reklama

reklama

Co po konci sezony mezi jezdci světového poháru v DH?

Loic-Bruni-Lapierre-Gravity-republicAč teplé listopadové počasí příliš nenasvědčuje tomu, že by sezona ve sjezdu na horských kolech měla být u konce, body na kontech jezdců a počty odjetých závodů k tomu jasně odkazují. Jak si jezdci v sezoně 2015 vedli a co je nyní v pauze čeká?(mimoredakční text | úvodní foto: Wikipedia | jezdec: Loïc Bruni)

Krátké hodnocení světových výsledků

Letošní sezonou se nejlépe prokousal mladý, teprve jedenadvacetiletý Francouz Loïc Bruni, který sedlá novinku pro rok 2015 – Lapierre DH Team na kolech průměru 27,5“. Letos nasbíral více než 1500 bodů, díky čemuž si stobodovým náskokem na druhého Američana Aarona Gwina zajistil letošní titul.

Aaron_GwinAaron Gwin | Zdroj: Wikipedia

Pomohlo mu k tomu 6 vítězství a 5 druhých míst, které na stupních vítězů doplnil ještě o dvě třetí místa. Nejdůležitější vítězství se zrodilo začátkem září, na závodě Světového poháru v Andoře, kde si vítězstvím zajistil 300 bodů do klasifikace.

Samotný závod v těžkých promáčených podmínkách s sebou přinesl i premiéru nového modelu kola, kterou si Bruniho mechanik Jack Roure speciálně s týmem Lapierre Gravity Republic připravil. Nechyběla mu k tomu stylově zbarvená přilba a brýle od jeho sponzora. Důležité body si zajistil také svými druhými místy, kterými nedovolil větší odskok soupeřům a při jejich zaváháních pak i s nižším bodovým ziskem šel do trháku.

loïc-bruni-world-champs-bike-check-lapierre-dh-teamVítězný stroj Lapierre DH Team (Loïc Bruni) | Foto: RedBull.com

Druhý Aaron Gwin totiž paradoxně naplno uspěl osmkrát, ovšem získal jen 3 druhá místa a o sto bodů nakonec osmadvacetiletý Američan na titul nedosáhl. Třetí pak skončil s šedesátibodovou ztrátou Australan Troy Brosnan, čtvrtý byl čtyřiatřicetiletý matador z Jihoafrické republiky Greg Minnaar s dalšími 150 body ztráty.

1200px-Loic_Bruni_2015_world_championLoïc Bruni | Zdroj: Wikimedia

Zima nebude pro závodníky příliš krutá

Co tedy čeká závodníky během evropské zimy? Kromě spousty závodů v exotických destinacích zejména jižní polokoule čeká světové jezdce také spousta příjemných povinností pro sponzory a ladění detailů v jednotlivých týmech.

Ohledně zimních závodních destinací nebude na nejvyšší úrovni chybět Austrálie a závod na Mount Stromlo nebo Mount Taylor. Na nižších úrovních pak do konce roku přibude ještě Izrael, Uruguay nebo třeba Chile.

Samotný světový šampion Bruni se nyní přesunul do vlasti, kde si užívá zaslouženou dovolenou. Během ní mu přišly také například zlaté brýle s jedničkou na znamení jeho titulu. Dovolená musí být jak jinak než v sedle, tentokrát však pro změnu na silničním kole. To matador Minnaar se aktuálně zařadil mezi MoBro Jihoafrické republiky a přidal i trošku charity, jak se k jihoafrické legendě a trojnásobnému vítězi světového poháru a trojnásobnému mistru světa ve sjezdu sluší a patří.

Greg_Minnaar_at_Val_d'Isère_2012Greg Minnaar | Zdroj: Wikimedia 

Nová sezona

Bezpochyby však závodníci budou muset část sezony také strávit sportovní přípravou. Domácí prostředí nabízí celé světové špičce ideální podmínky pro sjezdy, komu se tak nejlépe vydaří sázka na novou sezonu a vstup do roku 2016 se dozvíme hned na prvních větších závodech opět několikrát v Austrálii a Jihoafrické republice.

V dubnu 2016 se pak představí elita v Lourdes ve Francii, aby za čtrnáct dní ještě stihla Cairns v Austrálii. Ve stejném termínu jako Lourdes se pojede také pražský Czech Strabag MTB Cup, jehož pokračování bude na konci dubna v Teplicích a v polovině května následně v Brně.

Do té doby si fanoušci sjezdu budou muset na větší akce počkat a navštívit menší podniky, případně využít internetových zdrojů světových podniků. Další možné závodní rozptýlení pak jistě přinese i další ročník úspěšného seriálu DownMall, který jistě přinese, stejně jako každý rok, zase pár zajímavých novinek.

Redakční pohled na Arkády DownMall 2015