reklama

reklama

Nikon KeyMission 360 – Tech News

Nikon KeyMission 360Nejsme magazínem o elektronice, ale pokud dojde na hračky, které lze využít pro rozšíření našich možností při natáčení nebo focení, vždy rádi zbystříme zrak. Zejména jedná-li se o zlomové produkty mezi které by mohla patřit akční kamera Nikon KeyMission 360 s úhlem záběru 360°.

Ano, čtete správně. Ne 120° nebo 180° jako disponují klasické akční kamery v čele s GoPro, ale sférických 360°. Prostě kolem dokola. Nikon sice není prvním, kdo něco podobného vytvořil, avšak dle propracovanosti prezentačního videa a „zákonů trhu“ bych si troufnul odhadnout, že pokud někdo dokáže změnit způsob jakým pořizujeme své akční záběry, pak to bude s velkou pravděpodobností značka s věhlasem jakému se těší třeba právě Nikon.

Nikon KeyMission 360

Proč 360° a jak se na to dá koukat?

Cíl je prostý. Klasická akční kamera je pevně uchycená a krom případů, kdy si dáte na hlavu tyč a na ní necháte kameru otáčet, jsou záběry z ní statické. Tedy minimálně čočka míří stále stejným směrem. Oproti tomu kamera s úhlem záběru 360° vám dává volnost „podívat se“ kam jen budete chtít.

Na světě již existují hračky, které umí to samé, zejména koule s názvem Fly 360. Ukázkové video z Nikonu KeyMission 360 mě ale přesvědčilo o něco víc už jen svou kvalitou. U Nikonu zatím není známa cena, oznámeno bylo jen tolik, že se kamera začne prodávat letos v březnu. Nevím také, zda bude možné u výstupu z Nikonu otáčet video při přehrávání dle libosti, nebo zda tato volnost bude ponechána v rukou střihače při úpravě videa. Už jen to by mola být pecka. Nechme se překvapit, srandy s touhle kostkou asi bude víc než dost.

Fly 360Fly 360

Prezentační video Fly 360

Hans Rey s Fly 360 na řídítkách

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

360° optika

Zajímavé je, že zatímco Fly 360 používá jednu horizontálně situovanou kulovou čočku mířící nahoru a z ní snímá celý záběr, Nikon KeyMission 360 vsází na dva vertikálně umístěné objektivy s extra širokým úhlem záběru. Z nich je pak výsledný záznam skládán v jednu sférickou obrazovou kopuli softwarově. Docela šílené, ale zjevně to funguje.

Fascinující je i to, že má Nikon KeyMission 360 natáčet v rozlišení až 4K (4000 sloupců, rozlišení daleko za FullHD), což se zdá být u 360° záběru jedině logické. K tomu všemu bude tato kamera vodotěsná, nárazuvzdorná atd. Připojení k telefonu nebo tabletu pomocí WiFi lze pak chápat jako samozřejmost dnešní doby.

Nikon KeyMission 360

Kam to ten svět spěje?

Pokud má tedy někdo potenciál prolomit nadvládu kamer GoPro na poli akčních záběrů POV (Point Of View), pak to bude, dle mého, tento nebo podobný projekt, který přinese zásadní zlom v tom, jak a čím natáčíme naše videa. Jen tedy nevím, zda to ještě moje Lenovo zvládne. Nový Apple MacBook si kvůli tomu kupovat rozhodně nebudu 😉

Nikon KeyMission 360

Nikon KeyMission 360