reklama

reklama

ELTRINEX SportCam T86+ – test kamery

Eltrinex SportCam T86+ | TestNáš hon za levnou a funkční outdoorovou kamerou neustále pokračuje a stále máme pár tipů v záloze. Nicméně dnes bychom se rádi blíže podívali na „kostičku“ s objektivem a integrovaným displejem, která dostala jméno Eltrinex SportCam T86+.

Na rovinu si hned v úvodu musíme říct, že jde opět o jednu z nekončící řady všemožných napodobenin kamery GoPro, která ať chceme nebo ne, je stále etalonem tohoto oboru.

Eltrinex SportCam T86+ | Test

Sportovní kamera s českým menu

Dle slov výrobce je Eltrinex SportCam T86+ sportovní kamera s českým menu, která umí zaznamenávat video ve FullHD, tedy s rozlišením (1920 x 1080p) při 60 sn./s nebo 1280 x 720p při 120 sn./s (snímků za vteřinu). Proč tolik? Díky zvýšené snímkové frekvenci jsou i rychlé pohyby zaznamenány plynule a nikoliv trhaně, jak by se mohlo stávat u klasického záznamu s hodnotou fps (frames per second) 30 nebo 25.

Součástí základní výbavy kamery Eltrinex je poměrně sympatické dálkové ovládání se vzhledem a konstrukcí náramkových hodinek, které s kamerou komunikuje prostřednictvím protokolu WiFi. Díky tomu lze SportCam T86+ spojit s vaším chytrým telefonem a jeho prostřednictvím záznam nejen řídit, ale i sledovat. Vcelku příjemnou součástí samotné kamery je plně integrovaný displej, přičemž se naštěstí nestalo, že by kvůli jeho přítomnosti byla kamera přehnaně tlustá.

Ve výbavě dále najdete vodotěsný kryt, tzv. case free držák, neboli plastový rámeček pro uchycení kamery k dalšímu příslušenství bez obalu. Výčet pokračuje držákem na řídítka, několika klouby nebo destičkami pro uchycení, či spíše nalepení na helmu, na rám a jiná místa. Ve výbavě je i propojovací (nabíjecí) kabel, klasické Micro USB jako u vašeho telefonu, nebo třeba Micro SD -> USB adaptér pro snazší migraci pořízených záznamů do vašeho počítače.

Eltrinex SportCam T86+ | Test

Sametová kostička

Samotná kamerka je vyrobená z černého, částečně měkčeného plastu, který působí skoro až semišovým dojmem a snad i proto se zdá, že by mohla něco vydržet. Eltrinex v podobě modelu SportCam T86+ patří mezi vyznavače minimalistického designu, což se odráží zejména v podobě ovládání. Žádná armáda čudlíků a přepínačů jako třeba u dříve testované kamery AEE MagiCam S71, ale pouhá tři tlačítka s decentním, ale vlastně jasně pochopitelným grafickým označením jejich základní funkce – spoušť, on/off, WiFi.

Na kameře dále najdete z boku pod gumovou záslepkou zdířku na kartu (Micro SD) plus dvojici konektorů (micro USB a micro HDMI). Na opačné straně jsou šoupací dvířka schovávající baterku. Dvířka přitom proti ztrátě chrání textilní pásek. Bohužel zde nikde není závit pro stativový šroub, který se nenachází ani na příslušenství, proto je nutné se vždy spoléhat na kloubové úchyty, opět ve stylu GoPro. To už vážně nikdo nic lepšího nevymyslí?

Eltrinex SportCam T86+ | Test Eltrinex SportCam T86+ | Test

V jednoduchosti je síla! Nebo že by ne?

Ovládání využívající zmíněných třech tlačítek je na první pohled snadné, v reálu je ale třeba něco zvyku, pokud tedy pouze nefotíte/netočíte a nezapínáte/nevypínáte kameru a WiFi. Kameru Eltrinex SportCam T86+ zapnete cca pětivteřinovým podržením tlačítka on/off, stejným tlačítkem se po zapnutí dostanete i do menu. Tlačítkem vedle čočky (WiFi) ovládáte pohyb v menu směrem dolů a zvolené položky potvrzujete tlačítkem nahrávání. Teprve delším stlačení tlačítka vedle čočky se aktivuje WiFi.

Při používání kamery se mi v první řadě líbila kvalita integrovaného displeje, už jen proto, že snímaný záběr na něm vypadá dost pěkně až mě to navnadilo pro další zkoumání a testování. Na kameře jsem si do začátku nastavil režim FullHD a to jak ve variantě 1080p/60fps tak později i 1080p/30fps.

Eltrinex SportCam T86+ | Test Eltrinex SportCam T86+ | Test

Měně, než jsme čekali

Záznam z kamery „neleze“ až takový, jaký by člověk podle nastavených parametrů a podle náhledu na displeji očekával. Při slunečném dni na plném světle kamerka podává průměrné výsledky a na výsledné video se dá pohodlně koukat. Pokud ale zalezete hlouběji do temného lesa a nebo vám do cesty přijde černý mrak, už to taková sláva nebude. To lze ostatně dobře posoudit na přiložených ukázkových záznamech z různých částí roku pořízených za rozličných podmínek.

