méně zkušení bikeři, pro něž bude opět vypsaná kategorie Hobby. Ta nabízí o něco méně náročnou trasu, především vynechává technicky nejnáročnější pasáže, jakými se vyznačovala pátá erzeta loňského závodu. Enduro závod v Koutech tak může být příležitostí vyzkoušet si tuhle disciplínu, kterou bez pochyb čeká zajímavá budoucnost.

Przesieka, Polsko (18. června 2016)

18. června 2016 se koná druhý ročník závodu enduro v polské Przesiece. Počítá se se dvěma starty „na oči“ neboli „on sight“. U tohoto typu závodu znají účastníci jen základní údaje o podobě erzet, jde tedy hodně o bleskové reflexy a schopnost předvídat, co přijde. Nelze moc taktizovat. Takovéto podmínky někdo chválí jakožto spravedlivější, jiní kritizují zbytečné riziko, které je s tímto druhem závodění spojené. To je ale věcí názoru, každopádně tento typ endura má úspěch a v Česku se stejného modelu drží například Rychlebské Enduro.

Przesieka se nachází na polské straně Krkonoš a nabídne trasy plné kamenů, bahna a jehličí. Trať se značí až v noci před závodem a známý je jenom počet RZ. Letos se pojede teprve druhý ročník, organizátoři ale mají zkušenosti s jinými typy závodů a loni to zvládli na jedničku, jak si můžete přečíst v podrobném reportu. Loňské RZ byly dlouhé od dvou do šesti kilometrů, každá s převýšením okolo tří set metrů. Atmosféra byla výborná a značení tras také. Bonusem letos budou i nedaleké vodopády Podgórna, kde se můžete zchladit po náročném závodě.

Podívejte se sami, jak může vypadat trasa takového závodu na oči:

Przesieka Enduro MTB Series - reortazFoto: Rowerowa Telewizja

 Manx MTB 2 Day Enduro, Isle of Man (9. a 10. července 2016)

Zajímavé enduro závody se ale pochopitelně nejezdí jenom ve střední Evropě. Závod Manx 2 sponzorovaný společností Poker stars se odehrává na ostrově Man, který se nachází mezi Liverpoolem a Irskem, přitom má svoji autonomii, vlastní vládu a také specifickou atmosféru. Ostrov je jen 50 km dlouhý a 20 km široký, jeho divoká příroda ale nabízí prvotřídní a velmi náročné cyklistické tratě a krásnou krajinu i divoké pobřeží. Nechybí ani tajemné středověké hrady, které stojí za návštěvu.

Jde tedy o úplně jiný terén a typ tratí, než jaké nabízí české nebo polské závody. O ostrově Man jste již možná slyšeli díky XC závodům nebo motorkovým TT podnikům, které bývají považované za nejnebezpečnější na světě! Tenhle řídce osídlený ostrov prostě k závodům v terénu a na dvou kolech přímo vybízí. Stejně tak je vyhlášená pohostinnost jeho obyvatel a klidná prázdninová atmosféra celého ostrova, kde nehrozí zácpy a městský shon ani v hlavním městě Douglas se třiceti tisíci obyvatel. Samotný event nabízí přátelskou atmosféru malého závodu, zároveň však profesionálně postavené tratě a spolehlivou organizaci.

Závod Manx MTB 2 Day Enduro se letos pojede 9. a 10. července, každý den bude jezdce čekat pět RZ. Denní trasa má mít kolem 35 km s převýšením okolo tisíce metrů. Počet jezdců je omezen na 200 a přihlášky jsou otevřené od půlky ledna na adrese www.manxtimingsolutions.com, takže se nevyplatí příliš váhat. Startovné, které zahrnuje tričko, jídlo a pivo činí 50 liber za dvoudenní závod nebo 33 liber za jeden den. Na místě bude k dispozici kemp poblíž místa závodu se sprchami, wifi a restaurací. Podrobný report účastníků loňského závodu si můžete přečíst na webu enduro-mtb.com.

Przesieka Enduro MTB Series - reortazFoto: Rowerowa Telewizja