Po delším zkoumání a při porovnání s konkurenty, jež mi doposud prošly pod rukama, hodnotím celkový obrazový výsledek jako lehce podprůměrný. Levnější kamery jako  např. SJCAM SJ4000 předvádí o poznání lepší výsledky. Bohužel toto není jediná nevýhoda kamery Eltrinex. Našel jsem ještě minimálně dvě.

Eltrinex SportCam T86+ | TestTzv. „Case-less“ držák a adaptér pro micro SD karty

reklama
Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Do třetice všeho…

Nevýhodou první je skutečnost, že tlačítka na voděodolném krytu nejsou nijak označená, takže pokud nemáte kameru vysloveně v ruce, v akci dost dobře nepoznáte, kterým tlačítkem se zapíná nahrávání a kterým se mění režimy snímání. Díky tomuto neduhu se vám, hlavně ze začátku, budou dost často plést tlačítka „on/off“ a „record“, o nastavování nemluvě. K němu je vždy lepší kameru z krytu vyjmout nebo prostě použít „Case-less“ držák.

Druhou nevýhodou je lehčí vůle usazení kamery v krytu, kvůli čemuž uslyšíte v záznamu klepání a zaregistrujete menší vibrace. Tady se ale dá snadno zakročit vhodně umístěným kouskem starší duše nebo jiného vhodného materiálu. Když už jsem nakousl téma voděodolného krytu, ještě chvilku bych se u něj zdržel.

Krom výše popsaného problému má čočka kamery větší záběr než je průhled v krytu. Výsledkem je černé orámování okraje záběru, tedy výrazná vinětace. Abych byl objektivní, kameru jsem používal i bez krytu, jen v „rámečku“ a Štěpán při svých letmých testech Eltrinexu voděodolný obal vůbec nevyndával. Proto jsou na konci článku k vidění i videa a snímky pořízené bez obalu.

Eltrinex SportCam T86+ | TestJeden ukázkový snímek z vyjížďky s Gaspim (Richard Gasperotti). Bez jakýchkoliv úprav, pouze zmenšeno!

Eltrinex SportCam T86+ – závěr

Kamera Eltrinex SportCam T86+ se v ČR oficiálně prodává za 3 490 Kč a v této cenové hladině má hodně velkou konkurenci, bohužel i několik výkonově lepších kousků. Kdybych měl kameru seriózně přirovnat k nějakému modelu z rodiny GoPro, budeme na úrovni druhé generace a to, jak všichni dnes víme, je v dnešní rychlé době hodně stará a svým výstupem zastaralá kamerka.

Eltrinex SportCam T86+ je nicméně, vzhledem ke zpracování i výbavě, poměrně sympatický kousek, od nějž ale nesmíte očekávat vyslovené zázraky. Pokud ale hledáte hračku pro občasné záznamy své jízdy, dovolené, koupání dětí apod., vysloveně vyhozené peníze to nejsou. Ostatně posuďte sami dle našich ukázkových záznamů.

Více o kameře najdete na webu:
www.eltrinex.cz
Cenu si můžete ověřit na oblíbeném srovnávači cen
www.heureka.cz

Líbí se… Dalo by se zlepšit… Parametry
Pěkný a kvalitní integrovaný displej
Minimalistický design (jen tři tlačítka)
Pocit kvalitního zpracování a materiál těla – kamera je příjemná do ruky
Držák na řídítka v základním balení
Dálkové ovládání v podobě náramkových hodinek
Vyšší snímková frekvence u záznamu FullHD
Solidní a poměrně ostrý obrazový výstup za dobrých světelných podmínek
Chybí závit pro stativ (není ani na příslušenství)
Kostrbaté ovládání (logika třech tlačítek není v menu zrovna intuitivní)
Horší kvalita výstupu za šera
Nízká kvalita fotografií (hrubý obraz plný zrna)
Kamera se v obalu lehce klepe
Obal způsobuje ztmavení rohů – vinětace
Snímač: 8.0 MPix CMOS
Rozlišení videa: 1080p@60sn./s, 1080p@30sn./s, 720p@120sn./s, 720p@60sn./s
Úhel záběru: 150°
ISO: 100 – 200
Display: TFT LCD
Formát videa: MOV H.264
Vodotěsnost obalu: 30 m
Baterie: 3.7V/1000 mAh Li
Rozměry: 54 x 37 x 51 mm

133 zatáček – Černošice

(POV – Case-less držák na řídítkách)
Mapu a GPX data najdete na konci článku: Yeti SB5c – v sedle

SPECIALIZED S-Works Demo 8

(Natáčeno z ruky bez obalu)

Los Tomanos – test kamery Eltrines SportCam T86+ – Vol. 1

Los Tomanos – test kamery Eltrines SportCam T86+ – Vol. 2

Text: Los Tomanos / Foto: Štěpán Hájíček / Video: Los Tomanos & Štěpán Hájíček